Bir rapora göre, Blockchain oyunları ve Metaverse, Mayıs ayında Terra’nın (LUNA) “Lehman Brothers benzeri” çöküşünü atlatmayı başardı. Ancak merkezi olmayan finans (DeFi) ve Non Fungible Token’ler (NFT) bu kadar şanslı olmadı.
“Terra (LUNA), kripto piyasasının Lehman Brothers’ı”
Merkezi olmayan uygulama (DApp) veri toplayıcısı DappRadar, Cuma günü bir rapor yayımladı. Raporda, Terra’nın Mayıs ayındaki çöküşü ölçek olarak 2008 subprime ipotek krizine benziyordu. Ayrıca Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, DeFi, NFT’ler ve Three Arrows Capital (3AC), Celsius ve Voyager gibi firmalar, Terra’nın (LUNA) yıkımının yükünü üstlenmesine neden oldu. Rapor, şu hususun altını çiziyor:
Terra fiyaskosunun, kripto endüstrisinin tamamına şok dalgaları ve aylarca bizi etkileyecek artçı şoklar gönderen Lehman Brothers benzeri bir olay haline geldiği netleşiyor.
Ancak DappRadar, Blockchain oyun ve metaverse projelerinin aynı dönemde ya minimal dezavantajlar ya da hatta pozitif büyüme işaretleri gösterdiğini kaydediyor.

DeFi ve NFT’ler düşerken metaverse projeleri artış kaydetti
Rapor, Terra (LUNA) çöküşünün bu yılın ilk iki çeyreği arasında kriptodaki çeşitli sektörlerin performansını nasıl etkilediğini araştırıyor. Bu etkiyi göstermek için farklı metrikleri karşılaştırıyor. Raporun baktığı önemli bir metrik, işlem sayısı. Esasen kullanıcı etkileşimini gösteren toplam tamamlanmış işlem sayısı. DeFi ve NFT’ler %14,8 ve %12,2 ile en büyük düşüşleri yaşadı. Öte yandan, Blokchain oyunları ve NFT’yle ilgili metaverse projeleri sırasıyla %9,51 ve %27’lik artışlar kaydetti. Bu şekilde, sonraki ayı piyasasını atlatmayı başardı.
Rapor ayrıca, NFT’lerdeki benzersiz aktif cüzdanlardan (UAW’ler) gelen ortalama etkinlik miktarı 2. çeyrekte %24 gibi ciddi bir düşüş gösterdiğini belirtiyor. Öte yandan Blockchain oyunlarının ise sadece %7 düştüğü kaydediyor. Bu da kullanıcıların oyun DApp’leri ile Terra olayından öncekiyle aşağı yukarı aynı oranda. Genel NFT sektörü trade hacmi 2. çeyrekte %32,66 düşüş kaydetti. Buna rağmen Metaverse ile ilgili NFT projeleri için trade hacmi, 2. çeyrekten bu yana %97 oranında arttı. Bunun için bir ‘umut işareti’ olarak tanımlandı.

Metaverse’deki bu yükseliş etkinliği neyin işareti?
Temmuz ayındaki ayrı bir DappRadar raporunda firma, oyunların spekülatif olmayan yönlerine dikkat çekiyor. Bu nedenle Blockchain oyunlarının son çeyrekte diğer kripto sektörlerinden daha iyi dayanabileceğini öne sürüyor. Bu bağlamda şu değerlendirmeye yer veriyor:
Bu yükseliş etkinliği, sanal dünyalarla etkileşimin, son kullanıcıya olan karlılığına bağlı olmadığının bir işareti. Yerel tokenlerin devalüasyonuna rağmen topluluklar aktif kaldığından dolayı sanal dünyaların son kullanıcı için özünde eğlenceli olduğunu gösteriyor.

“Terra (LUNA) çöküşüne rağmen, metaverse’e yapılan yatırım arttı”
DappRadar ayrıca, hem Blockchain oyunlarına hem de Metaverse’e sürekli kurumsal yatırım yapıldığını vurguluyor. Buna ilaveten birçok üst düzey şirketin her iki sektörde de güçlü büyüme potansiyeli gördüğünü kaydediyor. Rapor, Terra katliamına rağmen, Blockchain oyunlarına ve metaverse projelerine yapılan yatırım miktarının 2. çeyrekte tutarlı kaldığını belirtiyor. Bu kapsamda şu açıklamayı yapıyor:
Piyasa, finansal bir darbe aldı ve sektördeki güven sarsıldı. Buna rağmen, Blockchain oyunlarına ve metaverse projelerine yapılan yatırımların sayısı çeyrek bazında sabit kaldı. Ayrıca hem 1. hem de 2. çeyrekte 2,5 milyar dolar yatırım yapıldı. Bu gelişmeler de yatırımcıların yükselişini sürdürdüğünü gösteriyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!
Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır..
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.