Küresel ödeme devi Mastercard’dan bugün önemli bir açıklama geldi. Mastercard altcoin XRP’nin arkasındaki dev Ripple ile ortaklığı açıkladı. Buna göre mastercard merkez bankası dijital para birimleri (CBDC’ler) hakkında bilgi edinmeyi amaçlayan bir “CBDC Ortak Programı” başlattı. Program, Ripple, ConsenSys, Fireblocks ve daha fazlası dahil olmak üzere kripto alanından önde gelen oyuncuları içeriyor. CBDC’lerin benimsenmesi ivme kazandıkça, CBDC topluluğunda inovasyonu teşvik etmek için kilit oyuncularla işbirliği çok önemli hale geliyor.
Mastercard: CBDC için Ripple ve diğerleriyle ortaklığı
Mastercard, merkez bankası dijital para birimleri ve bunların potansiyel faydaları ve sınırlamaları hakkında daha derin bir anlayış kazanmak amacıyla “CBDC Ortak Programı”nı açıkladı. Bu girişim, CBDC’lerin güvenli ve şeffaf bir şekilde uygulanmasını keşfetmeyi hedefliyor. Ayrıca pratik kullanılabilirliklerini teşvik etmeyi amaçlıyor.
Kripto para ekosisteminin önde gelen şirketleri Mastercard’ın CBDC İş Ortağı Programına katıldı. Önemli ortaklar arasında CBDC platformuyla tanınan Ripple var. Ayrıca, Ethereum stüdyosu ConsenSys, çoklu CBDC çözümleri sağlayıcısı Fluency de yer alıyor. Sadece bunlarla da sınırlı değil. Dijital kimlik danışmanlığı Hyperion ve kripto saklama firması Fireblocks da yer alıyor. Kripto alanından bu ünlü oyuncuların dahil edilmesi önemli. Sektörün CBDC’lerin inovasyonunu ve benimsenmesini teşvik etmek için gösterdiği işbirlikçi çabaları vurguluyor.
Mastercard’ın CBDC’nin benimsenmesine yönelik vizyonu
Dünya çapındaki merkez bankalarının çoğunluğu CBDC’leri aktif olarak araştırıyor. Diğer taraftan, Mastercard bu alandaki kilit oyuncularla işbirliğini geliştirmeyi amaçlıyor. Mastercard kripto ve blockchain Başkanı Raj Dhamodharan, dijital gelecekte CBDC’ler için sorunsuz kullanılabilirliğin önemini vurguladı. Ayrıca Ripple ile ortaklığa da vurgu yapıyor. Diğer taraftan CBDC değer zinciri boyunca inovasyonu teşvik etmek için ortakların güçlü yönlerinden ve uzmanlıklarından yararlanma ihtiyacının altını çiziyor.
Aralarında Çin’in de bulunduğu sadece birkaç ülke CBDC ihracına başlamış durumda. Ancak Uluslararası Ödemeler Bankası 2030 yılına kadar 24 kadar merkez bankasının kendi CBDC’lerini başlatabileceğini öngörüyor. Diğer taraftan Mastercard, mevcut ödeme sistemlerinde ve özel sektör yatırımlarında olası aksaklıkları önlemeye çalışıyor. Bunun için iyi uygulanmış CBDC’lerin önemini vurgulayarak temkinli olmaya devam ediyor.
CBDC geleceğini şekillendirmek için işbirlikçi yaklaşım
Kriptokoin.com olarak baktığımızda Mastercard CBDC İş Ortağı Programı, sektörün merkez bankası dijital para birimlerinin geleceğini şekillendirmeye yönelik işbirlikçi yaklaşımını sergiliyor. Mastercard, Ripple ve ConsenSys gibi önde gelen oyuncularla güçlerini birleştiriyor. Ayrıca, güvenlik, şeffaflık ve kullanılabilirlik sağlıyor. Bunları yaparken de CBDC uygulaması için yenilikçi çözümler keşfetmeyi amaçlıyor.
Dünya dijital bir finans ortamına doğru ilerliyor. Ayrıca geleneksel finans devleri ve kripto yenilikçileri arasındaki ortaklıklar var. Bütün bunlar, CBDC’lerin dünya çapında benimsenmesini ve başarısını artırma potansiyeline sahip. Bu yüzden Mastercard ve ortaklıklar konusu dikkat çekiyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da,Facebook’ta ve Instagram’da takip edin. Telegram ve Youtube kanalımıza katılın.