Donald Trump Ticaret Savaşında Bitcoin Madencilik Devini Hedef Aldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Temsilciliği madencilik donanımlarının sınıflandırmasını “veri işleme makineleri” yerine “elektrikli makine aparatı” olarak değiştirdi.

O zaman küçük bir idari karar olup pek önemsenmeyen bu karar, bu yıl haziran ayında ithalat vergisini sıfırdan %2,6’ya çıkardı.

O zamandan beri, Trump yönetimi tarafından ilan edilen gümrük vergisi tarifelerinde 250 milyar dolar değerinde mala vergi uygulaması getirildi. Müzakereler başarısızlıkla sonuçlandıktan sonra Trump yönetimi, Çin ile etkin biçimde yapılan ticarette de 250 milyar dolar değerinde mala gümrük vergisi uygulanması tehdidi ile gündeme gelmişti.

Bu durum Bitmain’in ASIC’leri gibi madencilik ekipmanlarının 23 Ağustos’tan itibaren ekstra %25 ithalat vergisine tabi olmasına neden olmuştu. Yalnızca aylar içinde bu ithalat vergisi oranı sıfırdan %27.6’ya kadar çıkmış durumda.

En büyük kripto donanımı üreticisi olan Bitmain, satışlarının %51’inin yurt dışı pazarlara olduğu düşünülürse bu durumdan en çok etkilenecek olan firma gibi görünüyor. ABD’ye yapılan satışların yüzde kaçı oluşturduğu net olarak bilinmese de önemli miktarda olduğunu varsayabiliriz.

Çin merkezli diğer kripto donanımı üreticileri Canaan ve Ebang International da birlikte tüm piyasanın büyük kısmını oluşturuyor ancak yerel medyaya göre firmaların yurt dışı satışlarının sadece %8,5 ve %3,8 oranında olduğunu biliniyor.

Bitmain’e gelirsek, 2.7 milyar dolarlık toplam gelirinin % 94,3’ünü donanım parçalarının satışlarından elde ediyor. Bu gelirin yarısı ise denizaşırı ülkelerden geliyor.

Bitmain’in IPO dosyalarında yazanlara göre: “2015, 2016 ve 2017 yıllarında Bitmain, gelirinin sırayla yaklaşık %65,3’ünü, %51,0’ini ve %51,8’ini yurtdışı pazarlardan elde etmiştir.”

Kendi madencilik havuzları ve endüstriyel madencilik tesislerine ek olarak satın alımların yaklaşık %27’si kriptolarla ödeniyor.

Ayrıca Bitmain’in İç Moğolistan’da “toplam yaklaşık 90 MW güç kapasitesine sahip 60.000 madencilik makinesi” bulunuyor.

Firma şu anda Washington, Texas ve Tennessee’de ayrıca düşük maliyetli hidroelektrik kaynakları nedeniyle Kanada, Quebec’te de madencilik tesisleri inşa ediyor.

Tüm bunlar madencilik yoluyla daha fazla kripto sağlıyor ve Bitmain çoğunlukla resmi hükümlerle kriptoların takas edildiği bir tür ticaret masasına sahip.

Bitmain’in şu anda 2.594 tam zamanlı çalışanı var ve firmanın kurucu ortağı Micree Zhan ikinci tur (series B+) finansmanı takip eden yaklaşık 5.2 milyar dolar değerinde varlığa sahip. Diğer kurucu ortağı Jihan Wu ise 2,9 milyar dolar kadar bir varlığa sahip.

Analistlerler ise firmanın iş sahasında rakiplerinden geri kalmaktan gümrük vergisinden daha çok endişe duyduğunu iddia ediyor. Örneğin Canaan ve bir dizi diğer Çinli madencilik firması geçtiğimiz günlerde, Bitmain’in ASIC’lerinden çok daha düşük elektrikle çalışan ve çok daha verimli madencilik ekipmanlarının piyasaya sürüleceğini duyurdu.

Ancak Bitmain’in yurtdışı pazarlara daha çok açıldığı göz önüne alınırsa gümrük vergilerinin daha büyük etkisi olabilir. Endüstriyel madencilik tesislerinin taşınması kolay olsa da özellikle donanım imalatı bileşenlerini taşımanın kolay olup olmayacağı belli değil.

Çin’in Eylül 2017’de kripto borsalarını yasaklamasının ardından bu yaz yürürlüğe giren gümrük vergilerinden sonra eğer ASIC’leri rekabet alanında etkisiz hale gelirse Bitmain’in, eşitsizliğin hüküm sürdüğü bu alanı sıradan Batılı vatandaşların gözleri önüne bariz şekilde sermesi gerekebilir.

TrustNodes

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin, Facebook sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!

Donald Trump Ticaret Savaşında Bitcoin Madencilik Devini Hedef Aldı