Enflasyon, bu yıl Altın için en büyük yukarı yönlü risklerden biri olacak. Acaba Enflasyon Altın fiyatını parlatacak mı?
Bu soru Fxstreet analisti Arkadiusz Sieroń’un sorduğu sorular. Arkadiusz Sieroń yorumlarında şu ifadeleri kullanıyor.
Enflasyon ve Altın
Enflasyon görünümü olmadan 2021 yılı altınla ilgili rapor sunmak olmaz. Yakın zamanda bunun hakkında yazdık, ancak bu konu daha fazla incelenmeye değer. Sonuçta, yüksek enflasyonun önümüzdeki aylarda veya yıllarda en büyük risklerden biri olduğuna ve bu yıl altın için en büyük yukarı yönlü risklerden biri olduğuna inanılıyor.
Çoğu ekonomist ve yatırımcı hala enflasyonun öldüğüne inanıyor. Sonuçta, merkez bankalarının eşi görülmemiş derecede güvercink eylemlerini meşrulaştırmanın tek yolu, düşük enflasyon önermesidir. Ve COVID-19 ile hastanede yatan Amerikalı sayısındaki yeni yüksek seviyelerin ortasında canlı hisse senedi piyasasını haklı çıkarmanın tek yolu, bu yıl enflasyonsuz bir ekonomik toparlanma beklentisi. Başka bir deyişle, birçok insan pandeminin sona ermesinden sonra büyüyen bir ekonomik sisteme geri dönüşü tahmin ediyor.
Dışarıdan bakıldığında, haklı oldukları görülüyor. 1981’in sonundan bu yana çift haneli enflasyon görmedik. Son kez yıllık TÜFE oranı yüzde 3’ün üzerinde iken Ocak 2012 idi. Aslında son on yılda enflasyon Fed’in yüzde 2’lik hedefinin altında kaldı.

Endişelenmek İçin Nedenler
Dahası, ABD, salgın ve Büyük Kilitlenme sırasında insanlar sosyal açıdan mesafeli ve harcamalarını sınırladığında enflasyon oranları önemli ölçüde düştü. Öyleyse, olumsuz talep şokunun gücü ve ardından enflasyondaki düşüş göz önüne alındığında, neden daha yüksek enflasyon riski konusunda endişelenelim?
Peki, bir pandemi yaşadıktan sonra, yani olası olmayan ama etkili bir olaydan sonra açık olması gerekmez mi? Özellikle borç yığını ve dolayısıyla merkez bankalarının enflasyonu önlemek için faiz oranlarını artırması için sınırlı alan göz önüne alındığında, enflasyonda küçük bir artış olasılığı bile endişe verici olmalıdır.
Üstelik enflasyonda bir artış olasılığı o kadar da küçük değil. Birkaç kez açıkladığım gibi, yüksek enflasyon durumu bugün Büyük Durgunluktan sonra olduğundan daha güçlü. İlk neden, geniş para arzının artması. Bunun nedeni, bankaların şimdiye kadar etkilenmemiş olması. Aşağıdaki grafikte gösterildiği gibi serbestçe kredi veriyor olmalarıdır.

İkincisi, insanların gelirleri olmadığı için para harcamadıkları veya borçlarını geri ödemeye karar verdikleri önceki ekonomik krizin aksine, bu kez insanlar evde sıkışıp kaldıkları için para harcamadılar. Ancak sağlık krizi sona erdiğinde ve insanlar aşı olduklarında, bazı tüketiciler harcama çılgınlığına gidebilir. Bastırılmış talebin gerçekleşmesi, firmaların kapasitesini ezip fiyatlarda bir artışa yol açabilir. Halihazırda, demir cevheri gibi bazı emtiaların fiyatlarındaki artış gibi bazı darboğazlar veya arzın talebin gerisinde kaldığına dair işaretler var.
Diğer bir deyişle, dünya normale döndüğünde, özel sektör kendini nakit parayla dolu bulacaktır. Ve bahse girerim bazı haneler geçen yıl sinema salonlarında, restoranlarda ve otellerde geçirilmeyen tüm zamanları telafi etmeye çalışacaktır.
Üçüncüsü, küresel ekonomide mevcut enflasyonu düşürücü güçleri tersine çevirecek bazı yapısal değişiklikler olabilir. Charles Goodhart ve Manoj Pradhan’ın The Great Demographic Reversal adlı kitaplarında öne sürdükleri gibi, küreselleşmenin neden olduğu düşük enflasyon dönemi sona eriyor. 1980’lerde ve 1990’larda Çin, Hindistan ve Avrupa ve Orta Asya’dan komünizm sonrası ülkeler küresel ekonomiye girdiler. Sonuç olarak, ticarete konu olan malların üretimi için küresel işgücü arzı muazzam bir şekilde arttı ve zayıf enflasyonist baskıya yol açtı. Ama bütün bunlar tersine gidiyor. Küreselleşme şimdi zayıflıyor ve küresel ekonomiye girme kuyruğunda olan büyük ülkeler yok. Aslında Çin ve diğer ülkelerdeki yaşlanma küresel işgücü arzını azaltarak enflasyonist baskıyı güçlendiriyor.
Politikacılar
Son olarak, politikacılar ve merkez bankacıları daha kayıtsız hale geldi. Politikacıların düşüncesiz ve sorumsuz duruşu, özellikle de kamu borcunu şişirme isteği göz önüne alındığında şaşırtıcı değil. Ancak merkez bankaları da endişelenmeyi bırakıp enflasyon bombasını kucakladı. Örneğin, Fed, 2020’de para rejimini değiştirerek, belirsiz bir süre boyunca enflasyonun hedefinin üzerine çıkmasını tolere edeceğini duyurdu.
Sonuç olarak enflasyonun önümüzdeki aylarda (daha doğrusu aşı dağıtımının yaygınlaşacağı yılın ikinci yarısında) geri dönmesi gerekiyor. Çift haneli oranlarla karşılaşmayacağız ancak piyasalar da deflasyonist bir kriz beklemiyor. Aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi, enflasyonist beklentiler şimdiden pandemi öncesi seviyelere geri döndü.

Altın İçin İyi Haber
Bütün bunlar altın fiyatı için iyi bir haber.
Küresel ekonomideki reflasyon durumu, 2007-2009 küresel mali krizinden kesinlikle daha güçlü. Mevcut yüksek enflasyon riski, enflasyona karşı bir önlem olarak altın talebini desteklemeli.
Kriptokoin.com olarak daha önce de yer verdiğimiz üzere enflasyon beklentilerindeki artış ise reel faiz oranlarını düşürerek sarı metali olumlu etkilemektedir. Altın bu yıl bazı önemli dalgalanmalarla karşı karşıya kalacak olsa da, enflasyon beklentilerinin nominal tahvil getirilerindeki artışı geride bırakması, reel faiz oranları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacak ve altın fiyatlarını destekleyecektir.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!