1. Haberler
  2. Sponsorlu
  3. Ethereum ve Algorand Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ethereum ve Algorand Arasındaki Farklar Nelerdir?

algorand ethereum karşilaştirma
algorand ethereum karşilaştirma
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hangisi daha avantajlıdır? Hangisine ne şekilde yatırım yapılması doğrudur? Kullandıkları teknolojileri, avantajları ve dezavantajları nelerdir? İşlem ücretleri arasında farklılıklar bulunmakta mıdır? Özellikleri nelerdir? Şeklinde birçok soru sorulmaktadır. Sizlere bu yazımızda ayrıntılı bir şekilde iki altcoin ile ilgili detaylı bilgilendirme yapılacaktır.

Ethereum 2013 senesinde Vitalik Buterin tarafından piyasaya sürülmüştür. Vitalik Buterin 2013 senesinin bitimine yakın bir zamanda ethereumu kullanıma sunmuştur. Vitalik Buterin programcı ve ayrıca eda kripto para noktasında oldukça ciddi bir araştırmacısı olarak çalışmaktadır. Kurmuş olduğu sistem 30 Temmuz 2015 tarihi itibariyle 11.9 milyon coin piyasa değeri ile çalışmaya başlamış bulunmaktadır. Bu verilen değerler diğer bir şekilde izah edilmek gerekirse toplam dolaşım kaynağı olarak tabir edilen miktarın yaklaşık olarak %13’ünü oluşturur. 

Algorand’a gelecek olursak, MIT bünyesinde bulunmakta olan bir profesör ve ayrıca son derece önemli bir kriptografi temsilcisi olarak bilinen Silvio Micali tarafından oluşturulmuştur. Algorand’ın ekibinde matematikçiler, ekonomistler ve kriptograflar yer almaktadır.  Bu projenin en önemli özelliği olarak  açık kaynak kodlu olması, özel izin olmasına gerek bulunmayan, açık, ölçeklendirilebilir ve en önemlisi de güvenli bir şekilde çalışmakta olan ağ olmasıdır. Algorand konsensüs mekanizması ise, merkezi bulunmayan bir ağın performansını ve açıklığını kullanıcılara teşvik etmektedir. 

Algorand’ı Üstün Kılan Başlıca Unsurlar Nelerdir?

Yüksek ödeme ücretleri bulunan Ethereum’un yanı sına $0.001’dan daha az gönderim miktarıyla Algorand oldukça uygun olarak kullanılmakta olan bir alternatif olarak karşımızda bulunuyor.. 4 saniye gibi kısa bir süre içerisinde işlemin tamamlanması da ayrıca Algorand’ın tercih edilmesini daha cazip kılan seçeneklerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Diğer gerekçelere geçmeden bile sadece bu özelliği ile birlikte Ethereum kullanılmasına mecbur olmadığımız anlaşılıyor.

Merkezi bulunmayan bir borsa olarak bilinmekte olan IDEX ve aynı zamanda stabil kripto para Tether örneğinde olduğu gibi yüksek seviyeli projeler, Algorand’da anlaşmalarının bir örneğini sunmaya karar verdiler. Bunu istemelerinin sebebi olarak Algorand projesinin kullanmış olduğu muhteşem teknoloji bulunmaktadır. Bununla birlikte bu kararda Algorand’ın mikro ödeme sistemini de desteklemesi oldukça etkili oldu çünkü yatırımcılar borsa tarafında da oldukça uzun süre beklemek istememektedirler. Yatırdıkları paranın hesaplarına ulaşması için  Algorand’da 4 saniye yeterli oluyor. Fakat borsa içerisinde bu durumun onaylanması biraz zaman alabilmektedir.

Altyapı Desteği Arasındaki Fark

Gerek Ethereum gerek ise Algorand temelinde özet olarak dile getirmek gerekirse platform projesi olarak nitelendirmek doğru olacaktır. Amaçları blok zincir olarak bilinmekte olan projeleri noktasında kullanılmak üzere bir altyapı sağlayarak projenin bütün bulunmakta olan özelliklerini tam ve uygun bir şekilde kullanmalarını sağlamaktır. Finans, emlak, sağlık, oyun gibi alanlar için ihtiyaca bağlı olan projeler daha iyi bir noktaya getirilebilir ki zaten Ethereum ile ilgili oldukça fazla örnek görülmektedir. Ancak ne kadar yatırımcılara bu şekilde bir imkan verilse de yeterli noktada donanımlı bir geliştirici tabanı bulunmayan platformlar kullanışsız olmaktadır. Sorunsuz bir geliştirici oluşturmak, ekosistemin ve aynı zamanda doğrudan o yatırımın istenilen seviyeye gelmesi için çok önemlidir. Bu nedenle, Algorand Vakfı, geliştirici çalışmalarına teşvik etmek maksadıyla 250 milyon ALGO (80.000.000 ABD Doları) Hibe Programını sunmuş bulunduğunu duyurdu. Algorand Vakfı’nın bu çalışması ile, 4 kategori içerisinde bulunmakta olan geliştiricilere dağıtılacak:

