Kripto Paralara Yatırım Yapmanın Riskleri Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Not: Bu yazı profesyonel yatırım tavsiyesi olarak görülmemelidir. Dijital varlıklara yatırım yapmak istiyorsanız, kendi kişisel ve mali durumunuzu, risk toleransınızı değerlendirin ve bir mali uzmana danışın.

Dijital varlıklar veya kripto paralar , yatırımcılar için önemli bir ilgi konusu haline gelmiştir.

Sıcak bir konu olduğu gibi, net bir görüntü elde etmeyi zorlaştıran kutuplaşan bol miktarda görüşler var. Gerçek şu ki, dijital varlıklar emekleme aşamasındadır ve bir yatırımcının dikkatini gerektiren birkaç önemli risk yöntemler vardır. Zaman içinde bu riskler ve yöntemler değişecek, yeni riskler ve yöntemler ortaya çıkacaktır..

Gelecekte bu yeni varlık sınıfı için bizi neyin beklediğini tahmin etmenin zor olduğunu belirtmek de önemli. Henüz açıklığa kavuşturulamayan çok fazla dış etken (düzenlemeler gibi) vardır.

Dijital varlıkları geleneksel portföyünüze eklemeyi düşünürseniz, incelemeniz gereken birkaç risk ve yöntemler var.

Fiyat volatilitesi ve manipülasyonu

Dijital varlıklar zorlu bir yolculuğa çıktı. İnişler ve çıkışlar, büstler, vahşi salınımlar ve dolandırıcılıklar  son on yılda açıklanamayacak ve benzeri görülmemiş kazanç ve kayıplara tanık olmuş yatırımcıları sarsmış ve şaşırtmıştır.

Örneğin, BTC  günlük iniş ve çıkışların volatilitesi hakkında bir parametrik grafik  (14 günlük ortalama). BTC ve diğer kripto varlıklarındaki oynaklık dalgalanmaları, yatırımcıların (özellikle perakende yatırımcıların) güven ve kazançlar elde etmesini zorlaştırmaktadır.

 

Kripto varlık fiyatlarındaki oynaklık yaygındır ve genellikle üç ana kaynaktan kaynaklanmaktadır; duygu, spekülasyon ve piyasa manipülasyonu. Bunlar kripto piyasasında fiyatlara aşırı derecede değişkenlik kazandırabiliyor

Kripto değerleri, medya sahipleri ve güçlü yatırımcılar tarafından kolayca manipüle edebilir. Bu manipülasyon yaygın görünmektedir – henüz kanıtlanmamış olsa da. En çok kullanılan manipülasyon stratejileri arasında wash trading, dark pool trading, pump ve dumps, ve shilling bulunmakta.

Yönetmelik eksikliği

Düzenleyici çerçevelerin eksikliği, fiyat volatilitesi ve manipülasyon gibi yüksek bir belirsizlik derecesi anlamına gelir. 

Büyük kısmı için, kripto düzenlemeleri karmaşık, dağınık ve gelişigüzeldir. Yatırımcılar için özel bir endişe alan vergi idaresidir. Düzenlemenin eksikliği veya düzenleyici bir karamsarlık, bazı yatırımcıların dijital varlıklara yatırım yapmaktan vazgeçtikleri anlamına gelir, çünkü hangi vergi yükümlülüklerinin göz önünde bulundurulması gerektiği veya hangi işlemlerin yapılması gerektiği ve hangi kayıtların alınması gerektiği konusunda net bir anlayışa sahip değiller.

İyi haber şu ki, düzenleyiciler yetişiyor. Birçok yargı alanındaki yetkili makamlar gerçek adımlar atıyor, araştırma raporları, standartlar üretiyor ve yeni düzenlemeler getiriyorlar. Güçlü bir düzenleyici çerçeve oluşturmaya başlayan ilk ülkelerden biri İsviçre’dir. İngiltere ve Singapur, kripto düzenleyici ortamlarını da keşfediyor ve şirketlerin rahat düzenleme ve lisanslama gereklilikleri altında deney yapmalarını sağlayan platformlar sağlıyor. ABD’de, New York Başsavcısı’nın Ofisi kısa bir süre önce borsalar konusunda en kapsamlı çalışmayı başlattı.

Piyasa kabulü

Piyasa kabulü, düzenleyici kaygıları ve teknoloji eksikliklerinden piyasadaki dalgalanmaya, kamusal yanlış anlamaya ve dijital varlıkların ve onları destekleyen temel Blockchain teknolojisinin hala tam olarak ortaya çıkmamasına ve emekleme dönemlerine kadar birçok nedenden ötürü düşük kalmasına neden oluyor. Dijital varlıklarda güveni ve ölçeği artırmaya yardımcı olacak daha fazla düzenleme, teknoloji geliştirme ve kurumsallaşmaya net bir ihtiyaç vardır. 

Güvenlik ve tüketici hakları

Kripto varlıkların depolanması riskli bir iş olabilir. Kişisel cüzdanlarda hırsızlık olaylarıyla ilgili önemli olaylar olmuştur. Dijital varlıklar doğru şekilde kaydedilmiyor ve korunmuyorsa sürekli bir tehdit içerisindedir. İşin daha da kötüsü ise çalınan kripto varlıklar geri alınamaz ve hatalı işlemler tersine çevrilemez. Ayrıca, bir banka veya aracı kurum aracılığıyla yapılan geleneksel yatırımlardan farklı olarak, kripto varlıkların resmi güvenceleri veya sigortaları yoktur.

Piyasadan Çıkmak

Kripto piyasasının off-rampaları, birçok yatırımcı için gerçek bir sorundur. Çoğu borsalar yalnızca ABD Doları cinsinden para çekilmesine izin verir, bazıları da EUR, GBP ve JPY’ye izin veriliyor ve bu seçimler oldukça düşük seviyede. Kripto varlığınızı geleneksel paraya dönüştürmek için yüksek fiyatlar talep ediliyor. Çoğu borsa da önde gelen birkaç kripto para ile bu değişimi yapılabiliyor ve geleneksel para birimini çekmek istediğinizde uzunca bir süre bekletilebiliyorsunuz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin, Facebook sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!

Kripto Paralara Yatırım Yapmanın Riskleri Nedir?

Yorumlar kapalı.