Bitwise’ın Küresel Araştırma Yöneticisi: “Bitcoin 1970’lerdeki Altın Gibi”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kriptokoin –  Bu hafta başlarında yayınlanan bir makalede, Bitwise Asset Management Küresel Araştırma Başkanı Matthew Hougan, Bitcoin’in bir “değer deposu” olarak kabul edilemeyecek kadar değişken olduğunu savunuyor. Ancak bu sorun değil çünkü varlıklı olmak istiyorsanız, istediğiniz şey “gelişmekte olan bir değer deposu” olsun yeterli.

Hougan’ın 21 Ağustos Çarşamba günü yayınlanan Forbes makalesi, Barron’un 16 Ağustos’ta yayınlanan ve Bitcoin’in güvenli bir liman varlığı olduğu iddiasını sorgulayan makalesinde yer verilen düşünceleri ele alıyor.

Özellikle, Hougan bu paragrafı Barron’un makalesinde vurguladı:

“Bu hafta kesinlikle bir varlığın güvenli liman olup olmadığını test edecek gelişmeler olacak gibi görünüyor … Arjantin’de piyasa erimeye devam ederken ABD ile Çin arasındaki ticaret gerginliği giderek artıyor. Almanya’dan korkunç ekonomik haberler geliyor ve Hong Kong’da hükümet karşıtı protestolar sürüyor.”

Barron’un makalesinin yazarı, o haftaki tüm küresel kargaşaya rağmen, Bitcoin’in haftayı % 10 değer kaybıyla kapattığına işaret etmeye çalışıyordu.

Değer deposu olarak bitcoin

Hougan, buradan hareketle Bitcoin’in dijital altın olmadığını anlamamamız gerektiğini söyledi. Aslında, Bitcoin’in 1970’lerdeki altın gibi davrandığını söylüyor.

Hougan’a göre, “güvenli liman varlıklarının sıkıcı olması gerekiyor.” Örneğin, altının 1980’den bu yana yıllık getiri oranının yılda yalnızca % 2,3 olduğunu ve enflasyona göre ayarlandığında yılda % -0,7’lik bir getiri yani zararı ifade ediyor. Başka bir deyişle, temelde altının durumu “değerini tutmak” olmuştur. Bu durum aslında “değer deposunda” istediğiniz şeydir.

Yıldan yıla altın

Ancak, eğer “servet yaratma ile ilgileniyorsanız”, “öyleyse” geçmiş bize aslında bir değer deposu istemediğimizi, yeni ortaya çıkan bir değer deposu istediğimizi söyler.

Hougan altının geçmişine bakıyor ve “modern çağda altındaki büyük fiyat artışının 1970’lerde olduğu” sonucuna ulaşıyor:

1970’ler:% 1.365
1980’ler: % -22
1990’lar: % -28
2000’ler: % 281
2010’lar: % 50

Kuşkusuz, 1970’ler, ABD’nin altını terk ettiği dönemlerdi. O zamanlar, insanlar ne yapacaklarını bilmiyorlardı. John Maynard Keynes’in bir zamanlar söylediği gibi, dolardan bağımsız olarak ‘güvenli liman’ bir varlık olmayı altın başarabilecek miydi yoksa “barbarca bir kalıntı” olarak ondan vaz mı geçilecekti?

Sonuç ise önemli bir fiyat oynaklığı dönemiydi. Yıllar, 1975 yılını gösterdiğinde altın değerinden % 25 kaybediyordu. 1979 yılına gelindiğinde ise % 120 gibi bir artış söz konusu oluyordu.

Bitcoin fiyat oynaklığı altınınkinden farklı değil

Ayrıca Hougan, 1970’lerdeki altının günlük fiyat oynaklığının, Bitcoin’in günlük fiyat oynaklığından farklı olmadığını söylüyor:

Günlük dalgalanma da vardı: 1973’te, altın fiyatı her on günde bir % 3’ten fazla yükseldi! Şimdi bitcoin bana neredeyse hep o günleri  hatırlatıyor.

Hougan o dönemde de altının geleceği konusunda belirsizliklerin ortaya çıktığını vurgulayarak altının o dönem riskli bir haline geldiğini ancak fiyat oynaklığı ile birlikte güçlü getirilerinin söz konusu olduğunu belirtiyor. Altının güvenli bir sığınak olarak hizmet etmesi, geri dönüşlerin söz konusu olmasıyla birlikte daha fazla yatırımcıyı portföyünün bir parçası olarak altına yatırıma itti. Hougan, aynı senaryonun şimdi Bitcoin için söz konusu olduğunu düşünüyor.

Hougan, Bitcoin’in zaman içinde değerinin artacağını ifade ederek onu “giderek artan bir değer deposu” olarak değerlendiriyor. Hougan gittikçe daha fazla yatırımcının “Bitcoin’in dünyadaki yerine daha fazla güven duyduğuna” işaret ederek “kurumsal yatırımcıların ve finansal danışmanların satın almalarını kolaylaştıracak” ifadelerini kullanıyor.”

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!

Bitwise’ın Küresel Araştırma Yöneticisi: “Bitcoin 1970’lerdeki Altın Gibi”

Yorumlar kapalı.