Bitcoin yasaklanabilir mi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin, finansal piyasalarda on yıldan az bir süredir dolaşıyor ancak alternatif bir varlık sınıfı olarak hissedilebilir şekilde ön plana çıkıyor. Peki herhangi bir büyük ülkenin hükümeti Bitcoin’i yasaklayabilir mi?

Flashback – Amerika’da bir külçe altına sahip olmak suçtu!

Hiçbir hükümetin (diktatörler tarafından yönetilenler hariç) aşırı bir adım atarak Bitcoin’i yasaklamayacağını düşünenlerin geçmişte altın bir külçeye sahip olmanın cezaevinde on yıla kadar hapisle cezalandırılabilen bir suç olduğu Amerika’dan çıkarması gereken bir ders var: 1933’te, Amerikan Başkanı Franklin D Roosevelt, tüm Amerikalıların altın varlıklarını Federal Reserve Bank’a teslim etmesini gerektiren bir emir yayınladı. Altın sahibi olma yasağı, Başkan Ford’un altın mülkiyetini yasallaştırmasından önce dört yıldan fazla bir süre yürürlükte kaldı. Amerika’nın kısa bir süre önce altın standardını terk etmesi ve bastığı para miktarını yedeklemek için büyük miktarda altın bulunmasına gerek kalmaması nedeniyle bu olanaklı hale geldi.

Büyük Çin Güvenlik Duvarı

Bitcoin yasağına karşı tekrar tekrar edilen bir argüman, küreselleşmiş internet ekonomisi çağında hükümetlerin Bitcoin gibi merkezi olmayan bir para birimine karşı bireysel olarak harekete geçme yetkisi ve gücünden yoksun olmasıdır. Bununla birlikte, durumun böyle olmadığını anlamak için yalnızca Çin’in interneti bile nasıl büküp manipüle ettiğine bakmak yeterli olacaktır. Hükümet yasaları ve Çin’in internet servis sağlayıcıları tarafından popüler yabancı web sitelerinin engellenmesi ile Çin hükümeti, kullanıcıları sınırlandırarak tüm dünyayı keşfetmek yerine yüksek duvarlı bir bahçeye hapsediyor. Hükümet tarafından siyasi muhalefeti bastırmak için trafik izleme araçları kullanılmakta. Belki de bu yüzden, Bitcoin’i yasaklamak gibi bir adım atmak Çin hükümeti için çok büyük bir adım değil.

Hindistan ve Tedavülden Kaldırmak

Hükümet tarafından basılmış ve Merkez Bankası tarafından onaylanmış değerli kağıtların yasaklanacak gereken en son şey olacağını düşünüyorsanız, tekrar düşünün! Hint Hükümeti, yüksek değerli tahvillere ödeme yapılmayacağını belirten bir kararnameyi Kasım 2016’da yayınladı. Hint vatandaşları, eski tahvilleri yatırmak için bankalarda uzun sıralara girmek zorunda kaldı. Bu değişim elbette hiç kolay olmadı: ATM’lerde büyük kuyruklar kaçınılmazdı. Bu tedavülden kaldırma süreci, gelir vergisi kaçakçılığını önlemek ve hükümetin sorunlarının çoğunu çözmek için bir araç olarak lanse edildi. Oysa, bir sene sonra, hükümetin hedeflerine ulaşamadığı ve sadece Bitcoins talebinde bir artışa neden olduğu ortaya çıktı.

Uygulanabilirlik Sorunları

Bir hükümet  Bitcoin’i yasadışı ilan ederse, böyle bir yasağı tam olarak nasıl uygulayacağı ile ilgili sorular kaçınılmazdır. Siz istemediğiniz sürece bir hükümetin sizin Bitcoin’inizi ele geçirmesi olanaksızdır. Fakat, vatandaşların ve kurumların pek çoğunun yasağa riayet etmesi de pek ala öngörülebilir. Böylelikle hükümet yasaklamaya karar verirse Bitcoin’e olan talep azalacak, bu ülkedeki tüm borsalar kepenkli olacak ve Bitcoin’i alıp satmak zor ve riskli olacaktır. Böylece, hükümetin hedeflerine ulaşması mümkün olacaktır.

Bitcoin yasaklanabilir mi? Evet. Bu Bitcoin’i görmezden gelmemiz için bir sebep mi? Hayır. Bitcoin’in önümüzdeki senelerde zorlu süreçlerden geçeceğini öngörmek mümkün ama bunlar Bitcoin’in ne popülaritesini ne de potansiyelini azaltacak şeyler.

Bitcoin yasaklanabilir mi?