Google’un Kurucusu: Ethereum ile Yeni Bir Çağa Girdik

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın en başarılı şirketlerinden biri olan Google’ın ortak kurucusu Sergey Brin, programlamadaki patlamanın bizi “teknoloji rönesansı” denilen bir çağa götürdüğünü açıkladı. Yatırımcılara yazdığı yazıda Brin şu ifadelerde bulundu:

“Her ay oldukça etkili yeni aplikasyonlar ve dünyayı değiştiren yeni teknolojiler ortaya çıkıyor. Bu anlamda, gerçekten bir teknoloji rönesansındayız, modern toplumun neredeyse her köşesinde aplikasyonları görebildiğimiz heyecan verici bir zamandayız.

Ethereum daha iyi GPU işlemcilerine artan talep sayesinde bu duruma kısmen katkıda bulundu. Bu sayede daha güçlü makine öğrenimine imkan verdi.

“Programlama alanında patlama yaşanmasında rol oynayan pek çok faktör var.” diyen Brin ayrıca Moore Yasası’na ithafta bulunarak şu ifadelerde bulundu:

“İkinci faktör talebin artması… Ethereum gibi günün önde kriptoparalarda bulunan GPU dostu proof-of-work algoritması nedeniyle talep gittikçe artıyor.

Yine de, üçüncü ve en önemli faktörün makine öğreniminde geçtiğimiz on yılda oldukça gelişmekte olan engin bilgi deneyimi.

Tüm bunlar gün geçtikçe artmakta olan güçlü işlemciler sayesinden mümkün oluyor ve bunları geliştirmek için de temel itici güç haline geliyor.”

Brin’in temel odak noktası yapay zeka olarak da bilinen makine/bot öğrenimi. Google arama sonuçlarını düzenlerken muhtemelen dünyanın en karmaşık makine öğrenimi algoritmasını kullanıyor, ancak Brin nu algoritmanın pek çok başka alanda daha kullanıldığını söylüyor:

  • Google Photos’daki görselleri anlama;
  • Waymo arabalarının objeleri güvenle farketmesi ve ayırt etmesini sağlamak;
  • Donanımdaki ses ve görüntü kalitesini kayda değer bir biçimde artırmak;
  • Google Home için ses algılama ve konuşma özelliklerini geliştirmek;
  • Google Translate’de 100’den fazla dilin çevirisini yapmak;
  • YouTube’da 10 farklı dilde milyarlarca videoya başlık yazmak;
  • Veri merkezlerinin verimini artırmak;
  • E-posta’lar için kısa yanıtlar önermek;
  • Doktorların diyabetik retinopati gibi hastalıkları teşhis etmesine yardımcı olmak;
  • Yeni gezegen sistemleri keşfetmek;
  • Daha iyi sinir ağları (AutoML)

ve çok daha fazlası.

Geçtiğimiz yüzyılda gerçekleşen pek çok teknolojik gelişme günümüzde birleşerek nihayetinde insanoğlunun ufkunu genişleten güçlü araçlara dönüşüyorlar.

Bilgisayar çipleri aracılığıyla yalnızca basit bir hafıza kullanarak makine, robot yada herhangi bir cansız madde ile çevreyi sensörler aracılığıyla algılarak “hissedebilen” veya “farkında olan”, wi-fi ile iletişim kurabilen, blockchain’in akıllı kontratları ile değer transferi gerçekleştirebilen araçlar ortaya çıkıyor.

Böylece, eğer bu teknolojiler küresel anlamda barışçıl şartlarla bir araya gelirse, insanoğlunun daha önce görülmemiş altın bir çağa girdiği anlamına gelebilir.

Trustnodes

Google’un Kurucusu: Ethereum ile Yeni Bir Çağa Girdik

Yorumlar kapalı.