Erkan Öz’den Blockchain, Bitcoin ve Kripto Paralara Dair Her Şey

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kriptokoin.com – Kripto para dünyasına dair yapılan yayınlar hem bu alanın takipçileri tarafından takip edilmekte hem de alana yeni girenlerin bilgi sahibi olmasına yardımcı olmakta. Gerçek Ekonomi isimli programın sunucusu Melis Hazal Karagöz, konuğu gazeteci-yazar Erkan Öz ile bir saate yakın bir söyleşi gerçekleştiriyor. Blockchain ve bu alandaki önemli projelerin konuşulduğu programdaki başlıklara gelin hep birlikte bir bakalım.

Blockchain Nedir?

Konuya Blockchain’in tanımı ile başlayan Öz, onun dağıtık veri tabanı teknolojileri dediğimiz bir grup teknolojinin ilki ve en ünlüsü olduğunu belirtiyor. Veri tabanlarının merkezi bir noktada tutulmaması ve dağıtık olarak çok bilgisayar tarafından tutulmasını ifade eden blockchain’e ilişkin Öz, böyle bir sistemin hackerların işini son derece zorlaştırdığı hatta verinin çalınmasını imkansız hale getirdiğini ifade ediyor.

Venezuela örnekleminden hareket eden Öz, insanların kendi paraları değer kaybedince Bitcoin’e yöneldiklerini ancak yönetimin bu yönelimi engellemeye çalıştığını vurgulayarak milyonlarca bilgisayara dağılmış Bitcoin’i engellemek için bu bilgisayarların hepsinin kapatılması gerektiğini bunun ise imkansız olduğu için insanların Bitcoin’e yöneliminin engellenemediğini ifade ediyor.

Blockchain’in dünya geneline yayılmış bir ağ olması gerçeğinden hareketle Öz, verilerin silinemediğini ve bütün bilgisayarlar tarafından korunduğuna vurgu yaparak o ağdaki herkesin o bilgiye erişebileceğini belirtiyor.

Blokzincir  Dağıtık Veri Tabanı Teknolojilerinin Tek Örneği Değil

Öz, programda önemli bir noktaya parmak basarak blockchain’in dağıtık veri tabanı teknolojilerinin tek örneği olmadığını ifade ediyor. Blockchain’in haricinde farklı kapalı devre çalışan ve özel şirketlerin tercih ettikleri sistemlerin de olduğunu belirten Öz, IOTA isimli kripto para biriminin Internet of Things yani gelecekte internete bağlı makinelerin yapacağı ödemeleri karşılamayı amaçlayan bir kripto para biriminin olduğunu ve bunun da arkasındaki dağıtık veri tabanı teknolojisinin Tangle isimli bir teknoloji olduğunu ifade ediyor.

Şu ana kadar rüşdünü ispat eden teknolojinin Blockchain olduğunu ifade eden Öz, blockchain’in en azaından vaad ettikleri yaptıklarını işleyiş haline dönüştürdüğünü ifade ediyor. Diğer teknolojilerin henüz ileride ne yapacağının belli olmadığını vurgulayan Öz, blockchain için en azından elimizde on yıllık bir birikimin olduğunu söylüyor.

Hangi Alanlarda Kullanılacak

Bir merkeze veya otoriteye ihtiyaç duyulmadığı için öncelikle para alanında kullanılıyor. Burada Merkez Bankaları gibi bir otorite söz konusu olmadığı için veri tabanında tutulan bilgilerden herkesin aynı haberinin olduğunu ifade eden Öz, bir merkeze ihtiyacın duyulmadığını ve bunun ilk yansımasının Bitcoin’de görüldüğünü sonrasında ise Dash, Ethereum ve farklı kripto para birimlerinin ortaya çıktığını belirtiyor.

Bir diğer kullanım alanının finansal hizmetler olduğunu belirten Öz, burada bir merkezi otoritenin olduğunu ancak blockchain sisteminde bütün finansal hizmetlerin merkezi otoritenin olmadan bireylerin katılımıyla yapıldığını ifade ediyor. Örnek olarak Genesis Vision Tokeni veren Öz, bu projenin amacının fon yönetiminin blockchain’e taşınması olduğunu belirtiyor. Bu projeyle birlikte artık fon yönetimi şirketlerine ihtiyacın kalmayacağını belirten Öz, para transferleri konusunda da Ripple’ın XRP’sini örnek olarak gösteriyor.

Akıllı Sözleşmeler ve Merkeziyetsiz Uygulamalar

Bitcoin’den sonra ilk gündeme gelen blockchain uygulamasının akıllı sözleşmeler olduğunu ve bunu da Ethereum’un gerçekleştirdiğini ve lider pozisyonda yer aldığını ifade ederek, Ethereum haricinde aynı işlevi yerine getirecek kripto paraların ortaya çıktığını belirtiyor.

İnternetin Kendisi

İnternetin kendisinin de merkezi serverlarda tutulduğunu belirten Öz, internete merkezi otoritenin müdahale edebildiğinden hareketle burada da Substratum isimli projenin var olduğunu ve bu projenin blockchain mantığıyla çalışan bir internet kurguladıklarını belirtiyor. Bu projelerinin amacının bireylerin istedikleri şekilde internete erişimlerinin ve herhangi bir kısıtlama getirilmesinin engellenmesi olduğunu belirten Öz, internetin de artık blockchain ile birlikte sansürlenemeyeceğini vurguluyor.

Erkan Öz’ün programda yer verdiği diğer hususlara buradan erişebilirsiniz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!

Erkan Öz’den Blockchain, Bitcoin ve Kripto Paralara Dair Her Şey

Yorumlar kapalı.