Popüler kripto para birimleri arasında en üst sırada olan ve piyasaya giriş yaptığı andan itibaren popüler bir konumda bulunan Ethereum, 2022 yılının son çeyreğinde genel kripto sektörünün sarsılmasından dolayı tekrar düşüşe geçmiş durumda. Kasım ayında güncel olarak 1200 dolar civarından işlem gören kripto para biriminin önümüzdeki süreçte nasıl fiyatlanacağı merak konusu.
Uzmanların yaptıkları açıklamalar, kripto piyasasında yaşanan durgunluğun etkisini yavaş yavaş kaybettiği yönünde. Bu etkinin dünyada yaşanılan küresel enflasyonla doğrudan ilişkili olduğunu açıklayan uzman yatırımcılar, Ethereum yorum ve analizlerinde 2000 dolar seviyesine kısa bir süre içerisinde gelineceğinin sinyalini veriyor.
Yapılan Ethereum fiyat tahmini yakın geçmişte (2021 yılının sonlarında) 4500 dolar seviyesinin üzerine çıkan kripto para birimi için zor bir hedef gibi gözükmüyor. 2022 yılında yeni çıkan kripto para birimleri arasında dikkatleri üzerine toplayan IMPT, Ethereum’la kıyaslandığında çevreci yapısıyla ön plana çıkıyor. Henüz daha yolun başında olan IMPT’nin uzun vadede Ethereum’a karşı güçlü bir rakip olup olamayacağı merak edilen diğer bir önemli konu.
Ethereum (ETH) Fiyatı Ne Olacak?
Bitcoin’den sonra en popüler dijital para birimi olarak tanınan Ethereum (ETH), kripto piyasasına 30 Temmuz 2015 tarihinde 0.42 dolar değeri ile giriş yaptı. 2018 yılının Ocak ayında 1270 dolar seviyesine yükseldi ve 2021 yılının Mayıs ayında 3900 dolar seviyesini gördü. Uzun vadeli yatırımcıları oldukça memnun eden bu dijital para birimi, 2021 yılının Kasım ayında 4600 dolar seviyesinin üzerine çıktı. Bu süre zarfında Ethereum yorum ve analizlerini değerlendiren kısa vadeli yatırımcıları da oldukça memnun etti.
2022 yılına 3750 dolar seviyesinden giriş yapan Ethereum, kripto piyasasının yaşadığı genel durgunluk sebebiyle 1000 dolar seviyesine kadar gerileyerek düşüş yaşadı. Kripto para birimlerinin dalgalı yapısı sebebiyle normal olarak kabul edilen bu düşüşün ardından Ethereum günümüzde 1600 dolar seviyesi üzerinden işlem görüyor. Ethereum fiyat tahmini ve bu popüler kripto para biriminin geçmiş yıllardaki performansı göz önünde bulundurulduğunda, 2000 dolar seviyesini kısa bir süre içerisinde aşabileceği düşünülüyor.
Ethereum Blok Zinciri
Piyasaya çıktığı andan itibaren en popüler altcoin olarak ön sırada bulunan Ethereum’u özel yapan en önemli nokta, merkeziyetsiz bir yapı üzerinde kripto projelerinin ihtiyaç duyduğu blok zinciri teknolojisini kullanıma sunması. Blok zinciri 2020 yılının Aralık ayında, güvenlik açıklarını kapatmak ve daha iyi bir hizmet sunmak amacıyla Beacon zinciri olarak Ethereum 2.0’a güncellendi. Güncellemenin ardından Ethereum geleceği için bir dönüm noktası olan Ethereum Altair güncellemesi, 2021 yılının Ekim ayında yapıldı.
Bu güncellemeler PoW ile çalışan Ethereum blok zincirinin, PoS sistemine geçiş sürecini oluşturdu. PoS’a tamamen geçiş ise 2022 yılının Eylül ayında tamamlandı. “İş İspatı” anlamına gelen “Proof of Work” (PoW) sistemi, madencilerin blok zinciri ağına yeni bloklar eklemesi üzerine kurulu. Yeni çıktığında oldukça yankı uyandıran PoW sistemi, günümüzde madencilerin onayının gerekmesi ve yüksek elektrik tüketimini oluşturması sebebiyle tepki görüyor.
Bu durumun önüne geçmek isteyen Ethereum, çevreci özellikleri ile ön plana çıkan PoS sistemine geçti. “Proof of Stake” olarak adlandırılan bu sistem (PoS), dilimizde “Hisse İspatı” anlamına geliyor. PoS sistemi PoW sisteminin aksine ağ bağlantısı ile çalışıyor. Böylece PoW sistemi üzerinden tüketilen elektrik miktarını ciddi şekilde azaltıldığı gibi daha güvenli, daha ucuz ve daha hızlı bir şekilde hizmet veriliyor.
