Irak’taki Bir Mülteci Kampında, 16 Yaşındaki Bir Suriyeli Bitcoin ve Kripto Temellerini Öğretiyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ethereum’u, e-postayı nasıl kullanacağını bilmeyen birine nasıl açıklarsınız? Bit Bitcoin kaç adet Satoshi Ediyor? Tek bir bitcoin’e kaç tane satoshi ekleyeceğini bildirmenin en iyi yolu nedir?

Bunlar, Irak’taki Arbat mülteci kampındaki 16 yaşındaki Suriyeli mülteci Yousif Muhammed Nor Aldeen’in, kamptaki diğer insanlara kripto para birimini öğrettiği sorular arasında yer alıyor.

Aldeen “Topluluğumdaki bir sorunu çözmek istiyorum. Yolsuzluk gibi birçok sorunumuz var” ifadelerini kullanıyor.

Aldeen’in ailesi halem Şam’da bulunuyor. Ailesini geride bıraktığı için, dağıtık sosyal ağlar arasında para kazanıp gönderebilecekleri fikrinden özellikle hoşlanıyor ve şu açıklamayı yapıyor:

“İnsanların internetle, telefonlarıyla ve dizüstü bilgisayarlarıyla ilgili her şeyi bilmeleri gerekiyor. İleri bir dünyadayız ve bunları öğrenmeliyiz.”

Aldeen, kar amacı gütmeyen Hello Future tarafından yürütülen yerel bir eğitim programında kazandığı az miktarda Ethereum’a sahip. Harcayamayacak kadar az, bu yüzden daha fazla kazanmak için istekli. Hello Future kurucusu Charlie Grosso Ethereum verdiğini, çünkü Bitcoin’den daha ucuz olduğunu ifade ediyor.

Grosso, Aldeen’in sınıfındaki öğrencilerin çoğunun eski moda Nintendos gibi mobil cihazlar ve bilgisayarlar hakkında ne düşündükleri ile ilgili olarak: “Oyun oynayabileceklerini veya hesap makinesi kullanabileceklerini biliyorlar, ancak küresel ağlara erişime yabancılar” açıklamasını yapıyor.

Grosso ayrıca “Bilgiyi doğrulamak için araştırma fikri onlarda bulunmuyor. Sadece bu çerçeveye sahip değiller” diyor.

Böyle bir hızlı öğrenmeye rağmen, Grosso, bilgisayar okuryazarlığı dersini alan 44 gencin de, dijital para kavramını hızla kavradığını söylüyor. Belki de bunun nedeni, altın ve diğer maddi varlıklara aşina olmaları olabilir. Diğer taraftan, Irak’ta PayPal bulunmuyor çünkü yerel bankalar hala ekonomik yaptırımlarla kısıtlanıyor.

Bazı açılardan, yalnızca nakit olarak işleyen ekonomileri bilen insanlar. Bu yüzden bu kişilerin kripto para piyasalarının değerini daha iyi anlayan kişiler olmaları mümkün.

Anne Odaklı Banka

Aldeen “İki yıl önce ilk telefonumu aldım. Şimdi ailemde herkesin bir akıllı telefonu var. Minecraft gibi oyunları severim çünkü bir şeyler inşa edebilir, bir şeyler tasarlayabilir ve İngilizcemi geliştirebilirim” açıklamasını yapıyor.

Kamptaki 9.000 kişinin çoğu gibi, bankasız Aldeen ailesi servetini hanehalkını idare eden ebeveyn ile birlikte saklıyor.

Aldeen’in kız kardeşi bir fırında çalışıyor, babası bir marangoz, kardeşi de bir dijital pazarlama ajansında yakındaki bir kasabada çalışıyor. (Hatta bir dizüstü bilgisayarı bile var.) Her ekmek kazanan, ailenin herhangi bir üyesinden gerektiği kadar para toplayan anneye maaşını veriyor. Bu, gelişmekte olan dünyada, özellikle ekonomik kargaşa zamanlarında yaygın bir uygulama.

Aldeen bu noktada gülerek  “Annem banka gibi. Kipto para birimi para biriktirmek için iyi olabilir, çünkü paranızı bir bankaya yatırırsanız, banka onu çalabilir” açıklamasını yapıyor.

Grosso, 2020’de bilgisayar temel dersinden 100 öğrenciyi mezun etmeyi ve ebeveynlerinin öğrenmelerine yardımcı olabilecek kripto meraklı gençler havuzunu genişletmeyi umduğunu ifade ediyor. Sosyal ağları olmadan, Arbat gibi kripto para borsası erişimine sahip olmayan yerler likidite çölleri olmaya devam edecek.

Arbat bu noktada belkide önemli bir örnek oluşturuyor. Eğer merkezsizlik fikrinin katılımcı yönü öne çıkacak ise, kendi kendini yönetecekse, işte o zaman bizi en çok etkileyecek araçları keşfetmek için bir yerden başlamalısınız.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Irak’taki Bir Mülteci Kampında, 16 Yaşındaki Bir Suriyeli Bitcoin ve Kripto Temellerini Öğretiyor