Fas Merkez Bankası, şu anda merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) kavramını inceliyor ve 20 Şubat 2021 tarihli bir rapora göre, artılarını ve eksilerini kapsamlı bir şekilde araştırmak için bir komite kurdu.
Fas’tan CBDC hamlesi
Dünyanın dört bir yanındaki tüketicilerin nakit yerine dijital ödeme yöntemlerini giderek daha fazla benimsedikleri bir zamanda, çeşitli yetki alanlarındaki bankalar; hızla gelişen finans ekosistemiyle alakalı kalmak için merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC’ler) incelemeye başladı.
En son gelişme, Fas Merkez Bankası olan Bank-Al-Maghrib (BAM)’ten geldi. Banka, CBDC’lerin ülke ekonomisi için faydalarını ve dezavantajlarını araştırmak; tavsiyelerde bulunmak için bir keşif komitesi oluşturdu.
Kuzey Afrika ülkesinin 2017’de Bitcoin (BTC) ve diğer kripto para birimlerine kapsamlı bir yasak getirdiği ve o zamandan beri kripto ile ilgili işlemlerin yasa dışı olduğu; suçluların para cezası veya diğer cezaları ödemekle yükümlü olduğu biliniyordu.
O sırada mali düzenleyici, “Döviz birimleri, kripto para birimleriyle yapılan işlemlerin döviz düzenlemelerine aykırı, yürürlükte olan yasalarca öngörülen ceza ve para cezalarına tabi olduğunu kamuoyuna bildirmek istiyor,” demişti.
Yasağa rağmen, CEX.io dahil olmak üzere bazı kripto para birimi borsalarının bölgede hala aktif olduğunu belirtmekte fayda var.
Temkinli yaklaşım
Bitcoin ve diğer dijital para birimlerinin küresel olarak artan popülaritesi ve kurumsal olarak benimsenmesiyle güçlendirilen BAM, keşif komitesinin kripto para birimlerinin evrimini dikkatli bir şekilde araştıracağını, BAM kontrollü bir CBDC’nin faydalarını ve dezavantajlarını belirleyip analiz edeceğini söylüyor.
Uluslararası Ödemeler Bankası’na (BIS) göre, ABD Federal Rezervi de dahil olmak üzere dünya genelindeki merkez bankalarının yüzde 80’inden fazlası aktif olarak dikkatlerini CBDC konseptine yönlendiriyor. Bu çalışmaların çoğu şimdiden ilerliyor, pilot aşamasındalar.
Çin, CBDC yarışında öncü olmaya devam ediyor. Ülke, dijital yuanını Suzhou da dahil olmak üzere birçok şehirde başarıyla test etti.
Güney Kore geçtiğimiz Ekim ayında CDBC pilotunun son aşamasına yaklaştığını duyurdu. İsveç’in Riksbank’ı pilot projesini 2022’ye kadar uzattı. Kriptokoin.com olarak bildirdiğimiz üzere ülkemiz de kısa bir süre önce CBDC pilotunu bu yıl başlatma planlarını açıklamıştı.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!