Kripto para piyasasında Bitcoin’in ardından ikinci sırada yer alan ve her gün daha da popüler olan Ethereum nedir? Bitcoin ile arasındaki farklar nelerdir? Gelecekte Bitcoin’in yerini alması beklenen Ethereum hakkında bilmemiz gerekenleri bu yazımızda bir araya getirdik.
Ethereum Nedir?
Ethereum 2013 yılında kripto para araştırmacısı Vitalik Buterin ve arkadaşları tarafından tasarlanmaya başlandı. Proje 2015 yılında hayata geçti.
Ethereum Bitcoin gibi açık kaynak kodu kullanır ve işlemler Bitcoin’de olduğu gibi blok zinciri üzerine kaydedilir. Yani kodları herkes görebilir ve yapılan tüm işlemleri herkes inceleyebilir.
Ethereum Akıllı Kontratları
Bitcoin’den en büyük farkı akıllı sözleşmelerin üretilebilmesine olanak sağlamasıdır. Peki nedir bu akıllı sözleşmeler? Akıllı sözleşme Ethereum altyapısı kullanılarak ve Ethereum blok zinciri üzerinde çalışmak üzere isteyen herhangi bir kişi tarafından üretilen proje ya da programcıklar olarak düşünülebilir. Daha açıklayıcı olması için bir örnek verelim. Ethereum altyapısını Google Playstore olarak düşünelim. Playstore içinde üretilen her bir uygulama da Ethereum platformu üzerinde oluşturulabilen programlar olarak görülebilir.
Ethereum Kurucusu Vitalik Buterin’in dediğine göre:
“Bitcoin altına, Litecoin gümüşe benzetiliyor. Ethereum ise ‘petrole’ benzetilebilir. İnternet sistemindeki temel enerji kaynağı Etherum’dur. Binlerce sektör nasıl petrolü temel enerji kaynağı olarak kullanıyorsa internette de uygulamalar Ethereum altyapısını kullanarak çalışacak. Bu yüzden Ethereum’u kripto yakıt olarak adlandırıyoruz.”

Ethereum platformunda oluşturulabilecek akıllı sözleşmeleri temsil eden bir görsel.
Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren ICO’ların büyük çoğunluğu tamamen Ethereum platformu üzerinde geliştirilmiş projelerdir. Zaten ICO esnasında ödemeleri Ethereum’un para birimi olan Ether (ETH) ile kabul etmelerinin sebebi budur. Ether bu uygulamaların yakıtıdır.
Bitcoin ise altına benzetiliyor. Altın dünyaca kabul görmüş bir varlık saklama aracından daha fazlasını yapamaz. Bitcoin de aynı şekilde. Fakat petrol ayakkabı da olur, bu yazıları yazdığımız bilgisayarın klavyesinin tuşları da, arabamızdaki yakıt da. Aynı şekilde Ethereum da üzerinde geliştirilecek programcıklar sayesinde çok farklı ihtiyaçlar için kullanıma açıktır. Zaten altyapısı bu amaçla oluşturulmuştur.
Bunun haricinde Ethereum atomic swap‘i desteklemek için de çalışmalarını yürütmektedir ve Bitcoin ile Ethereum arasında kullanıcıların borsa olmadan takas yapabilmelerini sağlayan ilk atomic swap işlemi gerçekleşmiştir.
Ethereum ve Bitcoin Arasındaki Farklar
Ethereum ve Bitcoin arasındaki farklardan kısaca bahsetmek gerekirse;
- Bitcoin’in blok üretme süresi 10 dakika iken bu süre Ethereum’da 12-14 saniye arasıdır. Bu da Ethereum işlemlerinin Bitcoin’e oranla çok daha hızlı gerçekleşmesini sağlar. Ethereum’a bu hızı kazandıran protokole ise Hayalet Protokolü adı veriliyor.
- Bitcoin’in arzı sınırlıdır şimdiden 17 milyona yaklaşmış olan Bitcoin sayısı 21 milyon ile sınırlı kalacaktır. Öte yandan Ethereum’un para birimi olan Ether için bir üst limit belirtilmemiştir ve teorik olarak sınırsız sayıda üretilebilir.
- Bitcoin bir kripto para birimiyken Ethereum’u bir platform olarak tanımlayabiliriz. Ethereum’un para birimi ise Ether’dir.
