İki Popüler DeFi Protokolü “Akıllı Havuz” Oluşturmak İçin Ortaklık Kuruyor

defi kriptokoin com
defi kriptokoin com
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kriptokoin.com – “Yeniden fiyatlandırma (rebasing)” olayını popüler hale getiren protokol olan Ampleforth, likidite için bir rebasing akıllı havuzu oluşturmak üzere likidite protokolü Balancer ile birlikte çalışacak.

Bugün, Balancer protokolünde kullanıcıların bu iki platform arasındaki takasları kolaylaştırmak için USDC ve AMPL sağlarken ücret kazanmalarına izin veren yeni bir USDC/AMPL likidite havuzunun başlatıldığı duyuruldu.

Ampleforth; dolara sabitlenmiş, ancak çeşitli dalgalanmaları da hesaba katarak günlük olarak değişen bir arzla “arzı esnek dijital para birimi” olarak adlandırılan AMPL’e hayat veriyor. 1 dolarlık bir token başına fiyatı korumaya çalışmak için AMPL, arzını piyasa değerine veya tüm token’ın birleşik değerine göre ayarlar.

En azından hedefleri bu. Para birimi, düzenli olarak dolar sabitinden koptu ve Temmuz’da 3,83 dolara kadar yükselip Ağustos’ta 0,56 dolara kadar düştü.

Yeni USDC/AMPL havuzu, karışıma USDC’yi de ekleyecek. USDC dolara sabitlenmiş stablecoin’lerin AMPL token’larına gereken oranını dinamik olarak ayarlayacaktır. AMPL’in fiyatı bir doların üzerindeyse, her bir token’ın değerini düşürmek için arz artırılacaktır. Fiyat bir doların altındaysa, kalan token’ların değerini artırmak için arz azaltılacaktır.

Peki neden?

Kullanıcılar, fiyatları belirlemek için otomatik piyasa yapıcı (AMM) kullanan Uniswap gibi merkezi olmayan borsalardaki havuzlara likidite sağladıklarında; sürekli olmayan bir kayba maruz kalma riskiyle karşı karşıyadırlar. Bu geçici kayıp, havuzlanmış bir işlem çiftindeki varlıkların değerinin önemli ölçüde değişmesiyle ortaya çıkar.

AMM’ler fiyat oracle’ları kullanmadığından; token swap fiyat oranları yalnızca traderların diğer borsalardan daha düşük fiyatlardan havuzlardaki token’ları satın almalarının bir sonucu olarak değişir. Ancak bu durum tekrar tekrar gerçekleştikten sonra bu fiyat farkı ortadan kalkar.

Arbitraj olarak bilinen bu işlemlerin her biri, işlem gören token değerinin bir kısmını, AMM varlık fiyatlarının düzeltilmesine yardımcı olmak için bir tür gizli ücret olarak alır. Genellikle Balancer ve Uniswap gibi AMM’ler, geçici zararı telafi etmek ve uygun koşullarda kar elde etmek için likidite sağlayıcılarına işlem ücretlerini geri verir.

Yeni rebasing havuzu, geçici kayıplardan tamamen kurtulmayı amaçlıyor. Balancer da burada yardımcı oluyor. Uniswap gibi bir AMM olan Balancer, bir likidite havuzundaki token’lar arasındaki oranı dinamik olarak ayarlayabilir. Uniswap havuzları 50/50 olarak sabitlenirken, Balancer havuzları 99/1 arasında herhangi bir yerde değişebilir.

Ampleforth kurucu ortağı ve CTO’su Brandon Iles, “Ampleforth dalgalanmayı fiyattan arza kaydırdığından ve zaman içinde belirli bir noktada tedarik sistemini değiştirdiğinden; Balancer aynı anda akıllı havuzları güncelleyebilir ve böylece arz değişiklikleriyle ilişkili tüm geçici kayıpları ortadan kaldırabilir. Bu, geçici kaybı ciddi anlamda geçici hale getiriyor,” ifadelerini kullandı.

Havuzdaki varlıklar arasındaki fiyat farkının ek fiyat hareketi ile azalması veya ortadan kaldırılması durumunda arbitraj işlemleri tersine yapılır ve likidite sağlayıcısına olan zarar ortadan kaldırılır.

Bu nedenle Balancer ve Ampleforth mekanizmalarını birleştirerek geçici kaybı ortadan kaldırabilir.

Geçici zarar, merkezi olmayan borsa likdiitesi sağlayıcılarına özgü bir şeydir. Bir varlığın diğeriyle nasıl adil bir şekilde işlem göreceği sorusuna yeni yaklaşımların bir sonucudur. Yen USDC/AMPL havuzu, bu zararı azaltmada veya ortadan kaldırmada etkili olursa; AMPL ve bunun gibi diğer esnek arz varlıkları için önemli bir talep oluşturabilir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!

İki Popüler DeFi Protokolü “Akıllı Havuz” Oluşturmak İçin Ortaklık Kuruyor