DeFi İçin Ethereum’a Mecbur Muyuz ve Algorand Alternatif Olabilir mi?

Algo Go
Algo Go
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Herkesin son zamanlarda konuştuğu tek şey DeFi yani kısaca (Merkezsiz Finans) olarak adlandırabiliriz. Bir merkezi borsa olmadan sadece kod ile çalışan bir borsadır. 

Merkezsiz Finans’ta yatırdığınız değer karşılığında faiz kazanabilir, ayrıca bunun karşılığında borçlanarak o anki arbitrajdan yararlanarak ticaret yapabilirsiniz. Buna son olarak Farming (Çiftçilik) eklendi ama bu tamamen başka bir konu.

Dikkatinizi çekmiştir neredeyse neden bütün DeFi projeleri Ethereum ağını yani ERC20 kontratlarını kullanıyor. Bu sadece Ethereum’a özgü bir teknoloji mi?

Tatbikî hayır bunu isteyen bütün projeler yapabilir ama önce teknolojisini buna uygun hale getirmeleri gerekiyor. Şu anda Ethereum ağındaki DeFi projelerinde gördüğümüz en büyük sorun GAS ücretleri ve blokların neredeyse onaylanma süresinin 5-10 dk sürmesi. Bu Bitcoinden sonra gelen ve en iyi proje olarak adlandırılan bir proje için ilginç değil mi? 

Neden bu kadar fazla ücret ödüyoruz, neden işlemlerimizin onaylanması bu kadar zaman alıyor. Bunlar önemli sorular ama sanki mecburmuşuz gibi yine de Ethereum altyapısındaki DeFi projeleri için bir kontrat imzalamak için neredeyse 10$ GAS ücreti ödüyoruz. Bu hep böylemi devam edecek? 

Hayır yeni projelerin ağları DeFi için uygun hale geldikten sonra Ethereum’un bize yaşattığı bu çileden kurtulacağız. Bunun için bir iyi haberimiz var. Ethereum katili olarak adlandırılan bir proje ismi; ALGORAND. Algorand artık sadece akıllı kontratlarda değil ayrıca DeFi sektörü içinde Ethereum’un en büyük rakibi olacaktır.

Yakın zamanda Algorand projesinden birçok yeni haber geldi. Bunlardan bazıları DeFi ile ilgiliydi. Yani artık yüksek ağ ücretleri, gecikmeler, bloktan dönen işlemler vs yok. Ethereum ağına mecbur değiliz.

Peki bunları söylemek kolay bunu nasıl yapacak diye sorabilirsiniz. Evet bu anahtar soru. Gelin birlikte bakalım Algorand DeFi ile ilgili ne gibi gelişmeler sağladı.

Algorand DeFi Adımları

  1. DeFi Uyumlı Akıllı Kontratlar

Algorand yakın zamanda bir güncelleme, versiyon yükseltmesi yaptı. Bu yükseltme genel olarak DeFi projeleri için altyapı sağlamak ve gelilştiricilerin kolayca DeFi projelerini başlatması için araçlar sunuyor.

Algorand’ın kurucusu Silvio Micali, 

“DeFi, dünyaya temelde sınırsız sayıda finansal ürün ve hizmete erişim sağlıyor. Yeni nesil dApp’lerin birinci nesil blok zincirlerinin eksiklikleriyle durdurulmaması önemlidir,” dedi Algorand’s. protokol, gerçekten friksiyonsuz uygulamalara güç vermek için sağlam bir temel görevi görüyor ve akıllı sözleşmelere yaklaşımımız, onları günümüzün mevcut finansal hizmetlerine rakip olacak kadar yüksek performanslı ve işlevsel olarak yeterince gelişmiş hale getiriyor. “

Algorand’ın akıllı sözleşmeleri, yeni bir DeFi uygulamaları dalgasını güçlendirmek için zarif bir çözüm sunar. Kredi ve krediden kazanma, pazarlara ve merkezi olmayan borsalara kadar. Ana ağın lansmanından bu yana geçen bir yıl içinde yaklaşık 400 şirket, hızla büyüyen Algorand ekosistemine katıldı ve platformdan geniş bir uygulama yelpazesi oluşturmak için yararlanmak için Algorand ağına katıldı.

  1. Defi İçin En Önemli Şey Stabil Coinler

Defi platformlarının hepsi  stabil coinleri destekliyor ve genelde likidite sağlama fonksiyonu bu paralar üzerinden gerçekleşiyor. Yani ağınızda stabil coinler yoksa DeFi için bir rolünüz olmayacaktır. Algorand şu anda aynı anda iki stabil coini destekleyen 2. ağ olarak USDT ve USDC  ‘yi bünyesinde barındırıyor.. 

Bildiğiniz gibi USDC, Coinbase ve Circle şirketlerinin desteklediği bir stabil coindir. Bu hafta Circle şirketi kurucu Jeremy Alaire bir tweet yayınladı ve geliştiricilere DeFi projeleri başlatmaları için çağrı yaptı;

DeFi için en önemli gereçlerden ikisini yukarıda sıraladık. Ama bununla bitmiyor işlemlerinizi onaylamanız için cüzdanlarında bunu desteklemesi ve akıllı kontratlarınızı imzalaması gerekiyor. Hadi 3. adıma geçelim.

