ABD merkezli danışmanlık devi The Motley Fool’un analistlerinden olan RJ Fulton, altcoinler hakkında bir yazı paylaştı. Yazıda, çeşitli altcoin sektörlerini analiz ederek yatırım yapılabilecek olanları belirledi. İşte detaylar…
Analist, altcoinler için bu 3 sektöre işaret etti
Analist RJ Fulton’a göre trend olan bir sonraki meme coin’i bulmaya çalışmak yerine, başarılı bir kripto portföyü oluşturmanın en iyi yolu, sektördeki farklı sektörlere fon tahsis etmektir. Bitcoin ve altcoinler için gerçek sektör sayısı biraz özneldir ve borsadaki kadar net değildir. Ancak analist, uzun araştırmalarından sonra, en uzun vadeli değerin üç sektörden geleceğini tahmin ettiğini açıkladı. Bu üç sektör, şu şekilde: ödemeler, akıllı sözleşmeler ve layer-2 Blockchain’ler.

Analist, sektörlerin bu dağılımı için birkaç faktörü dikkate alıyor. İlk olarak amaç, riski en aza indirmek ve uzun vadeli potansiyeli artırmaktır. Bu, kanıtlanmış bir sicile sahip ve sektöre gerçek değer sağlayan kripto para birimlerine yatırım yapmak anlamına gelir. İkinci olarak, hangi kripto para birimlerinin en fazla avantaja sahip olduğunu tahmin etmek için mevcut manzara dikkate alınmalıdır. üçüncü olarak; merkeziyetsizlik, güven ve yenilik gibi gelişmeler önem taşıyor.
Analistin listesinde ilk sırada BTC var
Analiste göre Bitcoin’e tahsis edilmeden hiçbir kripto portföyü tamamlanmış sayılmaz. Dünyanın en değerli kripto para birimi, 2009’daki büyük durgunluğun ardından fiat para birimlerine alternatif olarak icat edildi. Analiste göre Bitcoin ile kullanıcılar servetlerini koruyabilir çünkü para biriminin toplam arzı 21 milyon tokenla sınırlıdır. Şişmeye devam eden fiat para birimlerinin aksine Bitcoin, servetini enflasyona eğilimli itibari para birimlerinden korumak isteyenler için çekici bir değer deposu haline geldi.

Bir değer deposu olarak faydasına ek olarak, Bitcoin aynı zamanda mevcut para transfer araçlarını dolaşmanın bir yolu olarak da yaratıldı. Bitcoin ile bir bankaya veya ödeme şirketine ihtiyaç duymadan internet üzerinden dünyadaki herkese para gönderilebilir. Bunlar ve diğer birçok nedenden dolayı, Bitcoin, yaratılışından bu yana ortaya çıkan binlerce başka kripto para birimine rağmen hala en değerli kripto para birimi olmaya devam ediyor.
Altcoinler arasındaki en büyük coin: ETH
Bitcoin kriptonun temelini atarken, Ethereum (ETH) bunu bir adım daha ileri götürdü. Akıllı sözleşmelerin icadıyla Ethereum, kullanıcılara belirli kriterler karşılandığında önceden yapılandırılmış eylemleri kendi kendine yürütmek üzere programlanabilen bir Blockchain sundu. Ethereum sayesinde tamamen yeni kullanım durumları ortaya çıktı. Borç verme, borçlanma, merkezi olmayan finans, NFT’ler ve diğer merkezi olmayan uygulamalar, akıllı sözleşmelerin icadının bir sonucu olarak geliştirilebildi.

Bu yenilik nedeniyle, Ethereum ikinci en değerli kripto para birimidir ve şu anda kriptodaki tüm değerin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturmaktadır. Son yıllarda yaratılan diğer akıllı sözleşme Blockchain’lerine rağmen, Ethereum hala rakiplerine hükmediyor ve analiste göre bu da onu uzun vadeli harika bir yatırım yapıyor. RJ Fulton’a göre bunu ölçmek için toplam kilitli değer (TVL) olarak bilinen bir metriğe bakabiliriz. Bugün Ethereum, tüm DeFi’deki değerin yüzde 58’inden fazlası olan yaklaşık 30 milyar doları destekliyor. Bir sonraki en yakın proje, yaklaşık yüzde 10 ve sadece 5 milyar dolar ile TRON.
Layer 2 öncüsü hangi proje?
Dünyanın en çok kullanılan Blockchain’lerinden biri olan Ethereum’un ağı zaman zaman tıkanır ve bu da ücretlerin artmasına neden olur. Layer 2 Blockchain’lerinin kullanımının devreye girdiği yer burasıdır. Layer-2 Blockchain, işlemleri kendi ağlarında işler ve ardından bunları toplu olarak Ethereum’a geri ekler. Bazıları Ethereum’un hakimiyetinin başka bir akıllı sözleşme Blockchain’i tarafından ortadan kaldırılacağını öngörürken, analiste göre daha olası senaryo, kullanıcılar Ethereum’u kullanmaya devam etmeye çalıştıkça layer 2 Blockchain’lerinin kullanımının artmasıdır.

Bugün piyasada birçok layer-2 projesi var, ancak analiste göre Polygon (MATIC) diğerlerinden sıyrılıyor. Diğer Layer 2’lerle karşılaştırıldığında, Polygon, uzun vadeli potansiyel, gerçek dünya uygulamaları için kanıtlanmış yardımcı program ve geliştiricilere esnek ve sağlam bir ortam sağlama yeteneğinin nadir bir kombinasyonuna sahip. Bu üçlünün sonucu olarak Polygon kendisini layer 2 yarışının ön saflarında buluyor.
Polygon ile kullanıcılar, Ethereum ile uyumluluğu korurken NFT’ler, merkezi olmayan uygulamalar, Blockchain tabanlı oyunlar, Web3 uygulamaları ve çok daha fazlasını yalnızca daha ucuz bir maliyetle ve çok daha yüksek hızlarda oluşturmaya devam edebilir. Bu işlevsellik nedeniyle, Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz gibi Disney, JPMorgan, Starbucks, Coca-Cola ve Nike gibi çok sayıda tanınmış şirket, Blockchain tabanlı iş modelleri geliştirmeye başlarken Polygon’u çeşitli şekillerde kullandı.

Portföyün nasıl ayarlanması lazım?
Coin’lere maruziyet iyi olsa da, analist, “aşırı maruz kalma” riskine işaret ediyor. Bunun, portföyünüz için zararlı olabileceğine işaret ediyor. Her şeyi basit tutmak ve doğru dengeyi bulmak, olası kayıpları azaltmaya yardımcı olabilir, aynı zamanda getirilerin en üst düzeye çıkarılmasını da sağlar. Analist, aşağıdaki ifadeleri kullanıyor:
Portföyünüz, bu üç kripto para birimine odaklanarak, Bitcoin ve Ethereum’un orantısız payı nedeniyle tüm kripto değerlerinin yüzde 60’ından fazlasına maruz kalırken aynı zamanda Polygon’un öncülük ettiği gelecek vaat eden trendlere maruz kalmanızı sağlar. Bu kombinasyonla, portföyünüz önümüzdeki yıllarda fayda sağlayabilir.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!
- Themotleyfool
Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.
Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.