Gelişen Ülkelerde Bitcoin Ne Durumda

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Piyasaya yeni çıkan bir ürünün ilk edinimi söz konusu olduğunda dünyadaki trend Bitcoin için de geçerli. İlk olarak Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’daki birinci dünya ülkeleri Bitcoin furyasına katılmışlardı. İlk Bitcoin alım satımlarını kuran ve yine Bitcoini ilk kez yasaklayan bu ülkeler olmuşlardı. Bu ülkelerde erken dönemde görülen Bitcoin ticaretinin sınırları neredeyse yoku, farklı pazarlar arasında marj farkından kaynaklanan durumlarda yüksek kar elde etmek mümkündü. Yavaş yavaş diğer ülkelerin de Bitcoine yönelmesiyle birlikte hükümetler ve merkez bankaları bu piyasanın sınırlarını çizmeye başladı.

Bu piyasa, Güney Kore’de birkaç gün önce olduğu gibi “daha az saçma” bir yönetmeliğin yayınlanmasına tanık oldu. Çin örneğini takiben ülke, alternatif koin pazarlarında muazzam spekülatif bir etkiye sahip olan ICO’ları ve işlem ücreti almayan borsaları sınırlamaya karar verdi. Bununla birlikte, Bitcoin sahipliği ve dünya çapında düzenlemeler ne kadar artarsa artsın, o kendisine yeni bir “Vahşi Batı” bulacaktır.

 

Bahreyn

Bahreyn, petrol zenginliğinden başka bir ülke olarak bilinmek istiyor. Ülke, Blockchain teknolojisini benimseme yolunda hızla ilerliyor, ki bu da ülkeyi Bitcoin konusunda da avantajlı bir konuma getirecektir. Ülkenin Ekonomik Kalkınma Kurulu İcra Kurulu Başkanı Khalid Al Rumaihi, Bahreyn Maliye Bakanlığı ile birlikte çalışarak bu alanda öncü olmak istediklerini açıkladı. Suudi Arabistan ve bölgedeki diğer ülkelerle, bölgenin resmi alışverişleri ve diğer altyapıları için sağlıklı bir ekosistem kurmak için ortak girişim önerisinde bulundular.

 

İsveç

Maliye söz konusu olduğunda İsveç de ilerici ülkelerden biri. Bugün ülkenin en önemli altı bankasından beşi nakit para ile çalışmıyor. Ülke vatandaşlarının büyük çoğunluğu tüm alışverişlerinde banka kartı kullanıyorlar. Bu onları nakit para kullanmayan ilk medeniyet olma hedeflerine yakınlaştırıyor ve bu olayda daha da ilerlemeleri için Bitcoin’e yönelmiş durumdalar. Bir dijital finansal sistemdeki en büyük sorunlarından birinin mahremiyet olduğunun farkındalar. Bitcoin bu soruna oldukça iyi bir çözüm sunuyor ve nakitsiz işlemlere ekstra anonimlik sağlıyor.

Venezuela

Venezuela’daki mali sistemin trajik çöküşünden sonra ülkenin para birimi olan Bolivar’ın değeri bir satoshi ile aynı değere düştü. Mevcut fiyatıyla yaklaşık 0.00004 dolar. Fiziksel olarak basılmış Bolivar’ların azlığı ve kötü giden finansal durum nedeniyle insanlar bir öğle yemeği için bile bir deste para ödüyorlar. Ülkede birçok tüccar, yalnızca Bitcoin ve diğer dijital ödeme yöntemlerini kabul etmeye başladı. Bu durum gönüllü bir durumdan ziyade bir zorunlu geçiş olsa da, egemen bir devletin tamamen Bitcoin kullanmasına yol açabilir.

 

Hindistan

Venezuela ve İsveç gibi Hindistan da Bitcoin için açık bir hedef. Ülke geçtiğimiz yıl hızlı bir şekilde demonetizasyon (tedavülden kaldırma) geçirdi. Bu, 500 ve 1000 rupilik sahte banknotlara ve rüşvete karşı yapılan bir operasayondu. Bu bol miktarda sahte para birçok illegal faaliyetin fonlanmasında kullanılıyordu. Hindistan’daki bu nakit para daralması karşısında paralarını banka hesaplarında yani dijital ortamda tutma yoluna gitti. Yine da kısa süre sonra yeni sahte paralar piyasada yerini almaya başladı. Bitcoin bu duruma mükemmel bir çözüm ve yavaş yavaş piyasada yerini almaya başlıyor. Her gün yaklaşık 2500 Hintli Bitcoine yatırım yapıyor. Ayrıca uluslararası kripto para oyuncuları ile Unocoin gibi Hintli platformlar arasında yeni ortaklıklar kuruluyor.

 

Singapur

Singapur Finansal Teknoloji Konsorsiyumu, Ortadoğu ve dışındaki ülkelerle kripto para ağını oluşturmak için çalışan bir merkezdir. Hedefleri, Ortadoğu’da ve Singapur Asya piyasalarında  yeni kurulan serbest girişimler arasındaki etkileşimin artmasının yolunu açmak. Bu bağlamda, Birleşik Arap Emirlikleri, Abu Dabi, ve Bahreyn gibi ülkelerde işbirliği içinde çalışan bir finansal teknoloji ortamı kurmak için çalışıyorlar.

 

Japonya

Japonya büyük bir dünya gücü olduğundan, gelişmekte olan bir pazar olarak pek düşünülmese de, ülkenin Bitcoin ve kripto para alanlarındaki ilerlemesinden övgüyle söz etmek gerekir. Bu küçük ama etkili ada ülkesi Bitcoini sadece yasal para olarak kabul etmekle kalmadı, aynı zamanda Blok zinciri teknolojisi konusunda tüm ülkelerden daha fazla yol katetti. Dünyadaki bazı ülkelerin yaptığı gibi yasaklamak yerine hükümetin Finansal Hizmetler Ajansı, Blok zinciri teknolojisini Japon ekonomisine entegre etmek için katı fakat adil bir ortam oluşturdu. Şimdiye kadar başvurmuş olan 50’den fazla on borsa birimi arasından 12 tanesi, uyumlu kabul edildi ve halen faal durumdalar.

 

Bitcoin Durdurulamaz

Bazı büyük ve etkili ülkeler mevcut statükoyu bozmak istemediklerinden Bitcoin ve Blokchain konusunda isteksiz davransalar da daha küçük ülkeler bu eşşiz fırsat karşısında daha ön plana çıkmaya başladı. Teknoloji hakkında biraz bilgisi olanlar zaman geçtikçe ve uygun ortam oluştukça Bitcoini destekleyen insanların haklı olduğunu görecekler.

Gelişen Ülkelerde Bitcoin Ne Durumda