Yatırımcıların ve kullanıcıların talep ettiği şekilde oluşturulan Algoran projesini diğer projelerden son derece ileride öne çıkarıyor. Çoğu fikir yalnız fikir olarak kalmaktadır çünkü maddi noktada destek ya da kaynak sağlanamamaktadır. Bu nedenle Algorand, Ethereum ve emsal olarak gösterilebilecek olan diğer platform projelerinden daha ileri bir noktada önde bulunuyor. Algorand, daha fazla kurumu, işletmeyi ve kuruluşu ağırlamak noktasında özel ve tüm ayrıntılar ve prosedürler yerine getirilmiş bir şekilde izinli bir alternatif olması gerektiğini fark etmektedir. Bunun dışında, özel ve ayrıca genel zincirleri birlikte kullanılabilir hale getirmeleri şart:

·         İşletmelerin özel olarak bulunmakta olan blok zincirindeki önemli verileri muhafaza etmesini ve aynı zamanda kontrol etmesini temin etmek.

·         Birlikte çalışılmasında sakınca olmayan halka açık bulunan blok zinciri kullanımı ile birlikte dünyayla güvenli bir halde etkileşime dahil olmasına izin vermek.

Bu özellikleri hepsini bir arada bulundurmakta olan başka bir proje canlı olarak bulunmuyor. Ethereum üzerinde yapılan çalışmalar ile geliştirilen projeler kısıtlı olarak bir ağ yoğunluğuna sahip bulunduğunda 51 saldırısı olarak bildiğimiz ve bu şekilde tabir edilen bir saldırı ile zincire olumsuzluklar meydana getiren saldırı kabul edebilmektedir fakat gerek Algorand gerek se Algorand ağında sunulmakta olan diğer projeler güvenli altyapısı ile birlikte böyle bir saldırıdan ayrı tutulmaktadır

Güvenlik Alanında Aralarında Bulunan Fark

Algorand projesi içerisinde PPOS kullanıyor bunun anlamı geleneksel POS olarak bilinmekte olan sisteme kıyasla gerek kendisine gerek de platformuna son derece ciddi seviyede yüksek temin edilmiş olan güvenlik sağlıyor bunun sebebi herhangi bir onay işleminin yapılması gerektiği durumlarda bu onay bütünüyle rastgele şekilde oluşturuluyor ve bu özelliği sayesinde diğer platformlardan daha kullanışlı olmasının yanı sıra güvenilir olması ile öne çıkıyor. Her ne kadar sağlam ve aynı zamanda son derece donanımlı bulunsalar dahi PPOS şu zaman içerisinde yapısı ve kodlaması ile birlikte en güvenli olarak kabul edilmekte ve kullanılmakta olan konsensüs algoritmasıdır. 

Geliştiricilik Anlamında Sunulmakta olan Destek

Algorand bu zamana kadar kullanılmakta olan diğer projelerin noksan ve zor taraflarını değerlendirmişçesine, bu noktaları daha iyi hale getirebilmek adına bir ortam hazırladığı görünüyor. Buna bir örnek verilmesi gerekirse komut dosyaları ile uğraşılmasına gerek bulunmadan basit bir Python komut dosyası kullanımı ile birlikte gerekli yükleme tamamlanabilmektedir. Bu durum bilindiği üzere Ethereum kullanımı noktasında son derece uzun ve karmaşık bir şekilde gerçekleştirilebilmekteydi. Gerekli kodun uygun bir şekilde çalıştırılması adına basitleştirilmiş yaml dosyaları ile birlikte oldukça kolay ve aynı zamanda kısa zaman içerisinde çalışan bir sistem kurulmuş olduğu Algorand tarafında dikkatlerden kaçmamaktadır. Algorand websitesi hem yeni başlamış bulunan geliştiriciler gerek de uzman geliştiriciler için gerek topluluk ile birlikte gerek de Algorand ekibi ile birlikte hazırlanmış ve kullanıma açılmış olan çeşitli uygulamalar ve aynı zamanda kurulumlar bulunmaktadır.

Ethereum ve Algorand Arasındaki Farklar Nelerdir?
Yorum Yap