Ethereum’un Çevreci Yapısı
“Ethereum Merge” isimli güncellemeyle doğayı korumaya yönelik büyük bir adım atan Ethereum, daha çevreci bir kripto para birimi olarak karşımıza çıkıyor. Ethereum’un kurucu ortağı olan Vitalik Buterin, Ethereum Mege ile birlikte dünyada tüketilen elektrik miktarının yüzde 0,02 azalacağına dair tweet yayınladı. Ayrıca yayınlanan birçok haberde, Merge güncellemesinin ardından Ethereum tarafından dünya çapında tüketilen elektriğin 200 kata kadar azalacağı hakkında ifadeler paylaşıldı. Bu ifadeler doğrultusunda Ethereum geleceği hakkında olumlu gelişmeler bekleniyor.
Her gün daha çok artan dünya nüfusu ile doğru orantılı olarak, insanlığın enerji tüketimi ihtiyacında da artış gözleniyor. Doğada bulunan yenilenemeyen enerji kaynaklarının yerküre içerisinde sınırlı miktarda olması ve bu kaynakların oluşumuna kıyasla tüketiminin çok hızlı bir şekilde gerçekleşmesi, çevreci projeleri ön plana çıkarıyor ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini artırıyor.
Bu artış sonucunda kripto dünyası içerisindeki çevreci projeler oldukça ilgi görüyor. Kripto madencilik platformlarından yeni kripto para birimlerinin projelerine kadar, kripto dünyasında birçok farklı alanda çevreci adımlar atılıyor. 2022 yılının Ekim ayının başında piyasaya sürülen IMPT, çevreci yapısıyla kripto piyasasına devrim niteliğinde bir giriş yaparak dikkatleri üzerine topladı. “Çevreci Altcoin”, “Doğa Dostu Altcoin” ve “Yeşil Altcoin” olarak adlandırılan IMPT’nin sunduğu özellikleri daha yakından inceleyelim.
“Doğa Dostu Altcoin” Olarak Adlandırılan IMPT Nedir?
IMPT, karbon emisyonunu (salınımını) azaltmayı hedefleyen çevreci bir projeye sahip. Kuraklık ve küresel ısınmanın sebeplerinin başında olduğu bilinen karbon salınımı, IMPT projesi içerisinde bulunan karbon ofset programıyla günün her saatinde gerçekleşen kripto alım satım işlemleri kapsamında karbon kredisi veriyor. Verilen karbon kredileri, özgün ve değiştirilemez eserler olan NFT’ler olarak sunuluyor ve böylece dolandırıcılık ihtimalinin de önüne geçilmiş oluyor.
3 Ekim 2022 yılında piyasaya sürülen IMPT, şu an ön satış süreci içerisinde. ERC-20 standardına sahip olan IMPT tokenleri, 3 aşamalı olarak gerçekleştirilmesi planlanan ön satışın ilk aşaması içerisinde 0,018 dolar üzerinden satışa sunuldu. 1 hafta gibi kısa bir sürede 3 milyon 240 bin dolar IMPT tokeni satıldı. 600 milyon token arzı bulunan IMPT token satışının ilk aşaması, beklenenin çok üzerinde gerçekleşen talep üzerine kısa bir süre içerisinde tokenler tükenerek tamamlandı.
IMPT Projesi Nasıl Çalışıyor?
Doğa dostu yapısıyla oldukça ilgi gören IMPT projesi, kullanıcıların kazandığı varlıkları IMPT tokenleri olarak almasını sağlıyor. Alınan ücretlerde ve yapılan ödemelerde karbon ofset programı dahilinde kullanıcılara karbon emisyonunu azaltmak adına katkıda bulunma imkanı sunuluyor. IMPT projesi yol haritası ile birlikte, sunduğu bu imkanın altını tam anlamıyla dolduruyor ve şu an için günümüzde karbon salınımı sorununa dikkat çeken en iyi kripto para birimi seçeneği olarak karşımıza çıkıyor.
Proje dahilinde doğayı koruyan ve çevreci projelere sahip olan şirketlerle ortaklık yapılacağı ve bu ortaklık sonucunda bireysel alışverişlere açık olan bir ağ oluşturulacağı, böylece bireysel kullanıcıların da IMPT tokenleri kazanacağı belirtiliyor. Kazanılan tokenleri karbon kredisi ile değiştirebilecek olan kullanıcılara iklim krizine karşı adım atma imkanı sunuluyor.
IMPT Ön Satış Süreci
“Kirliliğin değil, çözümün parçası olun” anlamına gelen, “Be a part of the solution not part of the pollution” sloganıyla satışa sunulan IMPT projesi, 10 binin üzerinde ünlü marka ile yaptığı anlaşma sonucunda hedefe odaklı olarak sağlam adımlarla ilerlediğini somut olarak gösteriyor. Anlaşma yapılan kuruluşlar arasında Microsoft, Udemy ve Electrolux gibi dev markalar bulunuyor.
