Dash Nedir ve Bitcoin’in Hangi Sorunlarına Çözüm Buluyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son aylarda tüm dünyayı adeta kasıp kavuran bitcoinin birkaç konuda yetersiz kaldığı bir takım geliştiricilerin gözünden kaçmamış ve bu eksiklikleri giderebilecek yeni coinler yaratılmıştı. Dash, o coinlerden bir tanesi ama kendisini  bitcoinden sonra ilklerin coini olarak tanımlamak yanlış olmaz çünkü Dash birçok farklı yeniliğe imza atmış ve bu yeniliklerin kripto dünyasında kullanılmasına önayak olmuş bir projedir.

Bitcoin genel olarak 3 konuda sıkıntı yaratıyor.

  1. Ölçeklenebilirlik (Scalability)
  2. Transfer Hızı
  3. Gizlilik

İşte bu konularda çözümlerle gelen Dash, birçok yeniği de kripto dünyasına kazandırdı. Tabi bu yeniliklerin ilk olarak Dash üzerinde uygulanması da onu diğer kriptolardan bir adım öne taşıdı. (25 Mart 2018 itibariyle Dash,  Coinmarketcap – market hacmi verilerine göre 12. sırada yer almaktadır)

Dash ne gibi yeni özellikler sundu ve neleri bitcoinden daha iyi yapıyor ?

Dash, yukarıda açıklamış olduğum bitcoinin 3 temel sıkıntısına çözüm üretti ve aynı zamanda kendisini oldukça kullanıcı dostu bir coine çevirmeyi başardı.  İşlem sürelerini o kadar hızlandırdılar ki, piyasada dağınık Paypal (decentralized Paypal) olarak lakap bile takıldı.  Dash bize neler sunuyor bir bakalım;

  • Masternodes,  Dash’ in kripto dünyasına getirdiği yeniklerden bir tanesi.  Bir konu konuşulduğunda o konuya hakim insanların sözleri dinlenir onlardan görüş alınır ve bu sayede sözüne güvenilen  bu tür insanların gösterdiği yol ile işlerimizi halleder yolumuza bakarız. İşte aynı durumu masternode için söyleyebiliriz. Masternode,  işlemleri hızlı bir şekilde halletmek için ağ içerisinden seçilen belli kullanıcılara denir. Bunlar işlemleri hızlıca onaylar, getirinin de %45 ine  sahip olurlar. Daha birçok konuda yetkileri olan masternodelar aslında ağdaki belli  bir ağırlığa sahip kullanıcılardır.
  • InstantSend, Dash’in hızlı bir şekilde coin göndermek için geliştirmiş olduğu fonksiyon, bu sayede hızlıca işlemleri gerçekleştirebiliriz. Dash’in , Paypal’ a benzetilmesi de sahip olduğu bu hızdan kaynaklanıyor. Bu hızı sağlayanlar yine masternodelar, masternode lar tarafından onaylanan işlemler bekleme yapmandan hızlıca gerçekleşiyor. Devlet kurumunda torpiliniz olduğunda işlerinizi nasıl hızlıca hallediyorsanız, masternode da sizin Dash ağınızdaki torpiliniz :)
  • PrivateSend,  ise  adından anlaşıldığı gibi   Dash’in gizlilik üzerine odaklanılmış fonksiyonu, bitcoinde yaptığınız işlemler bir open-ledger da tutulur ve burada bütün kayıtlar gözlemelenebilir. Tarafların isimleri yerine hashleri (kriptolanmış bilgilieri) yazar ama sonucta bunlar herkese açıksa istendiği zaman kayıtların  kriptolanmamış hali bulunabilir. Dash işte bu tehlikeyi ortadan kaldırmak  için privateSend fonksiyonunu tanıtmıştır.

Phoenix, Arizona’da geliştirme çalıştırmalarına devam eden Dash ekibi su anda yaklaşık olarak 50 kişiden oluşuyor. Dağınık paypal olarak görülmesi, gelecek adına umut verici, çünkü bazen Paypal gibi merkezi kurumlar canları istediğinde belirli bir takım hesaplara para akışını kesebiliyorlardı. Bunun en net örneğini Wikileaks olaylarında gördük. Wikileaks’ e olan para akışını kapatmak isteyen Birleşik Devletler hükümeti, Paypal’ı bu konuda zorlamış ve Wikileaks’e  hesabına bağış kabul edilmemişti.

  O günlerde Satoshi Nakamoto, Wikileaks’e bitcoin kullanma önerisinde bulunmuştu ve daha sonra Wikileaks bitcoin ile bağış almaya karar vermiştir

Sonuç  ?

Hızlı transfer konusunda Ripple ve Digibyte , güvenlik konusunda Monero gibi rakipleri olmasına karşın bu  iki durumu güzelce harmanlamayı başaran Dash, gelecek için umut verici bir görüntü çiziyor. Son zamanlarda yeniden yapılanan tasarımı ile daha çok kullanıcı dostu olabilmeyi amaçlayan Dash, çalışan ve kullanılan bir ürüne sahip. Aynı zamanda geliştirme ekibinin  kripto dünyasına yaptığı katkıları da göz önüne alırsak iyi bir takıma ve konuma sahip.

Sıradaki: Ripple Kılavuzu, Ripple Nedir, Ne İşe Yarar

Dash Nedir ve Bitcoin’in Hangi Sorunlarına Çözüm Buluyor?

Yorumlar kapalı.