- Bir Reddit gönderisinde Ethereum kurucu ortağı ve geliştiricisi Vitalik Buterin, çok zincirli bir geleceği savundu, ancak zincirler arası köprülere olan şüphesini dile getirdi.
- Buterin, köprülü varlıkların güvenlik açıklarına daha duyarlı olduğunu öne sürdü.
- Yerel bir Blockchain varlıklarının velayetini aynı yerel Blockchain’de tutmanın, onları yerel olmayan bir Blockchain’de depolamaktan daha güvenli olduğu sonucuna vardı.
Ethereum kurucu ortağı ve geliştiricisi Vitalik Buterin, bugün çok zincirli bir geleceğe olan inancını tartıştığı bir Reddit gönderisine bir bağlantı tweetledi. Ancak zincirler arası ekosistemlerle ilgili şüphelerini dile getirdi. Kriptokoin.com olarak, detayları sizler için derledik, birlikte konuyu inceleyelim…
Ethereum kurucu ortağı, kripto paralardaki güvenlik açıklarını ele aldı!
Buterin argümanında, zincirler arası bir ortamı onaylamamasının temel nedeni olarak “köprülerin temel güvenlik sınırlarını” gösterdi. Buterin açıklamasında, bir Blockchain %51 saldırısına maruz kalması durumunda tüm güvenlik mekanizmalarının başarısız olduğu zihniyetine katılmadığını belirtti. %51 saldırısının amacı, ağın madencilik hash hızının veya hesaplama gücünün %50’sinden fazlasını kontrol ederek bir Blockchain’de kayıtlı işlemlerin bütünlüğünü manipüle etmektir.

Buterin, %51 saldırısı durumunda, saldırganın/saldırganların birinin ETH‘sini alan bir blok öneremeyeceğini çünkü böyle bir blokun konsensüs kurallarını ihlal edeceğini ve bu nedenle ağ tarafından reddedileceğini iddia etti. Başka bir deyişle, hash gücünün %99’u başka bir cüzdanın ETH’sini yasadışı olarak almaya yönelik olsa bile, node’ler protokol kurallarını izleyen tek blok kümesi olduğu için kalan %1’lik zinciri takip edeceklerdir. Böylece Buterin, “dürüst” blokların projenin tutarlılığını koruyacağını iddia etti.
Vitalik Buterin: Sorun bu durumda ortaya çıkıyor…
Buterin’in iddiasına göre sorun, kullanıcı varlıkları yerel Blockchain’lerden yerel olmayan bir Blockchain’e bağladığında ortaya çıkıyor. Yerel Blockchain, köprü işlemini geri döndüren bir %51 saldırısına maruz kalırsa, aynı işlem yerel olmayan (hedef) Blockchain’de onaylanır onaylanmaz, bu varlıklar “yetim” bırakılabilir. Ayrıca Buterin, aynı ilkenin Ethereum ana zinciri üzerine inşa edilmiş herhangi bir Katman 2 için geçerli olduğunu açıklamaya devam etti. Bu bağlamda şunları yazdı:
Ethereum %51 saldırıya uğrar ve geri dönerse, Arbitrum ve Optimism de geri döner ve bu nedenle Arbitrum ve Optimism’de durumu tutan “cross-rollup” uygulamalarının Ethereum %51 saldırısına uğrasa bile tutarlı kalması garanti edilir. Ve eğer Ethereum %51 saldırısına uğramazsa, %51 Arbitrum ve Optimism’e ayrı ayrı saldırmanın bir yolu yok.

Ethereum kurucu ortağı: Bu kripto varlıklara saldırı olabilir!
Uzman, farklı zincirler arasında birbiriyle ilişkili dApp’leri kullanmanın, %51 saldırısının tüm ekosistemi tehlikeye atabileceği bir “bulaşma etkisine” tanık olabileceğimiz yer olduğunu söylemeye devam ediyor. Bu fikri daha da haklı çıkarmak için Vitalik, birkaç yerel Katman 1 uygulamasının diğer Blockchain ortamlarıyla etkileşime girmek yerine birbiriyle yakından etkileşime girdiği egemenlik bölgelerinden yana olduğunu açıklıyor. Buterin, bu sorunların hemen ortaya çıkmasını beklemediğini, ancak köprülerde tutulan kripto para biriminin hacmi arttıkça, onlara saldırma teşvikinin de artacağını söyleyerek sözlerini tamamladı.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!
Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır..
Bir cevap yazın