IBM CEO’su: İnternetin Bilgi Erişimi Konusunda Yaptığını Blockchain De İşlemler İçin Yapacak

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerika menşeili çok uluslu teknoloji şirketi IBM, son zamanlarda Blockchain’e oldukça ilgili ve bu teknolojinin benimsenmesi ve faydalanılması yönünde çalışmalarda bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde blockchain kullanarak Internet of Things [IoT] cihazlarının birbiri ile iletişim kurmasını sağlayan bir lisansın patentini yayınladılar, daha önce ise bir mücevher firmasıyla anlaşarak blockchain teknolojisi ile mücevherlerin takibinin yapılabilmesini sağlamıştı.

Şu anda ise teori ve düşüncelerin gerçek hayata geçmesi ve pratik bir uygulama kazanması üzerinde çalışıyorlar. Blockchain gelişip daha somut bir hal aldıkça, ekip bu gelişme süreci, işlerinin tanımı, gündelik senaryolarda uygulanması gibi konuları açıklama gereği duydu.

Tweet by IBM blockchain

IBM CEO’su Ginni Rometty’nin yaptığı ünlü bir açıklama:

“İnternetin bilgi erişimi konusunda yaptığını blockchain de işlemler için yapacak.”

Blockchain 3.0:

Blockchain’in şu anda mevcut olan üçüncü jenerasyonu diğer sistemlerle, servislerle, analizlerle ve dış dünyayla bağlantı kurabilme gibi sahip olduğu protokolün ötesine genişleyebilme özelliğini taşıyor. IBM ekibi ‘Watson IoT platformu’nu Blockchain ile birleştirerek IoT cihazlarının kişisel kayıt defterlerine ortak işlemler ve değiştirmeye karşı korumalı kayıtlar gibi verileri göndermesini sağlayacak.

Blockchain ve Watson IoT platformuna sahip IoT:

IBM Blockchain sayesinde ortak olan bir işletme herhangi bir merkezi kontrol veya yönetim olmadan IoT verilerine erişebilecek veya bu verileri paylaşabilecek. Her bir işlem tüm iş ortakları tarafından onaylanabilecek ve böylece olası şüpheler önlenerek her bir ortağın işlemin tamamında bireysel rollerinden sorumlu tutulması sağlanacak.

Watson IoT platformu kullanıcıların seçtikleri IoT verisini kişisel blockchain’lerine eklemesini sağlayan bir özelliği var. Korunan veriler yalnızca işleme katılan iş ortakları arasında paylaşılabiliyor.

Ekibin yayınladığı açıklama şu şekilde:

“Blockchain’i yalıtılmış, bağımsız bir çözüm olarak düşünmek aslında bu teknolojinin tam kapasitesine erişmesini engelleyen sınırlayıcı bir faktör.”

Blockchain’in temel özelliği birbiriyle bağlantısı olmayan sistemler arasında bağlantı kurabilme özelliği. Bu nedenle tekil kuruluşlar açısında bu teknolojinin sağladığı imkanların yeniden incelenmesi gerekiyor. Ayrıca bu teknolojinin birbirine bağlı, çok kuruluşlu bir iş ağına nasıl uygulanacağının da düşünülmesi gerekiyor.

Demokratikleştirilmiş veri seti ve yeniden tasarlanan etkileşim ile bir çözüm oluşturmak sadece yeni iş süreçlerini değil aynı zamanda yeni zorlukları da beraberinde getiriyor.

Demokratikleştirilmiş veri seti ve yeniden tasarlanmış etkileşim yalnızca yeni iş süreçlerini değil aynı zamanda yeni zorlukları da beraberinde getiriyor.

IBM’nin başkanı şu açıklamalarda bulundu:

“Benim ekibim bu zorlukları uzmanlığımızı kanıtlamak için bir fırsat olarak görüyor. Biz müşterilerimizin süreçlerini yeniden düzenlemeleri ve ağlarına yeni teknolojilerin uygulanmasıyla yolculuklarını kolaylaştırmaya yardımcı olmak için buradayız. Sizi de blockchain 3.0’ı kullanmak adına bize katılmaya davet ediyoruz.”

AmbCrypto

IBM CEO’su: İnternetin Bilgi Erişimi Konusunda Yaptığını Blockchain De İşlemler İçin Yapacak