Joint Ventures – Yayıncılar İçin Blockchain Ekonomisi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

21. yüzyılın yükselen yıldızı hiç kuşkusuz kripto paralar ve bu paraların yüzlerce sisteme entegre edilmesini sağlayan Blockchain teknolojisi. Bu teknoloji kullanım alanları her gün genişletirken Blockchain endüstrisinin market büyüklüğünün artan talep ile birlikte 2024 yılında 7,7 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.

Satoshi Nakamoto’nun uygulaması ile hayatımıza daha kolay adapte etmeyi başardığımız merkezi olmayan sistemler, günümüzde kullanılan merkezi sistemler için artık büyük bir tehlike unsuru haline geldi.  Blockchain teknolojisi ile aracı kurumların aldığı komisyonlar azalacak/kaybolacak ve bu bütçe yavaş yavaş ekosisteme katkıda bulunan kurum ve kişilere aktarılacak. Bu süreç paranın transferinden veri depolama sistemlerine, ürün dağıtımından içerik üretmeye pek çok alanda başladı bile. Bu treni yakalayabilen girişimler/ülkeler ise yakın gelecekte cesaretlerinin ödülünü fazlası ile alabilecekler.

Blockchain’in rahatsız edebileceği/etmesi gereken başka bir alan da dijital reklam ve online yayıncılık ekonomisi. Dijitalleşen dünya ile birlikte reklam endüstrisi geleneksel (televizyon, gazete vb.) reklam modellerini bir kenara bırakıp online reklam seçeneklerini tercih etmeye başladı. Öyle ki Google ve Facebook dünya üzerinde harcanan tüm reklam bütçelerinin yüzde 25’ini ele geçirmiş durumda. Öte yandan online reklam endüstrisinin ise yüzde 61’i yine bu ikilinin eline bakıyor.

Online Reklam Endüstrisi İçerisinde Google ve Facebook’un Hacim Artışı

Google ve Facebook grafiklerde de görüldüğü gibi pazarı güçlü bir şekilde kontrol altına alırken yayıncıların hak ettiği reklam gelirleri de büyük oranda bu devlerin ve aracı reklam ajanslarının cebinde kalıyor.

Öte yandan online yayın endüstrisine en büyük katkılardan birisini sağlayan kullanıcıların ise bu pastadan hemen hemen hiçbir pay alamadığını vurgulamakta fayda var. Kullanıcılar ürettikleri içerik ve yorumlar ile “user generated content” internet sitelerinin Google’da üst sıralara çıkmasını sağlayıp gelir potansiyellerini arttırırken, sürekli karşılaştıkları reklamlar ve sağladıkları datalar ile bu endüstriye aslında farkında olmadan can katıyorlar.

Online yayıncıların kullanıcılarla etkileşimde en çok kullandığı uygulama Disqus ise yüz binlerce sitede milyonlarca kullanıcıyı birbirine bağlarken, “native” reklam modeli ve kullanıcı dataları sayesinde sağlam bir gelir modeli oluşturmayı başarıyor. Ne var ki bu modelden ekosisteme en büyük katkıyı sağlayan kullanıcılar/yorum yapanlar herhangi bir şekilde pay alamıyor. Bunun yanı sıra Disqus aldığı komisyon ile yayıncıların ve reklam verenlerin gelir/verim paylarının azalmasına neden oluyor. Burada yaşanan sorun da bu alanda Blockchain’in adaletine ve şeffaflığına olan gereksinimi ortaya çıkarıyor.

Joint  Ventures – Yayıncılar İçin Blockchain Ekonomisi

İzmir Teknopark’ta kurulmuş olan Joint Ventures da bu sorunların çözümü üzerine yoğunlaşarak, İnternet üzerindeki tüm sitelere kolayca entegre edilebilecek ve Blockchain saydamlığı ile çalışacak ürünler yaratıyor.

Tasarladığı platform ile kullanıcıların internet üzerindeki tüm yorumlarını ve aldıkları etkileşimi rahatça, tek bir yerden kontrol etmesini planlayan Joint, içerik ekosistemini besleyen kullanıcıları da ödüllendirmeyi hedefliyor. Hazırladığı algoritma ile kullanıcıların siteye yaptığı katkıyı ve aldığı etkileşimi ölçecek olan Joint, bu algoritma dahilinde Ethereum platformu üzerinde yaratacağı “akıllı kontrat” ile yorum yapanları Joint Token ile ödüllendirecek.

Geçerli Sistemde Paranın Akışı – Reklamcılardan Aracı Kurumlara ve Yayıncılara
Joint Sisteminde Paranın Akışı – Reklamcılardan Kullanıcılara ve Yayıncılara

Steem ve Basic Attention Token gibi kripto paraların kullanıcıları kendi platformunu kullanmaya zorlamasına karşın Joint, kullanıcı alışkanlıklarını değiştirmeden tüm online yayın ağını Blockchain hizmeti ile buluşturabilecek.

ICO döneminde dahi Joint Comments ile kullanıma hazır bir ürünle ilerleyecek olan Joint, sonrasında AdExchange, Content Discovery ve Affiliates ürünleri ile de yaratacağı içerik ekosistemini büyütmeyi hedefliyor.

Joint Ekibi ve ICO Dönemi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Teknopark’ta kurulan Joint Ventures, alanında uzmanlaşmış 12 kişilik ekipten oluşuyor. Aralarında benim de olduğum bu ekibe ise Türkiye’nin ilk programmatic reklam şirketi ADNBOOST’un kurucusu Ahmet Arslan liderlik ediyor. Yönetici kadrosunda Cevdet Süer, Latif Çakıroğlu, Zeki Kavrazlı ve Gülseren Arslan gibi isimlerin de bulunduğu Joint ekibi hakkında daha fazla bilgi edinmek için şirketin Linkedin sayfasına da bir göz atabilirsiniz.

Ethereum platformu üzerine inşa edilen Joint tokenların halka arzı ise 7 Nisan 2018 tarihinde start alacak. Yatırımcı listesine katılmak ve proje hakkında daha fazla bilgi edinmek için ise bu linke tıklamanız yeterli.

Projenin sosyal medya hesaplarını da takip ederek güncellemeler ve airdrop hakkında haber sahibi olabilirsiniz;

Projenin Telegram Kanalı > Telegram

Projenin Twitter Hesabı > Twitter

Joint Ventures – Yayıncılar İçin Blockchain Ekonomisi