Madencilik Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto madenciliği nedir?

Bir önceki yazımızda kripto paraların nasıl üretildiğinden bahsetmiştik. Eğer o yazıyı okumadıysanız buraya tıklayarak o yazıyı okumanızı tavsiye ediyoruz. Bu yazımızda ise madencilik nedir ve diğer bilmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz.

Kısaca tanımlamak gerekirse, kripto madenciliği kripto para üretimini yapan ve blok zinciri üzerinde işlemleri doğrulayan kişi diyebiliriz. Kripto madencisi olmanız için gerekli teknik ekipmana (ki bu ASIC, grafik kartı, işlemci, hard disk veya kullanmadığınız SMS paketi bile olabilir) ihtiyacınız var. Eğer gerekli ekipmana sahipseniz ve gerekli programları çalıştırırsanız siz de blok zincirinde kazma işlemi yapan bir madenci olabilirsiniz.

Bu yazımızda genel olarak Proof of Work, yani yapılan işin kanıtlanması sistemi ile yapılan madencilikten bahsedeceğiz. Diğer koin üretim yöntemleri için yine “Kripto paralar nasıl üretilir?” isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Madencilik nasıl çalışır?

Aslında bir çok insan madenciliğin tam olarak ne olduğunu kavramakta zorlanır. O nedenle burada teknik detaylardan çok daha anlaşılır örneklerle durumu size açıklamaya çalışacağız. Şimdi bir yapboz düşünün, ince uzun, tek sıra halinde bir yapboz ve siz bu yapbozu bitirmeye çalışıyorsunuz. Yapmanız gereken işlem, son yapboz parçasının arkasına gelecek yeni parçayı bulmak ve doğru yere yerleştirmek. Eğer yeni parçayı bulup doğru yere yerleştirebilirseniz yapboz yaparken bir ilerleme kaydetmiş olursunuz. İşte madenciler de bu prensiple çalışıyor ve aslında matematiksel bir yapbozu çözüyor. Çalıştırdığınız ekran kartları veya işlemciler, belirli bir matematiksel işleme uygun cevap üretmeye çalışarak sizlere kazanç sağlıyor.

Eğer çalıştırdığınız cihaz şifreyi çözebilir ve doğru parçayı bulabilirse sistem tarafından belirlenmiş bir ödüle sahip oluyorsunuz. Bu ödül farklı para birimleri için farklı miktarlarda olabilir. Örnek olarak Bitcoin için bir parça bulduğunuzda sistem size 12.5 Bitcoin ödül veriyor. Diğer büyük bir para birimi olan Ethereum’da ise bu durum 3 Ether şeklinde. Miktarların bu kadar büyük gözüktüğüne bakmayın, 12.5 Bitcoin büyük bir ödül olabilir ancak şu anda dünya üzerinde saniyede 10,000,000,000,000,000,000 (10 kuintilyon) kez şifre çözme denemesi yapılıyor ve bir blok bulunması ortalama 10 dakika sürüyor. Daha basit anlatmak gerekirse bir yapboz parçasının bulunması için ortalama 6,000,000,000,000,000,000,000 (6 sekstilyon) deneme yapmak gerekiyor. Saniyede ortalama 5,000,000,000,000 (5 tirilyon) işlem yapsanız bile bir parça bulma şansınız neredeyse milyarda bir. İşte bu noktada havuz olarak adlandırdığımız oluşumlar devreye giriyor.

Madenci havuzu nedir?

Bir blok bulmanın ne kadar zor olduğundan bahsettik, eğer bireysel olarak madencilik yapmaya kalkarsanız ödül alacak bir blok bulmanız belki aylar belki de yıllar sürebilir. Bir yıl boyunca sistemi açık tutup yıl sonunda toplu şekilde ödül almak istemiyorsanız, ki blok bulamama ihtimaliniz de var, havuzlar sizin için cankurtaran görevi görüyor.

Madenci havuzları birden fazla madencinin bir araya gelerek ortak şekilde şifre çözmeye çalışmasına yardımcı oluyor. Bir havuza dahil olduğunuzda yaptığınız işlemler havuza gidiyor ve havuzdaki herhangi birisi bir blok bulursa ödül herkesin yaptığı işleme orantılı olarak dağıtılıyor. Yani tek başınıza ev yapmak yerine beş kişi yardımlaşarak bir ev inşa ediyorsunuz ve inşaat bittikten sonra herkese bir oda veriyorsunuz. Böylelikle hem bir odaya sahip olmuş oluyorsunuz hem de normalde uzun zaman alacak bir ev inşaatıyla tek başınıza uğraşmamış oluyorsunuz.

 


Devam edecek…

Madencilik Nedir?

Yorumlar kapalı.