LTO Network (LTO) Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son zamanlarda Türk kripto camiasını ikiye bölen bir kripto para ile karşınızdayız. Bir taraf bunun bir scam olduğunu düşünürken diğer bir taraf bu projeyi 100x potansiyeli olan bir gem olarak nitelendirmekte. Tamamen tarafsız bir şekilde yapacağımız inceleme şu kısımları içeriyor olacak;

  • Kullanım alanları ve teknoloji
  • Ortaklıklar
  • Token ekonomisi
  • Ekip ve Danışmanlar
  • Editörün Yorumu-Sonuç

Kullanım Alanları ve Teknoloji

Eski adı LegalThings One olan LTO Network, basit yasal işlemleri blok zincire getirmeyi çabalıyor. Günümüzde birçok durumda hukuk, hâlâ kağıt bazlı yürümekte. LTO Network’ün amacı ise, yasal olarak bağlayıcı sözleşmelerle ilgili iş ve gereksinimlere hizmet eden bir dijital dağıtık defter kayıt sistemi sunmak. Bu amaçla proje, özel bloklarla bilgi paylaşımı sağlayan merkeziyetsiz bir iş akışı motoru inşa ederken, işlemler halka açık blokzincirde kaydedilecek.

LTO Network blokzincir üzerinde fikir birliğini oluşturmak için ise Least Proof of Work (En az önem kanıtı) konsensusunu kullanmak istiyor. Bu fikir birliği mekanizması token ödüllerini almak için bir node çalıştırmak istemeyen küçük token sahiplerinin varlığına da izin vermekte.

LTO Network’ün sunduğu bu konsept, özel ve halka açık blokzincirler arasındaki etkileşime dayanıyor. Sınırlı bir finansal kaynağa sahip nispeten küçük bir ekibin tamamen sıfırdan böyle bir ortam oluşturmasının da oldukça zor olduğunu belirtelim. Ayrıca token ekibi ne whitepaperlarında ne de bloglarında, bu fikri halihazırda var olan bir ekosistem üzerine inşa etmek yerine kendi ekosistemlerini yaratmakta karar kıldıkları konusunda bir bilgi vermiş değil. Kodlarını halk ile paylaşmıyor olduklarını da ayrıca notlarımıza ekleyelim. LTO, açık kaynak kodlu bir proje değil.

Ortaklıklar

LTO Network Eylül 2018’de ekonomik white paper’ın yanında bir de teknik white paper yayınladı. Ekip halihazırda dört yıldan beridir dijital yasal çözümler sunmak için çalışıyor. Bununla birlikte LTO Network’ün önceki yapısının blokzincir temelli olmadığını belirtmeden de geçmeyelim. Mayıs 2018’de Waves ile bir ortaklık ilan edildi ancak iki projenin özel olarak nasılbir iş birliği yapacaklarına dair ayrıntılı bir bilgi verilmedi. LTO’nun ayrıca POA Network, CPChain ve NuCypher ile de ortaklıkları bulunuyor. Buna ek olarak LTO Network sıklıkla sahip olduğu müşterilerden bahsediyor (ve bunlara Hollanda hükümeti de dahil!).

Token Ekonomisi

Whitepaper’ında token dağıtımına özel bir bölüm ayıran ekip ilginç bir token ekonomisi ortaya koymuş. LTO’nun tokenleri iki ayrı zincirde dağıtılmış durumda; bunlar ERC-20 ve ana ağ tokenleri. Tohum ve özel yatırımcılar borsalarda işlem görmeyen ana ağ tokenlerini alırken, ERC-20 tokenine geçiş yapmayı tercih edenler bu süreç için bir ücret ödemek zorunda. Bu ücret gün geçtikçe azalmakla birlikte (6 ayın sonunda yüzde 55’ten %0’a inmiş olacak) borsalardan alım satım yapan yatırımcılar ellerine geçen ERC-20 LTO tokenlerini de 100 LTO karşılığı ana ağa geçirebiliyorlar.

Ekip ve Danışmanlar

Hollandalı şirketlerden iş ortakları firması olan Firm24 ve emlak piyasası için bir kontrat çözümü sunan LegalThings tarafından ortaklaşa kurulan LTO Network’ün ortak kurucu ve CEO’su Rick Schmitz başarılı bir geçmişe sahip. Schmitz daha önce PwC ve Deltoitte’de önemli işlere imza atmış. Yapay zeka alanında bir master derecesi bulunan CTO Sven Stam ise 15 yıllık bir endüstri tecrübesine sahip. Kuruluşun diğer isimleri de oldukça önemli ve kariyerlerinde oldukça değerli başarılara imza atmış kişiler.

Editörün Yorumu-Sonuç

Kurucu ekip inovasyon yapmak istedikleri hukuk endüstrisinde daha önce deneyim sahibi, oldukça başarılı işler yapmış, başarılı insanlardan oluşuyor. Ancak bu insanlar daha çok iş geliştirme ve hukuk alanında kendini geliştirmiş, blokzincir teknolojisi için ne denli yetenekli insanlar bilmiyorum. Ekip kendi ana ağını kurmuş olmasına karşın kodlarını bir türlü açık hale getirmiyor ve bu bana göre çok büyük bir soru işareti. Bize kripto sektörü, bir şeyler vadedip açık kaynak kodlarını paylaşmayan projelerin genel itibariyle yerin dibini gördüğünü gösterdi. Bu projenin böyle olacağını sanmıyorum ancak bence en önemli faktör işin kod kısmı. İleride pişman olmamak adına portföyün ufak bir kısmı ile girilebilecek kategoride değerlendirdiğim LTO, daha çok müşteriye ulaşır ve kodlarını gizli tutmaktan vazgeçerse yatırımcısının yüzünü güldürebilir. Benim projeye notum 10 üzerinden 7,5.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda takip edin, Facebook sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!

LTO Network (LTO) Nedir?