G20 Görüşmeleri 19-20 Mart’ta Gerçekleşecek. Peki Dünya Kriptolara Nasıl Bakıyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bildiğiniz üzere G20 görüşmeleri yaklaşıyor. 19-20 Mart’ta Arjantin’de gerçekleşecek olan ve kripto para dünyasının da merakla beklediği bu görüşmeler öncesi haberlerde yüksek miktarda FUD hakim.

Google’ın kripto paraları yasaklaması, SEC’in kripto paralar dair düzenlemeleri sıkılaştırması, IMF Başkanı Lagarde’ın kripto paralarla ilgili mutlaka düzenlemelere gidilmesi gerekiyor demesi vb.

Bunların hepsini önceden de yaşadık, Davos öncesi kripto paraların kara para aklamak için kullanılması pek çok kez öne çıkarıldı, Facebook kripto para reklamlarını yasakladı (hala veriliyor, denedim, gördüm.) Böyle olunca da zaten hatrı sayılır miktarda kar elde etmiş kişiler kar realizasyonu yapmak için tether’e geçiş yaptılar. Fiyatlar düştükçe de panik satışlarıyla birlikte fiyatlar yeniden geriledi.

Peki bu haberler gerçekten kripto paraların sonu mu? Hayır değil.

Facebook ve Google’ın reklamları yasaklaması aslında büyük şirketlerin Facebook ve Google’a yaptığı baskıların sonucu. Geçtiğimiz aylarda Unilever’in Facebook ve Google’ı aşırı sayıda nefret içeren içerik ve gerçek dışı reklamların da yayınlanması nedeniyle reklam bütçesini kesmekle tehdit ettiğini biliyoruz.

Şununla yüzleşmekte fayda var, henüz gerçek anlamda kullanımı olmayan pek çok dijital koin var…ICO’lardan bahsetmiyorum bile. Çoğu marketing ekibi projelerini olduğundan daha iyi göstermeye çalışıyor, ki bu işin doğası böyle. Pek çok ICO çalışan ürünü olmadan, cennetten toprak vadederek yatırım topluyor. Durum böyle olunca da pek çok kullanıcı abartılan ürünler sebebiyle ciddi miktarda zarara uğradı ve bunlar da aslında Facebook ve Google’ın imajını zedeliyor.

Kararın alınmasında devletlerin de etkisi olabilir mi? Tabii ki olabilir. Bununla ilgili pek çok senaryo var. Özellikle geçtiğimiz hafta izlediğim ve Edward Snowden’ın hayatını anlatan Snowden filminden sonra bu senaryolar da akla yatkın geliyor.

Big Brother
Big Brother

Yine de her şeye rağmen İngiltere’de yapılan araştırma kripto paralar yatırım yapan finans profesyonellerinin sadece yüzde 8’inin yatırımlarını kripto paralardan çekme eğiliminin olduğunu gösteriyor. G20 üyesi olan ve 2050’de dünyanın en büyük 4. ekonomisi olması öngörülen Endonezya’da ise kripto para yatırımı olan kullanıcı sayısı bu yılın sonunda borsa yatırımı olan kullanıcı sayısını geçeceği tahmin ediliyor. 2050’den bahsetmiyorum bile.

Buna ek olarak her ne kadar üst paragrafta ICO’ları yersem de ICO’lar kripto paraların geleceği. Blockchain ekonomisinin 2023’de 7 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Sektöre artan iştahla birlikte önümüzdeki yıllarda göreceğimiz etkili start-up ların büyük çoğunluğu ürünlerini Blockchain tabanlı yapmaya çalışacaklar. Burada da aktif olarak çalışan, işlev gören, ekosisteme katkı sağlayan ürünleri olan girişimler başarılı olacaklar.

Yani, SEC’in kripto paralara getirdiği düzenlemeler, Google ve Facebook’un ICO reklamlarına aldığı önlemler piyasada yarattığı paniğin ötesinde kullanım alanları artması gereken bu sektör için aslında bir şans olabilir. Bununla ne demek istiyorum;

  • Bitcoin’e artan rağbet ile aralık-ocak aylarında ana ağın kullanılamaz hale geldiğini gördük. Şu sıralar ise işlemler hızlı, transfer ücretleri düşük, Lightning Network (her ne kadar başarıya ulaşacağı tartışmalı olsa da) hızla geliştiriliyor. İnsanlar artık paradan çok teknolojinin geliştirilmesine odaklandılar.
  • Ethereum için de durum benzer bir şekilde, Crypto Kitties’de yaşanan yoğunluk sebebiyle ağın kullanılamaz hale geldiğini hepimiz gördük. Buterin’in daha sağlıklı bir oluşum yaratması için zamana ihtiyaç duyduğu ortada.

Baskının azalması, ağın gelişimini rahatlatacaktır.

Günümüzde yaşanan kavram kargaşası ve medyanın yarattığı belirsizliği bir kenara koyup büyük resme baktığımızda kripto para dünyasının geleceğinin bu ağa katılanlar için umut verici olduğu açık bir şekilde ortada.

G20 sonrası fiyat dalgalanması yaşanması tabii ki muhtemel. Yine de olası regülasyonların kripto paraların temelinin sağlamlaşması için de gerekli olduğu bir gerçek.

G20 ülkelerinin kripto paralara olan tutumuyla ilgili de ODTÜ Blockchain topluluğunun oluşturduğu CryptoCholics grubundan alınan ve Ahmet Yılmaz‘ın yarattığı bu infografikle de yazımı sonlandırıyorum;

G20 Ülkeleri ve Kripto Paralara Bakış Açıları
G20 Ülkeleri ve Kripto Paralara Bakış Açıları

 

G20 Görüşmeleri 19-20 Mart’ta Gerçekleşecek. Peki Dünya Kriptolara Nasıl Bakıyor?