Diyanet İşleri Başkanlığı, kripto para birimlerine yönelik bir fetva verdi. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kuruluna yönetilen bir soru üzerine verilen fetvaya göre kripto paralar caiz değil. İşte Diyanet İşleri Başkanlığının kripto fetvasının detayları…
Kripto para birimlerini kullanmanın dini hükmü
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yayınlanan bir fetvaya göre kripto paraların kullanımı caiz değil. Diyanet, bazılarının haksız ve sebepsiz yere kazanç sağlamasını sağlayan dijital kripto paraların kullanımının caiz olmadığı sonucuna vardı. Bu hususta kullanıcılar arasında “değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımının caiz olduğu” belirtildi.
Paylaşılan bir belgeye göre bir paranın üretiminde, piyasaya sürülüşünde ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik (garar) veya aldatma (tağrir) hedefi olmaması gerekiyor. Ayrıca “para olarak bilinen değişim aracının” belirli bir kesimin haksız ve sebepsiz yere zengileşmesine neden olmaması gerekiyor.
“Dijital kripto paraların kullanımı caiz değildir”
Diyanet, kripto para birimlerini de yukarıda belirttiği maddeler doğrultusunda değerlendirdiğini belirterek kripto para birimlerinin kendi özünde ciddi belirsizlik taşıdığını, yüksek aldanma ve aldatma riski taşıdığını, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmadığını söyledi. Ayrıca saadet zinciri gibi, belirli bir kesimin haksız ve gereksiz yere kazanç elde etmesine yol açtığına dikkat çekti. Tüm bunların ışığında “dijital kripto paraların kullanımı caiz değildir” sonucuna ulaştı.
Kripto paralar güvenli mi?
Kripto para birimleri, işlemlerini güvenceye almak için kriptografi kullanan tamamen merkezi olmayan bir eşler arası elektronik paradır. Kripto para birimlerine yönelik yasal düzenlemeler henüz netleşmediği için birçok kurum, kuruluş ve kişi tarafından güvensiz olarak görülebiliyor. Düzenlenmemiş olması, yatırımcılar için volatilite ve kayıp riski gibi birçok riski beraberinde getiriyor.
Ayrıca, işlemlerin son derece güvenli olması nedeniyle satın almaların takibi yapılamamaktadır. Bu nedenle birçok regülatör, bireylerin yasa dışı veya yüksek düzeyde düzenlemeye tabi malları satın almak için kripto kullanabileceklerini düşünüyor. Örneğin, Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz üzere ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, kriptoları “vahşi batıya” benzetti.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!
Yorumlar kapalı.