Monero Nedir?

Osman Kuzucu
Osman Kuzucu 18 Kasım 2017
6 görüntülenme

Neden Monero?

Öncelikle Monero’nun ne olduğunu anlatmaktansa neden Monero’dan bahsedeceğimizi anlatmak daha yararlı olur diye düşünüyorum. Bildiğiniz gibi bir sürü kripto para ve bir sürü blockchain teknolojisini kullanan proje ortaya çıkmış durumda. Halihazırda kripto paraların neredeyse tamamı izi sürülebilir transfer hizmeti sağlıyor. Yani bir kişinin cüzdan adresini biliyorsanız o kişinin ne zaman nereye para gönderdiğini, ne zaman nereden para aldığını, cüzdanında ne kadar para olduğunu görmeniz çok kolay. İşte bu noktada “Ya ben hesabımdaki parayı başkası görsün istemiyorum, işlemlerimi de takip etmesinler” diyorsanız çözümü Monero’da bulabilirsiniz.

Monero (XMR) Nedir?

Monero güvenli, gizli, takip edilemez bir kripto para birimidir. Açık kaynak kodlu olarak geliştirilmiş olan projenin kaynak kodlarına ücretsiz erişim sağlayabilirsiniz. Monero insanların günlük hayatta gerçek olarak anonim şekilde para transferi sağlaması için geliştirilişmiş olan bir koindir. Bitcoin, Ethereum gibi para birimlerinin aksine Monero transferleri takip edilemez ve cüzdan bakiyeleri üçüncü kişiler tarafından görüntülenemez. Bu da özellikle hesabının anonim olmasını ve anonim kalmasını isteyen, kötü insanlar tarafından hedef olmak istemeyen kişiler için önemli bir çözümdür.

Monero ismi nereden gelmektedir?

Monero yapay bir dil olan Esperanto dilinde para birimi / bozuk para anlamında kullanılır ve Monero ismini buradan almıştır. Eğer birden fazla Monero’ya sahipseniz çoğul olarak “Moneroj” kullanılır. Monero’nun geliştiricileri bu para biriminin anonim olması için ellerinden geleni yapmaktadırlar ve geliştirici ekip kişinin servetini tamamen kendi elinde tutması gerektiğine ve kişinin parasıyla istediğini yapmakta özgür olduğuna inanmaktadır.

Monero hakkında teknik özellikler

Monero madenciliği olan ve madenciler sayesinde işlemleri doğrulanan bir para birimidir. Ne kadar çok madenci varsa para o kadar merkezi olmaktan uzaklaşır ve Monero’nun kuruluş amacına daha iyi hizmet eder. Bu nedenle Monero hem grafik kartlarıyla hem de işlemcilerle rahatlıkla madenciliği yapılabilen bir para birimidir. Monero şu anda 9 farklı yabancı borsa sitesi üzerinde BTC/XMR ve USD/XMR şeklinde işlem görmekte olup yazıyı yazdığımız tarih itibariyle market kapasitesi olarak en büyük 9. para birimidir. Ayrıca yazıyı yazdığımız an itibariyle bir Monero (XMR) 132 Amerikan Doları’na eşittir.

Tamamen anonim işlem ve hesap vadeden Monero ilerleyen yıllarda çok daha değerli bir para birimi hâline gelebilir. Ağustos 2015’de 0.45 Amerikan Doları olan Monero, Ağustos 2016’da 12 Amerikan Doları’ndan işlem görüyorken şu anda 132 Amerikan Doları gibi bir değere sahiptir. Bu da projeye olan talebin sürekli arttığına ve para biriminin daha değerli olabileceğini düşünmemiz için yeterli bir nedendir.


Monero hakkında görüşleriniz mi var? Bildirmekten çekinmeyin, yorum alanı sizler için var.


Yazıda belirtilenler tamamen bilgi verme amaçlıdır. Kesinlikle yatırım tavsiyesi olarak algılanmamalıdır. Yatırımlarınızı yapmadan önce kişisel araştırmanızı yapmanızı ve kendi kararınızı kendiniz vermenizi tavsiye ederiz.

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

Bunlar ilginizi çekebilir

Visa Blockchain ile Ödemelere Başlayacak Dünyaca ünlü kredi kartı devi Visa, uluslararası ödemelerde Blockchain teknolojisini kullanmak için çalışmalara başladı. İlk olarak geçtiğimiz sene içerisinde açıklanan planın dahilinde Visa bu platform ile uluslararası ödemeleri kolaylaştırmayı ve aradaki komisyon alan kurumları ortadan kaldırmayı planlıyor....
Serkan Eser 19 Kasım 2017