Ethereum Tabanlı DEX Uniswap Nedir?

Decentralized Finance Uniswap Explained TheCoinTribune 780x470 1
Decentralized Finance Uniswap Explained TheCoinTribune 780x470 1
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kriptokoin.com – Merkezi olmayan borsalar; hacklenme riski, kötü yönetim ve keyfi ücretler dahil olmak üzere muadillerinin birçok sorununu çözer. Bununla birlikte, merkezi olmayan borsaların da kendi sorunları vardır – esas olarak likidite eksikliği. Bu, ticareti daha hızlı ve daha verimli hale getiren bir borsa etrafında işlenen para miktarı eksikliği anlamına gelir. İşte burada Uniswap devreye giriyor. Borsa, bu likiditeyi oluşturan alıcılara ve satıcılara dayanmadan token’ları takas etmesine izin vererek merkezi olmayan borsanın likidite sorununu çözmeye çalışıyor.

Bu yazımızda, Uniswap’ın nasıl çalıştığını ve Ethereum’daki en popüler merkezi olmayan borsalardan biri haline geldiğini öğrenebilirsiniz.

Uniswap nedir?

Uniswap, ERC20 token’larını takas etmek için kurulan bir Ethereum protokolüdür. Ücret almak için tasarlanmış çoğu borsadan farklı olarak Uniswap, halka açık bir ürün olarak işlev görmek üzere tasarlanmıştır. Platform ücretleri veya aracılar olmadan topluluk token’ları için bir araçtır. Ayrıca, fiyatları belirlemek ve alım satım yapmak için alıcıları ve satıcıları eşleştiren çoğu borsadan faklı olarak Uniswap aynı işi yapmak için basit bir matematik denklemi, token havuzları ve ETH kullanır.

Uniswap’ı kim tasarladı?

Uniswap, Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin’in bir gönderisinden ilham alan Hayden Adams tarafından yaratıldı.

Uniswap neden bu kadar özel?

Uniswap’ın diğer merkezi olmayan borsalardan temel farkı, “Sabit Ürün Pazar Yapıcı Modeli” adı verilen bir fiyatlandırma mekanizmasının kullanılmasıdır.

Herhangi bir token, Uniswap’e eşdeğer bir ETH değeri ve işlem gören ERC20 token’ı ile finanse edilerek eklenebilir. Örneğin, Poop Token adlı bir altcoin için bir takas yapmak istiyorsanız, Poop Token için yeni bir Uniswap akıllı sözleşmesi başlatır. Böylece 10 dolar değerindeki Poop Token ve 10 dolar değerinde bir ETH ile likidite havuzu yaratırsınız.

Uniswap’in farklı olduğu durum ise şu: Poop Token’ın fiyatını belirlemek için alıcıları ve satıcıları bağlamak yerine, sabit bir denklem kullanır: x * y = k.

Denklemde, x ve y, bir likidite havuzunda bulunan ETH ve ERC20 tokenlerinin miktarını temsil eder ve k sabit bir değerdir. Bu denklem, belirli bir token’ın fiyatını belirlemek için ETH ve ERC20 jetonları ile arz ve talep arasındaki dengeyi kullanır. Birisi ETH ile Poop Token satın aldığında, ETH arzı artarken Poop Token arzı azalır – Poop Token’in fiyatı artar.

Sonuç olarak, Uniswap’teki tokenların fiyatı yalnızca alım satım gerçekleşirse değişebilir. Esasen Uniswap’in yaptığı şey tokenlerin değerini dengelemesi ve insanların ne kadar alıp satmak istediğine bağlı olarak takas edilmesi.

Başka neler farklı?

Kesinlikle herhangi bir ERC20 token’ı Uniswap’te listelenebilir – izin gerekmez. Her token’ın kendi akıllı sözleşmesi ve likidite havuzu vardır – eğer biri yoksa da kolayca oluşturulabilir. Bir token kendi borsa akıllı sözleşmesine ve likidite havuzuna sahip olduğunda herkes %0,3’lük bir likidite sağlayıcılığı ücreti kazanırken; token takas edilebilir veya likidite havuzuna katkıda bulunabilir.

Bir likidite havuzuna katkıda bulunmak için eşit değerde ETH ve ERC20 tokenlerine ihtiyacınız var.

Uniswap tokenları nasıl üretilir?

Bir Uniswap likidite havuzuna yeni ETH / ERC20 tokenleri eklendiğinde, katılımcı aynı zamanda bir ERC20 token olan bir “havuz tokenı” alır. Havuz token’ları, fonlar havuza yatırıldığında oluşturulur ve bir ERC20 token’ı olarak havuz token’ları serbestçe takas edilebilir, taşınabilir ve diğer dApp’lerde kullanılabilir. Fonlar geri alındığında havuz token’ları yakılır veya yok edilir. Her bir havuz token’ı, bir kullanıcının havuzun toplam varlıklarındaki payını ve havuzun %0,3’lük işlem ücreti payını temsil eder.

Uniswap ile ne yapılabilir?

Uniswap protokolüne, uniswap.exchange adresinden erişilebilir. Ardından, MetaMask gibi bir Ethereum cüzdanı olan herkes token’ları takas edebilir veya Uniswap likidite havuzuna token ekleyebilir.

Gelecekte neler olacak?

Uniswap, akıllı sözleşmelerin açık bir protokolü olduğundan, herkes üzerinde bir ön uç kullanıcı arabirimi oluşturabilir. Örneğin InstaDapp, resmi Uniswap kullanıcı arayüzüne erişmenize gerek kalmadan Uniswap havuzlarına fonlarınızı eklemenizi sağlar. DeFiZap gibi yeni arayüzler, kullanıcıların sadece ETH kullanarak Uniswap havuzlarına fon eklemelerine izin veriyor. Arayüz, bZx token stratejileriyle birlikte havuz token’ları satın almak için basit, tek tıklamalık çözümler sunuyor.

Bu hızla gidilirse, önümüzdeki yıllarda Uniswap’ın benzersiz token takas sistemi ile yeni DeFi ürünleri arasında çok daha fazla entegrasyon görülebilir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!

Ethereum Tabanlı DEX Uniswap Nedir?