31 Ocak tarihinde ön satışın 2. aşamasının biteceği ifade ediliyor, fakat daha henüz Kasım ayının başında olmamıza rağmen platformun resmi internet sitesinde ön satışın 2. aşaması için planlanan 660 milyon IMPT tokenlerinin hızla satılmaya devam ettiği canlı olarak görülüyor.
Böylece satışın ilk aşamasında yaşandığı gibi ikinci aşamasının da belirlenen tarihten önce, tokenlerin satılması sebebiyle sonlanması söz konusu. Son aşamada ise IMPT token fiyatının 0,028 dolar üzerinden satışa sunulacağı ifade ediliyor.
Çevreci Yapısıyla Ön Plana Çıkan IMPT, Ethereum’a Kafa Tutabilir Mi?
Ethereum gibi köklü bir altyapıya sahip olan, piyasalarda tanınan ve yatırımcılar tarafından güvenilen bir kripto para birimi karşısında, piyasaya henüz yeni giren bir kripto para birimini kıyaslamanın doğru sonuçları yansıtmayacağı ortadadır. Fakat konuyu “çevrecilik” olarak kısıtlarsak, IMPT projesinin kripto dünyasında devrim niteliğinde bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Sonuç olarak IMPT projesi, ön satışının ilk adımını oldukça başarılı bir şekilde tamamladı. Dev markalarla yaptığı ortaklıklar, projenin sağlam adımlarla ilerlediğini somut olarak gösteriyor. Ethereum geleceği her ne kadar parlak gözükse de, konu bu kapsamda ele alındığında IMPT tokenlerinin önümüzdeki süreç içerisinde oldukça iyi bir yatırım seçeneği olacağı sonucu ortaya çıkıyor.
IMPT Nasıl Satın Alınır?
IMPT.io platformunun çevreci yapısı ve gelecek vaat eden projesi sizin de ilginiz çektiyse, IMPT tokenlerini satın almak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz. IMPT tokenlerinin ERC-20 standardı üzerine kurulu olması sebebiyle, satın alma işlemini gerçekleştirirken ERC-20 standardı ile uyumlu bir kripto cüzdanı kullanmanız gerektiğini de hatırlatmamızda fayda var.
IMPT tokenlerini satın almak için ETH ve USDT varlıklarını kullanabilirsiniz. Satın alma işlemini tamamlamak için ise aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
1. Adım – Sanal Cüzdan Oluşturun
IMPT tokenlerini ön satış sürecinde satın almak için öncelikle ERC-20 standardını destekleyen bir sanal cüzdana sahip olmanız gerekiyor. Kripto para birimlerini depolamayı ve transfer etmeyi kolaylaştıran MetaMask cüzdanını oluşturma seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
2. Adım – Sanal Cüzdanınıza Ethereum veya USDT Gönderin
IMPT tokenlerini satın almak için öncelikle Ethereum veya USDT varlıklarını satın almanız gerekiyor. Bunun sebebi, IMPT tokenlerinin bu iki varlık üzerinden satın alınıyor olması. Eğer bu varlıklara sahipseniz, varlıklarınızı sanal cüzdanınıza gönderebilirsiniz.
Eğer daha önceden satın aldığınız Ethereum ve USDT varlığınız bulunmuyorsa, OKX gibi popüler ve güvenilir bir platform aracılığıyla ilgili varlıkları satın alabilir, ardından sanal cüzdanınıza varlıklarınızı transfer edebilirsiniz.
3. Adım – Sanal Cüzdanınızı Bağlayın
Sanal cüzdanınızda bulunan varlıklarınızı IMPT tokenlerini satın almak üzere kullanmak için cüzdanınızı IMPT platformuna bağlamanız gerekiyor. Bu işlem için IMPT platformuna erişim sağlayabilir ve “Cüzdanı Bağla” sekmesini seçerek tarafınıza sunulacak adımları izleyebilirsiniz.
4. Adım – IMPT Tokeni Satın Alın
Son adımda ise cüzdanınızda bulunan Ethereum ve USDT varlıklarınızı IMPT tokenleri karşılığında takas ederek satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ödeme yöntemi seçimi sırasında Ethereum veya USDT kullanma seçeneğini belirleyebilir ve satın almak istediğiniz IMPT token sayısını belirledikten sonra satın alma işlemini onaylayabilirsiniz.
Sorumluluk reddi: Bu bir sponsorlu içerik ve basın bülteni olup burada yazılanlar Kriptokoin.com ekibinin görüşlerini yansıtmamaktadır. Kaldıraçlı işlemlerde ve kripto para yatırımlarında yüksek kayıp riski mutlaka göz önüne alınmalı, herhangi bir platforma yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapılmalıdır. Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!
Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.
Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.