Ethereum ve Bitcoin arasındaki farklar ile ilgili daha fazla bilgilenmek isterseniz bu yazımıza da bir göz atmanızda fayda var.
Ethereum ICO Dönemi
2014 yılında 20 Temmuz ve 2 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen Ethereum’un ön satışı 42 gün devam etti. Bu süre zarfında 31.500 Bitcoin gibi yüksek bir meblağ toplamayı başaran Ethereum o döneme kadar en fazla yatırım alan 6. ICO olma özelliğine erişti.
İlk defa crowd funding yöntemini kullanan ve bu sayede kendi topluluğunu oluşturan Ethereum güçlü teknolojisini de her gün fiyatını arttırarak en fazla market hacmine sahip ikinci kripto para konumuna geldi.
Bu zaman kadar en fazla yatırım alan ICO’lar ise henüz piyasaya giremeyen Filecoin (257 milyon dolar) ve yöneticileri arasındaki kriz sebebiyle gündemden düşmeyen Tezos (232 milyon dolar).
Ethereum Madenciliği Nasıl Yapılır
Ethereum madenciliği Bitcoin ve Litecoin’deki gibi özel cihazlara dirençlidir. Yani ASIC cihazı alıp daha fazla ether kazmanıza olanak vermez. CPU yani işlemci gücüne dayanan madencilik yapılabilir. Kullanıcılar kendi bilgisayarlarının işlemci güçlerini kullanarak madencilik yapabilirler. Bunun için kullanıcılar en gelişmiş ekran kartlarını alıp bu ekran kartlarının sunmuş olduğu işlem gücü ile madencilik yapıyorlar.
Dünyada Ethereum
Tüm bu özellikleri Ethereum’u önümüzdeki yıllarda Bitcoin’in yerine geçmesini sağlamaya yeterli. Hatta dünyanı önde gelen finans, teknoloji, ve denetim şirketlerinden Microsoft, IBM, JPMorgan Chase, Deloitte gibi devler Ethereum altyapısını kendi sistemlerine uygulamak için çalışmalar yürütüyorlar.
Ethereum’un diğer bir özelliği de izinli blok zinciri kullanımına imkan sağlamasıdır. Yukarıda ismini belirttiğimiz JPMorgan, Ethereum platformu üzerinde izinli blok zinciri kullanımına dayanan Quorum isimli bir proje geliştirmekte. Bu sayede hem mali süreçlerin hatasız gerçekleştirilmesi sağlanacak hem de işlem detaylarını kamuya açıklamak istemeyen tarafları güvence altına almış olacak.
Ethereum’a yönelik yapılan eleştirilerin başında, üzerinde geliştirilen uygulamaların ‘saadet zinciri’ adını verdiğimiz uygulamaların oluşturulmasına imkan sağlaması ve dolandırıcılık içeren ICO’lara karşı bir çözüm bulunamamış olması gelmektedir. Bu iki olumsuz durum da aslında Ethereum’dan değil onun altyapısını kötü niyetli kullanan kişilerden kaynaklanmaktadır.
Ethereum Donan Cüzdanları
Her şeyin yolunda gidiyor gibi göründüğü Ethereum’un da kendi içerisinde sorunları var. 2017 yılının Temmuz ayında Parity cüzdanları hackerlar tarafından çalındı ve o zamanlar 150,000 ether bulunan cüzdanlar 30 milyon dolar değerindeydi. Şimdi ise 150.000 ether 45 milyon dolar gibi bir seviyeye ulaşıyor.
Buna ek olarak geçtiğmiz hafta “Ethereum’da neler oluyor” başlıklı haberimizde de okuyabileceğiniz gibi akıllı kontrat teknolojisinde yeteneklerinin sınırlarını zorlayan bir platform geliştirici yanlışlıkla yine Parity tipi cüzdanları kilitledi ve bunun
Ethereum Fiyatı
Ethereum yüksek kar marjı ile kripto para tüccarlarına en fazla kazanç sağlayan kripto para durumunda. 365 gün önce yani 12 Kasım 2016 tarihinde 9 dolar olan Ethereum fiyatı bir sene içerisinde tam yüzde 3300 değer kazandı. Evet yanlış duymadınız yüzde 3300, Bitcoin için bu oran yüzde 900 civarında.
Bugün itibariyle Ethereum 301 dolardan işlem görüyor ve toplam piyasa değeri ise 29 milyar seviyesinde.

Ethereum Fiyat Grafiği Son 365 Gün
Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.
Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.