  1. Cüzdanların Ağı Desteklemesi

Eğer bir DeFi projesi başlatacaksanız bunun temeli akıllı kontratlarınızın onaylanması ve gönderdiğiniz veya aldığınız bakiyelerin yerine ulaşmasıdır. Bunu Ethereum tarafında Matemask hallediyor. Peki Algorand bunu nasıl yapacak. 

Algorand geliştiricileri bunun için eklenti tabanlı bir cüzdan sundular bile. Cüzdanın ismi ALGOSİGNER şu anda hali hazırda Crome tarafından destekleniyor ve masasütü tarayıcılarına ekleniyor. Eğer bir DeFi platformunu kullanacaksanız işlemlerinizi bu cüzdan üzerinden yapacaksınız. Kurulumu basit ve arayüzü çok kullanışlı. Eğer cüzdanı denemek isterseniz aşağıya bir link bırakıyorum.

https://chrome.google.com/webstore/detail/algosigner/kmmolakhbgdlpkjkcjkebenjheonagdm?hl=tr

Şimdiye kadar bir DeFi için gerekli en önemli adımları saydık. Artık Algorand DeFi piyasasına girdi diyebiliriz. Tek gerekli olan şey geliştiricilerin bizi Ethereum ağından ve yüksek ücretlerden kurtarması için Algorand ağında DeFi projelerini başlatması. Bu projeler hayata geçtikten sonra Algorand hak ettiği değeri bulacak ve DeFi ‘nin getirdiği rüzgâr ile değeri daha fazla artacaktır.

Algorand yakından takip ettiğim bir proje ve ekip sürekli teknoloji üzerinde çalışıyor. Yani Algorand’ın şu anda bulunduğu değerin hak ettiğinden daha az olduğunu düşünüyorum. Aylardır en ufak bir geliştirme yapmayan projelerin bile arttığı bir piyasada Algorand’ın bu seviyelerde kalması imkânsız görünüyor. 

Diğer projeler ile Algorand arasında ne farklar var Algorand’ın neden daha değerli olduğunu düşünüyorsun diye sorarsanız cevabı aşağıda olacak.

Algorand’ı Öne Çıkaran Özellikler

Algorand, daha düşük işlem süreleri, daha düşük enerji tüketimi ve ağınızın teknolojik gelişimini kolaylaştıran araçlar sağlamak için Pure Proof of Stake (PPoS) algoritmasını uygular.

Bildiğimiz gibi, blockchain ağları düğümler aracılığıyla yapılandırılır. Algorand ağı, ağın düzgün çalışmasını sağlamak için aynı anda çalışan iki tür düğümden oluşur: röle düğümleri ve katılım düğümleri. Her ikisi de aynı yazılımı kullanıyor, fark yapılandırmalarında.

Algorand için pazardaki diğer ağlardan farklı özelliklerini şu şekilde vurgulayabiliriz:

a) Yüksek rekabet gücü. Algorand düşük hesaplama gereksinimlerine sahiptir, süper güçlü bilgisayar ekipmanına veya rekabetçi olmak için madencilik çiftlikleri oluşturmaya gerek yoktur.

b) Yetki verme sistemi. Token sahibi olanlar, onları fikir birliğine katılmaları için delege edebilir.

c) Anlaşmalar hızlıdır. Her yeni blokla genel anlaşma yapın ve birçok kullanıcıyı ölçeklendirirken gizli işlemleri bir dakikadan daha kısa sürede onaylar.

d) Algorand sert çatallara dayanıklıdır. Yeni bloklar %  100  güvenilirdir ve hiçbir kullanıcının onaylanan işleme katılmayacağını garanti eder.

e) Gerçek ademi merkeziyetçilik. Bileşenler rastgele seçilir. Bu ağda, sorumlu seçili bir grup bulamayız.

f) Açık geliştirme. Herkes kaynak kodunu görebilir ve Algorand platformunu ücretsiz olarak geliştirebilir.

Algorand, varsayılan bir üstel büyümede DeFi alanını desteklemek için güvenilir olmanın ötesinde bir alternatif olabilir. Şimdilik Ethereum, DeFi merkezi olmayan finansın Dapp’larının temeli olmasına rağmen, Ethereum’un büyük ölçekli uygulamalar için sınırlı bir çözüm olabileceğini zaten gördük.

Evet yazımızın sonuna gelirken Algorand kesinlikle piyasadaki gerçek projelerden biridir. Anlaşmaları yapmak ve yeniliği teşvik etmek için yorulmadan çalışan insanlar. Merkezi olmayan De-Fi pazarı gelişmeye devam ederken, merkezi olmayan uygulamaların geliştirilmesinde Algorand’ı yenilikçi bir pazar lideri olarak yeniden onaylayacak trendler göreceğimize inanıyorum.

DeFi İçin Ethereum’a Mecbur Muyuz ve Algorand Alternatif Olabilir mi?