Holochain (HOT) Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Holochain’e sahip olanlar koinlerini neredeyse bedavaya aldıklarını, bu koinin değerinin 100, hatta 1000 kat artabileceğini düşünüyor. Peki Holo’ya sahip olan bunca insanı bu kadar heyecanlandıran şey ne? Holo’nun arkasında nasıl bir teknoloji yatıyor? Gelin Holo hakkındaki her şeye yakından bir göz atalım…

Holochain Nedir?

Holochain geliştiricilerin üzerinde merkezi olmayan uygulamalar tasarlayabileceği bir yapı oluşturmak isteyen ‘blokzincirimsi’… Ancak bütün blokzincirlerin aksine Holochain’in zinciri veri merkezli değil; temsilci merkezli. Holochain’in bu yeni filizlenmeye başlayan sisteminde gerçek bir küresel consensus (fikir birliği) bulunmuyor. Bunun yerine halka açık zincirdeki her bir temsilci özel bir fork’u koruyor; esasen bu halka açık blokzincir üzerinde dağıtılmış hash tablolarıyla sınırlı bir şekilde yönetiliyor ve saklanıyor…

Peki bu ne demek? Aslında bu Holochain’i diğer blokzincirlerden ayıran bir özellik. Hatta bundan dolayıdır ki Holo kendisine blokzincir demek yerine Holozincir demeyi tercih ediyor. Bahsettiğimiz özellikler Holochain’i ölçeklenebilirlik limiti açısından sınırsız kılıyor ve bu şekilde Holo diğer geleneksel blokzincirlerin yaptığından çok daha fazlasını çok daha basit bir şekilde yapabiliyor.

Holochain’i Blokzincirden Farklı Kılan Şey Ne?

Geleneksel blokzincirde bilgiler dağıtılmış ağlarda kriptografik hash’ler ile saklanır. Ağın her bir üyesi, global bir consensusu (fikir birliğini) korur. Yani her üye bağımsız ve bütünlük içinde ağı doğrular ve bütünlüğü sağlar. Bu özellik blokzincir teknolojisini geleneksel teknolojiden farklı kılan şey. Holochain’in sisteminın yanında ise blokzincir oldukça geleneksel kalıyor. Çünkü blokzincirin doğasından ötürü bazı zayıflıkları mevcut. Bütün blokzincirin ağdaki her bir üye tarafından onaylanması ihtiyacından ötürü ölçeklenebilirlik problemi ile sık sık karşı karşıya kalınıyor. Ele alınan veri miktarı ne kadar büyük olursa blokzincirde herhangi bir zamanda meydana gelebilecek saniye başına işlem sınırlaması da bir o kadar kısıtlı oluyor. Bunlar birçok blokzincirin uzun işlem süresine sahip olmasının başlıca sebepleri…

Holochain Nasıl Çalışıyor?

Holochain’in dağıtılmış uygulamalar için olan sisteminde zincirdeki her bir üye ya da temsilci blokzincirin bir bütün halinde kaydını tutmaya ihtiyaç duymuyor; bunun yerine her temsilci o temsilcinin eşsiz kriptografik anahtarı ile etkileşime giren tekil bir blokzincir tutuyor. Bir nehir hayal edin; bu nehir blokzincirin halka açık kısmını temsil ediyor; bu nehri besleyen küçük akımlar ise bireysel temsilci blokzincirlerini…

Eğer temsilcilerden birisi çevrimdışı olursa ana blokzincir tarafından forklanıyorlar. Bununla birlikte içerdiği verilerin bütünlüğü tamamen korunuyor.

Bireysel Zincirlerin Verileri Halka Açık Alana Nasıl Erişim Sağlıyor?

Her bir temsilcinin blokzincirin bütün kopyasını koruması yerine esas blokzincir dağıtılmış hash tablosundaki her bireysel blokzincirin verilerini doğrulayan bir dizi kurallar koyuyor. Bunun anlamı ise şu; temsilci bilgisayarını kapattığı zaman bireysel bloklara ilişkin veri kaybolmuyor. Sınırlı bir kopya ise halka açık blok zincirde tutulup belirlenen kurallarca doğrulanıyor…

Editörün Yorumu-Sonuç:

Blokzinciri blokların ötesinde bir hale getirme çabaları, ölçeklenebilirlik sorununu ortadan kaldırmaları, yazı içerisinde bahsetmediğim ancak kendi uygulamalarının üzerinde çalışabilmesi için ürettikleri ve şaşırtıcı miktarda sattıkları Holoport cihazları…

Holozincir’in esasen bir blokzincir olmaması ve blokzincirin yaptıklarını “geleneksel” bulması bence oldukça heyecan verici bir olay. Ekip üyeleri kafalarında bu fikrin Bitcoin’den dahi önce oluştuğunu söylüyor ve kendilerini Ethereum’un, EOS’un rakibi olarak görmek yerine blokzincirin rakibi olarak görüyor. Böylesine geniş bir vizyon, hiçbir kripto koinde görmediğim büyük hedefler bence geri dönüşsüz kalmayacaktır.

Bence Holo, blokzinciri deviremese dahi kendi ağına geçtiğinde insanlarda oluşturacağı heyecan koinin fiyatını devasa boyutlara çıkaracaktır. Kendim de az da olsa bir miktar Holo tutmaktayım ve açık söylemek gerekirse en “küçük” hedefim 0.1 Dolar. Hatta 0.1 Dolara gelse dahi satıp satmamak konusunda kararsız kalabilirim çünkü Holo’ya güvenim çok büyük. Tabi ki söylemeden geçmek olmaz; bu yazı bir yatırım tavsiyesi değildir! Eğer Holo’ya yatırım yapmak istiyorsanız çok daha detaylı bir araştırma yapmanızı öneririm.

Nereden HOT Alabilirim?

Aşağıda Holochain alıp satabileceğiniz borsalar listelenmiş durumda. Tabi ki eğer sık sık al sat yapmıyorsanız koinlerinizi güvenlik açısından oluşturacağınız bir cüzdanda saklamanızda fayda var.

  • Binance
  • Hotbit
  • Fatbtc
  • IDEX
  • LATOKEN

HOT’larımı Nerede Saklayabilirim?

Buraya tıklayarak Github sayfalarını inceleyebileceğiniz Holochain henüz kendi ana ağına geçmiş değil ve şu an bir ERC-20 Tokeni. Holo’larınızı Metamask, MEW, Eidoo, Enjin gibi ERC-20 uyumlu güvendiğiniz bir Ethereum cüzdanında saklayabilirsiniz…

HOT Fiyatı

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;
var scripts = document.getElementsByTagName(“script”);
var embedder = scripts[ scripts.length – 1 ];
(function (){
var appName = encodeURIComponent(window.location.hostname);
if(appName==””){appName=”local”;}
var s = document.createElement(“script”);
s.type = “text/javascript”;
s.async = true;
var theUrl = baseUrl+’serve/v1/coin/chart?fsym=HOT*&tsym=USD’;
s.src = theUrl + ( theUrl.indexOf(“?”) >= 0 ? “&” : “?”) + “app=” + appName;
embedder.parentNode.appendChild(s);
})();

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın ve bizi Twitter’da takip edin!

Holochain (HOT) Nedir?

Yorumlar kapalı.