EOS Nedir?

Osman Kuzucu
Osman Kuzucu 26 Ocak 2018
41 görüntülenme

Blockchain tabanlı çok kullanışlı bir platform, EOS!

Blockchain teknolojisinin bir çok farklı alanlarda kullanıldığını hepimiz biliyoruz. Özellikle Ethereum, Waves gibi platformlar sayesinde blockchain projeleri de git gide yaygınlaşmaya başladı. İşte bu noktada özellikle geliştiricilere kolaylık sağlayacak yepyeni bir proje olan EOS karşımıza çıkıyor. Gelin hep beraber EOS’un ne olduğunu inceleyelim.

EOS nedir?

EOS aslında bir işletim sistemi olarak düşünülebilir. Blockchain merkezli ve üzerine uygulama kurulmasına imkan veren bir platform. Aslında direkt olarak Ethereum’un bir rakibi olarak düşünülebilir ancak Ethereum’dan farklı olarak paralel işlem yapma özelliği sayesinde EOS çok daha hızlı ve çok sayıda işlem yapmaya olanak sağlıyor. EOS aslında bir kripto para olmaktan ziyade blockchain üzerinde kurulmuş bir işletim sistemi diyebiliriz ve geliştiriciler de bu işletim sistemi üzerinde uygulamalar inşa edebiliyor.

EOS nasıl çalışır?

Diğer çoğu bilinen kripto para birimlerinin çalışma yöntemi olan Proof of Work yani işin kanıtlanması tarzından ziyade EOS Proof of Stake, yani “varlığın kanıtlanması” olarak adlandırabileceğimiz sistem ile çalışır. PoS (proof of stake) yönteminde grafik kartlarıyla madencilik diye bir şey yoktur. Bunun yerine kullanıcılar yatırım yaparak koine sahip olurlar ve belirli aralıklarla yeni koinler elde ederler. Örnek olarak sistem her ay %2 oranında sahip olduğunuz koin miktarında koini size ödül olarak veriyor olabilir. Başlangıçta 100 koine sahip birisi ay sonunda 102, sonraki ay sonunda ise 104.04 koine sahip olur.

EOS platformunda koine sahip olmanız bu büyük blockchain işletim sisteminde işlem yapma hakkına sahip olduğunuzu belirtir. Yani EOS koininiz varsa bu işletim sistemini kullanabilir, yeni uygulamalar inşa edebilir ve blockchaini kullanabilirsiniz. Diğer para birimlerinin aksine EOS üzerinde bir sistem kuracağınızda ödeme yapmanıza veya ücret ödemenize gerek yoktur. Yalnızca EOS koine sahip olmanız yeterli.

EOS umut vaadediyor!

Diğer bilinen bazı büyük blockchain projelerinin de (STEEMIT, Bitshares) geliştiricisi olan Dan Larrimer tarafından çıkartılan EOS şimdiye kadar ortaya çıkan projelerin içerisinde Ethereum’a tek gerçek büyük rakip olabilecek seviyede bir koin ve uzun vadede güzel şeyler EOS projesini bekliyor diyebiliriz. Hala koin satışları devam eden proje önümüzdeki yıllarda daha aktif olarak kullanılmaya başlandığında bizleri güzel şeyler bekliyor diyebiliriz.

 

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

Bunlar ilginizi çekebilir

Coincheck Tüm Para Çekme İşlemlerini Durdurdu: Kayıp Tam 723 Milyon Dolar! Japon kripto para borsası Coincheck tüm para çekme işlemlerini askıya aldı. 123 milyon dolar değerinde Ripple kayboldu. Sorun, Coincheck’in NEM mevduatlarını birden durdurmasıyla başladı. Coincheck’ten bir kişi blog postunda şunları yazdı: “Coincheck borsasında NEM yatırma işlemleri durdurulmuş...
Ömer Taha Gülberk 27 Ocak 2018