Diyanet İşleri Başkanlığı Ne Kadar Haklı?

Osman Kuzucu
Osman Kuzucu 29 Kasım 2017
5 görüntülenme

Diyanet uygun değildir dedi

Geçtiğimiz günlerde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada Bitcoin, Ethereum gibi kripto paraların ticaretinin dinen uygun olmadığı belirtilmişti. Açıklamanın tam metnini aşağıda görebiliriz, bakalım Diyanet bu yaptığı açıklamada ne kadar haklı?

Diyanet Bitcoin Açıklaması

Diyanet Bitcoin Açıklaması

Diyanet ne kadar haklı?

Öncelikle diyanet “Para” kavramını devletçe bastırılan ve ülke içinde mübadele aracı olarak kullanılan, üzerinde rakamsal değeri yazılı kağıt ya da metal nesne olarak tanımlıyor. Bu tanımdan yola çıkarak kullandığımız kredi kartları, ya da çek/senet, hisse senedi tarzı değerli eşyaları diyanet para olarak kabul etmiyor. Aslında burada en büyük sıkıntı kripto paraları “normal para” şeklinde değerlendirip uygun değildir demeleri. Ayrıca kripto paralara “sanal para” adı verilmiş ve sanki birileri havadan üretiyor ve dağıtıyor tarzında bir izlenim oluşturulmuş. Sözde devletlerin sağladığı güç ve teminat argümanı ise tarihten bir çok örnekle çürütülebilir.

Örneğin ikinci dünya savaşı sırasında Almanya’nın para birimi bir gecede kağıda dönmüş, daha yakınlarda Suriye’de gerçekleşen iç savaş yüzünden para birimi olan Suriye Riyali savaş sonrasında neredeyse 5 kat değer kaybetmiş, Venezuela’nın para birimi olan Bolivar ise yine üç kat değer kaybetmiştir. Bu durumda aslında bir paranın ya da malın arkasında devlet olmasının onun güvenli olduğu anlamına gelmemektedir.

Devletlerin sağladığı itibari değere ve güce sahip olmamak ile nitelendirilen kripto paralar aslında bir çok devletin para biriminden çok daha fazla itibari değere sahiptir. Ayrıca devletlerin para birimlerinin değeri de yine o ülkenin vatandaşı olan, o parayı aktif olarak kullanan ve ticaret yapan kişiler sayesinde belirlenmektedir. Bu durumda kripto paralar ile ticaret yapan insanlar da aslında bir devletin vatandaşı gibi para birimine değer kazandırmaktadır.

Spekülasyon?

Diyanet ayrıca kripto paralara “spekülasyon aracı” olarak da yaklaşmış açıklamada, ancak atladıkları bir nokta var. Türkiye gibi büyük bir ülkenin para birimi bile dolar karşısında bir gecede %2 değer kaybı yaşayabilirken, dalgalanmalar olurken ve dolar kuru sürekli oynarken kripto paraların fiyatının dalgalanması kadar doğal bir şey olamaz. Ayrıca kara para aklama, meşru olmayan işlerde kullanıldığı söylenilen kripto paralar sanıldığının aksine bu işlerden çok yatırım amaçlı kullanılmaktadır. Ayrıca dünya üzerinde kötü işler için kullanılan en yaygın para birimi Amerikan Doları’dır. Uyuşturucu ticareti, gizli şirket anlaşmaları, rüşvet vb. gibi olaylar dünya üzerinde hep dolar üzerinden dönmekte, uyuşturucu kartelleri paralarını dolar olarak saklamaktadır. Bu noktada “Dolar kötü işler için kullanılıyor, dolar almayın” demek ne kadar mantıklıysa “sanal paralar kötü işlerde kullanılıyor” demek de o kadar mantıklıdır.

Şu aşamada dinen uygun değildir

Evet açıklamanın sonunda gelen en vurucu kelime grubu, “şu aşamada dinen uygun değildir”. Aslında diyanet burada “henüz ne olduğunu bilmiyoruz, kötü gibi geldi ama ileride belki uygun deriz” demekten başka bir şey yapmamıştır. Kripto paraların geleceğin teknolojisi olduğunu bilenler, Estonya ve Rusya’nın kendi kripto parasını çıkartmaya hazırlandığının farkında olanlar ve teknolojiyi yakından takip edenler çok iyi biliyor ki gelecekte kağıt para devri sona erecek. İşte o zaman diyanet “yanlış yaptık, artık dinen uygundur” şeklinde bir açıklama yapmak zorunda kalacak ama iş işten geçmiş olacak. Yapılan açıklama yüksek ihtimal kripto para hakkında bilgisi çok fazla olmayan birileri tarafından hazırlanmış olacak ki kripto paraların üretim maliyeti, üretim koşulları ve güvenliğinden hiç bahsedilmiyor.

Son olarak…

Özetle, dünya teknolojiye ayak uydurup hızla ilerlerken bizler hâlâ “helal/haram” tartışması yaşıyoruz ve insanlara “uygun değildir” diyerek ülkemizde teknolojik gelişmelere ayak uydurmayı zorlaştırıyoruz. Bence bırakalım helal/haram meselesini ve teknolojinin kolaylıklarından faydalanalım. Diyanet de geç de olsa hatasını fark edip yeni bir açıklama yapacaktır, ancak bu açıklamayı yapmaları üç gün mü üç yıl mı sürer bilinmez.

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

Bunlar ilginizi çekebilir

Bitcoin ve Milenyum Kuşağı Geleneksel Sistemleri Tehdit Ediyor Kağıt para birkaç yıl önce miadını doldurdu. Şimdi de vadeli hesaplar amansız bir şekilde kendi sonlarına doğru yaklaşıyor. Milenyum kuşağı, yani yaşayan en kalabalık jenerasyon, klasik bankalar tarafından yönetilen mevduat hesapları ile ilgilenmiyor. Bunu yerine Y kuşağı...
Varol Tepecik 29 Kasım 2017