Ekonomik Çalkantı Yaşayan Güney Afrika Bitcoin’i Kurtarıcı Olarak Görüyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin’in, artan siyasi ve ekonomik belirsizliklerle boğuşan Güney Afrika’da korunak olarak görülmesi popülaritesini arttırıyor.

Geçtiğimiz ay Cyril Ramaphosa’nın cumhurbaşkanlığına seçilmesiyle toprak reformu endişe kaynağı oldu. Ayrımcılık sona ereli 20 yıl olmasına rağmen ırk konusu hala ziyadesiyle siyasi bir konu niteliği taşıyor.

Ramaphosa’nın partisi, Afrika Ulusal Kongresi, anayasayı; beyazların mülklerinin tazminatsız olarak alınıp tarım arazisi olmayan siyahilere dağıtılmasını onaylayacak şekilde değiştireceklerinin sözünü verdi.

Bu söz, Moody’s’i rahatsız etti. Yeni seçilen cumhurbaşkanı geçtiğimiz Çarşamba Moody’s’e bu değişimin Güney Afrika ekonomisini olumsuz etkilemeyeceğine dair güvence verdi.

Başkanlık açıklamasına göre “Cumhurbaşkanı hızlandırılmış tarım reformunun adil bir şekilde yayılacağının ve ekonomik büyüme, tarımsal üretim ve gıda güvenliğini olumsuz etkilemeyeceğini belirtti.”

PwC’nin Küresel Ekonomi Anketi’ne göre ekonomik endişeler içinde  %25’lik yüksek işsizlik oranı ve ülke bankalarından VBS Mutual Bank’ın “ciddi akışkanlık krizi” ve yüksek ekonomik suç oranları da var.

Ekonomik Çalkantının Ortasında Bitcoin Hayat Kurtarıcı Olarak Görülüyor

2012-13 yıllarındaki Kıbrıs banka krizinden beri Bitcoin’le ilgilenenler için Güney Afrika’nın Bitcoin’e olan ilgisi şaşırtıcı gözükmeyecektir.

En son Google Trends verilerine göre Güney Afrika dünya genelinde en çok Bitcoin araması yapan ülke.

Dahası, piyasa analisti Mati Greenspan’ın yaptığı açıklamaya göre geçtiğimiz yıl boyunca artan siyasi baskılara karşı Bitcoin ticaretiyle ilgilenen Güney Afrikalı sayısında dikkat çekici bir artış oldu.

Greenspan’ın açıklamasına göre:

“Geçtiğimiz yıl Ocak-Temmuz arasında eToro üzerinden Bitcoin ticareti yapan kullanıcı sayısı 2016’nın aynı diliminde olanın 574 katı.”

Bitcoinist’e yaptığı açıklamada Greenspan: “Ekonomik kriz sırasında yapılacak en doğru hareket yelpazenizi genişletmektir,”dedi. “Biraz bile kripto-varlık sahibi olmak piyasada diğerlerinden öne geçmenizi sağlayabilir.”

Bu trend aynı zamanda, LocalBitcoins, küresel p2p Bitcoin ticaret platformu, hacminin artmasıyla da destekleniyor. İstatistiklere göre yalnızca geçen hafta bile 20 milyon ZAR (1,7 milyon Euro)’dan fazla bitcoin alımı yapıldığı düşünülürse genel rakam da oldukça arttı.

Ekonomik ve siyasi sıkıntı içinde Bitcoin’i kurtarıcı olarak gören tek Afrika ülkesi Güney Afrika değil. The Wall Street Journal haberlerine göre Sudan ve Kenya’da da Bitcoin’le daha çok ilgilenmeye başladı.

Bitcoinist-Allen Scott

Ekonomik Çalkantı Yaşayan Güney Afrika Bitcoin’i Kurtarıcı Olarak Görüyor

Yorumlar kapalı.