Altın fiyatları bir haftanın en düşük seviyesine geriledi. Bunda, kar alımları ve Fed politika sinyalleri etkili oldu. Federal Reserve tutanakları, yetkililerin faiz oranlarını düşürmek için acele etmediğini gösterdi. Ayrıca, yüksek faiz oranlarının enflasyon üzerindeki etkisine dair şüpheleri olduğunu ortaya koydu. Altına yönelik güçlü fiziki talebe rağmen, yüksek fiyatların alıcıları caydırması mümkün.
Fed Tutanakları’nın ardından altın düşüyor
Altın fiyatları Perşembe günü bir haftanın en düşük seviyesine geriledi. Böylece, art arda üçüncü seans düşüş kaydetti. Düşüş, Fed’in faiz oranlarının uzun bir süre daha yüksek kalmasının beklendiğini belirten son toplantı tutanaklarının yayınlanmasının ardından gerçekleşti.
Fed Tutanakları, yetkililerin faiz oranlarını düşürmek için acele etmediğini ortaya koydu. Hatta bazı üyeler mevcut yüksek faizlerin enflasyonu engellemek için yeterli olup olmadığını sorguladı. Tutanaklar, Fed’in 2024’te faizleri birden fazla kez düşüreceğine dair güven eksikliğini yansıttı. Bu arada, yatırımcıların altında tuttuğu net long pozisyonlar son üç yılın en yüksek seviyesine yaklaştı. Fed’in duruşundan sonra bunun nasıl değişeceği merak konusu olmaya devam ediyor.
Dezenflasyon beklentileri ve piyasa tepkileri
Bazı belirsizlikleri kabul etmelerine rağmen, Fed yetkilileri enflasyonun sonunda %2’lik hedefe döneceği yönündeki beklentilerini korudular. Enflasyondaki düşüşün daha önce öngörülenden daha uzun sürebileceğini vurguladılar. Politika tepkisi şimdilik Fed’in gösterge faiz oranını %5,25-%5,50 aralığında tutmayı içeriyor. Ancak yetkililer enflasyon risklerinin gerçekleşmesi halinde daha fazla sıkılaştırmaya istekli olduklarını ifade ettiler.
Tutanakların açıklanmasının ardından ABD Hazine tahvillerinin getirileri yükseldi. Ayrıca, yatırımcılar Fed’in bu yıl önemli ölçüde faiz indirimine gideceğine dair bahislerini azalttı. Tutanaklar, enflasyonun %2’lik hedefe ne kadar hızlı indirilebileceğini belirlemede önemli bir faktör olan mevcut para politikasının gerçek sıkılığı konusunda ortaya çıkan bir tartışmaya işaret etti. O zamandan beri bazı Fed yetkilileri yakın zamanda faiz indirimi olasılığını dışlıyor. Yetkililer, en azından Eylül ayına kadar istikrarlı bir faiz ortamı öngörüyor.
Altın için fiziksel talep
Altına yönelik fiziki talep 2021’den bu yana güçlü seyrediyor. Ancak, yüksek fiyatların isteğe bağlı alımları caydırması olası. Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere altın fiyatları bu yıl Mart ayından Mayıs ayına kadar yaşanan yükselişin etkisiyle %14,5 oranında arttı. Uzmanlara göre, dünyanın en büyük ikinci altın tüketicisi olan Hindistan’da yüksek fiyatlar, tüketicilerin yeni ürünler satın almak yerine eski mücevherlerini değiştirmeyi tercih etmesi nedeniyle 2024 yılında ithalatta yaklaşık %20’lik bir düşüşe yol açabilir.
Altın fiyatları tahmini: Ayı görünümü hakim!
Piayasa analisti James Hyerczyk, altının teknik görünümünü ve piyasa ortamını değerlendiriyor. Fed’in uzun bir süre daha yüksek faiz oranlarını sürdürme yönündeki tutumu ve bunun sonucunda altın piyasasında ortaya çıkan kar alımları göz önüne alındığında, altın fiyatları için kısa vadeli görünüm aşağı yönlü görünüyor. Yatırımcılar, piyasa Fed’in politika sinyallerine ve enflasyon kontrolüne ilişkin süregelen belirsizliğe uyum sağladıkça olası ilave düşüşlere hazırlıklı olmalıdır.
Altın fiyatı Perşembe günü üçüncü seans için düşüşe geçti. Ancak, üç temel trendin de hala yukarı yönlü olması nedeniyle hala düzeltme modunda. Kısa vadeli aralık 2.277,34 dolar ila 2.450,13 dolar. Piyasa şu anda %50 seviyesinin güçlü tarafında 2.306,85 dolardan işlem görüyor. Traderların bu seviyeye vereceği tepki muhtemelen günün tonunu belirleyecek. Sürekli olarak 2.306.85 doların üzerine çıkması, hala yeterli sayıda traderın düşüş satın aldığını gösterecektir. Eğer 2.306.85 dolar tutmazsa, bir sonraki aşağı yönlü hedef olan 2.306,86 dolardaki yukarı yönlü 50 günlük hareketli ortalama ile daha fazla düşüş görmemiz mümkün. Çünkü, bu gösterge ara trendi kontrol ediyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!