Gazeteci Deniz Zeyrek: “Fukuyama’yı Bitcoin Etkilemiş Olabilir”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BTCTurk ofisinde düzenlenen ve Ebru Baki’nin sunuculuğunu yaptığı Kriptometre programı bu hafta BTCTurk CEO’su Özgür Güneri‘nin yanı sıra Hürriyet ve Radikal gazetelerinde yazlarını paylaşan Deniz Zeyrek’i konuk etti.

Programda Ebru Baki’nin sorularını yanıtlayan konuklardan Deniz Zeyrek kripto paraları anlamak adına bir seferlik yatırım yaptığını belirtti. İlk çıkış döneminde Bitcoin’i merak edip satın aldığını belirten Zeyrek kripto para dünyasının bir numaralı para birimini 15 katına sattığını sözlerine eklerken, Bitcoin’in sonraki dönemde de bu kadar popüler hale geleceğini tahmin ettiğini ifade etti.

Amerikan yazar Francis Fukuyama’nın 1989 yılında Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ardından “tarihin sonu geldi” şeklinde öne sürdüğü söylemini geçtiğimiz günlerde değiştirmesine değinen Zeyrek, Bitcoin ve kripto paraların gelişimi gibi teknolojilerin ünlü yazarın söylemlerinin değişmesinde etki yaratmış olabileceğini vurgularken, gelişen toplumların yeni ihtiyaçları doğrultusunda kapitalizm, komünizm nasıl yaratıldıysa kendi sistemlerini kurmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Nakitsiz Topluma İşaret Etti

Geçtiğimiz aylarda İsveç, Danimarka ve Almanya’ya seyahatlerinde otel ve kafelerde nakit para kullanımı konusunda sıkıntı çektiklerini belirten Zeybek, İskandinav ülkelerinin nakitsiz bir toplum yaratma yolunda ilerlediğini belirtti. Nakitsiz toplumun kayıt dışı para dolaşımını önlemek adına önemli bir adım olduğunu belirten konuklar kuzey ülkelerinin kripto paralara sıcak yaklaşımının kendi mentaliteleri ile uyuşması sebebiyle güçlendiğini ifade ettiler.

İsveç, Finlandiya, Estonya gibi ülkelerde büfelerden alış-veriş yaparken kredi kartı ile alış-veriş yapmayı istemek değil, nakit para ile alış-veriş yapmaya çalışmak kasiyerleri şaşırtıyor.

Kripto Koin’in sizlere daha önce haberini yaptığı üzere İsveç’te nakit paradan uzaklaşan toplumun farklı para birimlerine yönelmesini engellemek adına ülkenin kendi dijital para birimi e-krona’yı çıkarmak için çalışmalara başladığını duyurmuştuk. Bunun yanı sıra geçtiğimiz sene kuzey ülkelerinden Estonya da kendi dijital para birimi Estcoin’i çıkarmak için hamlelerde bulunmuş, fakat “Euro Bölgesi”nde yer alması sebebiyle Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi bu öneriyi hızla reddetmişti. İsveç ise milli para birimi olarak euro yerine kron kullandığı için bu baskıdan bağımsız hareket etme şansına sahip.

Bitcoin’in Bağımsızlığı Onun Gücü

Dolar ve Bitcoin’in güç dengesi hakkında konuşan Özgür Güneri, Bitcoin’in dolar karşısında değer kazandığı senaryonun doların Bitcoin’e karşı güç kaybetmesi olarak da tanımlanabileceğini ve Amerikan Doları’nı güçlü kılan arkasında “Amerika” var söyleminin önümüzdeki dönemde doların aleyhine işleyebileceğini ifade etti. Güneri, Bitcoin’in arkasında herhangi bir güç olmamasının günümüzde bazı çevreler tarafından bir dezavantaj olarak nitelendirilmesine rağmen Bitcoin’in bağımsızlığının onun temel güçlerinden birisi olduğunu sözlerine ekledi.

Bitcoin ve kripto paraların kullanım hızının aritmetik değil, üssel bir şekilde genişleyeceğine dikkat çeken Güneri ve Zeyrek, dijital dünyada değişim hızının çok daha farklı bir boyuta taşındığını ifade ettiler.

Fütürist yazar Ray Kurzweil de bilgisayar çağında öğrenme ve işlem gücünün eski çağlara oranla katlarca hızlandığını belirterek, “Singularity” adı verilen sonsuz bilgi seviyesine 2045 yılında ulaşılmasını beklediğini “The Singularity is Near” isimli kitabında bu grafikle paylaşmıştı;

Bu hafta düzenlenen Kriptometre programını bu linke tıklayarak izleyebilirsiniz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin, Facebook sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!

Gazeteci Deniz Zeyrek: “Fukuyama’yı Bitcoin Etkilemiş Olabilir”