Ethereum, EOS, Tron Yarışında Kim Önde?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İster inanın ister inanmayın, DappRadar verisine göre önde gelen 50 merkezsiz uygulamanın (dapps) yalnızca üç tanesi Ethereum blockchainine bağlı. Yani geliştiriciler EOS ve TRON gibi rakip firmaları kullanmak zorunda kalıyor.

Geri kalan 47 en aktif uygulamadan 26’sı EOS üzerine ve 21’i TRON üzerine kurulu. İlginç bir şekilde iki ağdaki hareketlerin de büyük kısmı kumar dapp’lerinden geliyor.

Her şey bir yana, Ethereum dapp’lerindeki hareketsizliğin asıl sebebi platformun yaşadığı ekonomik sıkıntılar.

Ethereum’un Ölçeklendirme Problemleri

En başından itibaren merkezsiz uygulamalar için geliştirilen Ethereum bir süredir ölçeklendirme problemleriyle biliniyor. Geçtiğimiz yıl kurucu ortaklarından Vitalik Buterin platform güvenilir bir ölçeklenme mekanizması geliştirene kadar geliştiricilerin Ethereum’da yüksek verimlilik gerektiren uygulamalar çalıştırabilmeyi beklememelerini söyledi.

Her ne kadar Ethereum’un geliştirici topluluğu mümkün ölçeklendirme çözümleriyle uğraşsa da henüz üretime hazır bir çözüm geliştirilmedi.

Bu sırada, EOS ve TRON dapp piyasasında aslan payını alıyor, ki piyasa hala ana akıma hitap etmekte zorlanıyor.

Blockchain araştırma birimi Diar’ın verilerine göre şu an için EOS ve TRON tüm dapp’lerde işlem gören paranın %94’ünden sorumlu ki bu da Ethereum’a yalnızca %6’lık pay bırakıyor.

Tamamen işlem kapasitesiyle alakalı

Bir zamanlar Ethereum ağındaki uygulama aktivitelerini takip etmek için kullanılan DappRadar EOS ve TRON için gözlem aygıtları geliştirdi. O zamandan beri iki platformdaki uygulamalar DappRadar’ın aktivite grafiklerini domine ediyor.

Bunun aslında basit bir açıklaması var: saniyede 15-20 işlem gerçekleştiren Ethereum’un aksine EOS’un saniyede 4,000 ve TRON’un da 2,000 işleme kadar yapabildiğine inanılıyor.

Elbette her platformun işlem kapasitesini karşılaştırmak tam olarak durumu açıklamıyor.

Buterin blockchain projelerinin saniyelik işlem kapasitelerinin arttırılmasını eleştirip, bu tarz projeler için “merkezli çöp yığınları” diyerek aşağıladı. Her ne kadar Ethereum kurucu ortağı proje ismi vermekten çekinse de birçok kişi sözlerinden NEO, TRON ve EOS gibi rakiplerini kastettiğini düşündü.

Blockchain Connect Konferansında konuşan Buterin “uzlaşı algoritmasının amacı blockchaini hızlandırmak değil,” dedi. “Uzlaşı algoritmasının amacı blockchaini güvenli tutmak.”

Blockchain projeleri “saniyede 3,500 işlem yapabiliyoruz çünkü farklı bir algoritmamız var” dediklerinde asıl demek istedikleri “merkezli çöp yığınlarıyız çünkü tüm sistem yalnızca yedi düğüm üzerinde çalışıyor.”

TRON ve EOS dapp olarak mükemmelden çok uzak

EOS ve TRON’u böylesine eleştiren tek isim Buterin değil. Araştırmacılar şu anki durumda EOS’un gerçek bir blockchainden çok merkezli bulut hesaplama servisine benzediğini kabul ediyor. Ayrıca araştırmaya göre EOS işlem kapasitesini fazlasıyla abartıyor.

Yine de söz konusu araştırmanın ConsenSys, Ethereum ekosistemine büyük yatırım yapan bir firma tarafından gerçekleştirildiğini unutmamakta fayda var.

Hackerlar EOS bazlı kumar dapp’lerinde, farklı zamanlarda birçok kişiyi sömürmeyi başardı. Ancak EOS’un son bir yıldaki hassaslık raporlarının hacmini düşündüğümüzde bu çok da şaşırtıcı değil.

TRON da benzer asılsız saniyelik işlem iddiaları yüzünden eleştiri bombardımanına uğradı. BreakerMag’e röportaj veren eski BitTorrent (yakın zamanda TRON aldı) yöneticisi Simon Morris platformun verimlilik kapasitesi konusunda şüphe yarattı.

“İşlem kapasitesi saniyede yüzlerce işleme ihtiyaç duyuyordu. Ancak bu böyle değil. Saniyede 10,000 işlem gerçekleştirdiği iddiası tamamen saçmalık. TRON’u eritecektik.”

Büyük resim

Teknik problemlerin yanı sıra, dapp piyasası umutlu kriptocular için oyun parkı haline gelmişti oysa şimdi coinlerini kumarda kaybedip duruyorlar. Ama yine de, en azından gerçek hayatta birileri blockchain kullanıyor, değil mi?

Aynı zamanda zor durumdaki kurumlar ve takım elbiseli sahte kahinler blockchainin nasıl her şeyi çözebileceğine dair ütopik fikirlerini satmaya devam ediyorlar.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin, Facebook sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!

Ethereum, EOS, Tron Yarışında Kim Önde?

Yorumlar kapalı.