Nakitsiz Bir Toplum

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

En son bir kahve, sandviç veya bira aldığınızda belki bunu kartınızla ya da telefonunuzla ödediniz. Günümüzün gelişen dünyasında artık nakit çok daha küçük bir yer tutuyor.

Küresel anlamda yapılan işlemlerin %85’i halen nakitle yapılsa da, bir takım ülkelerde nakit kullanımı gittikçe azalıyor. Tüketici zevklerinin değişmesi, hükümet politikaları ve hızlıca gelişen teknolojiler sayesinde günümüzde daha “nakitsiz” bir dünyaya doğru ilerliyoruz. Dahası, Bitcoin gibi bir takım kripto paralar da önem kazanıyor.

Akıllı telefonların da arttırıcı etkisiyle, cep telefonu ve temassız ödemeler hızlı bir şekilde nakdin yerini alıyor. Yeni nesil ve teknolojik gelişmelerin de etkisiyle, bu yeni ödeme metodları ile nakdin artık kral olmadığı bir dünyaya doğru yol alıyoruz.

İsveç‘te bir çok dükkan nakit kabul etmiyor. Hatta bir çok banka nakit bulundurmuyor bile. Kiliselere ve evsizlere olan bağışlar bile cep telefonu üzerinden yapılabiliyor. Bu hareket öyle inanılmaz ki 2010’dan beri nakit sirkülasyonu %44 düştü.

Birleşik Krallık’taki nakit paranın kullanımı 2011 yılında %58 iken 2015’te %47’ye düştü. Bu sırada Güney Kore de, 2020’ye kadar madeni para dolaşımını tedavülden kaldıracağını açıkladı.

Afrika ve Asya’nın bir takım bölgelerinde, genç insanların yeni teknolojilere adapte olması cep telefonuyla yapılan ödemelerde bir patlamaya neden oldu. 16 Afrika ülkesinde, sıradan bir banka hesabından ziyade bir çok insanda mobil para hesabı var. Çin‘de ise popüler bir uygulama sayesinde dijital ödeme piyasası ABD’dekinden 50 kat daha fazla.

Aşağıdaki grafikte mavi sütunlar nakit para kullanımının yıldan yıla değişimini gösterirken yeşil sütunlar ise kartla yapılan harcamalardaki değişimi göstermektedir.

 

Bu ülkelerin önde gitmesiyle birlikte bütün dünyanın yavaş yavaş nakitsiz bir dünyaya dönüşmesini bekliyoruz. Ancak nakit kullanımının düşmesine rağmen bir çok ülkede toplumun nakit paraya dayanmasından dolayı halen banknotlar ve madeni paralar kullanılmakta.

Nakit üzerine iki tür hız hareketi görüyoruz. Bir takım ülkelerde nakit kullanımı çok hızlı bir şekilde azalırken, başka yerlerde ise bu durum daha yavaş gerçekleşiyor. Japonya, İtalya ve İspanya gibi bazı gelişmiş piyasalarda daha yaşlı bir nüfus ve daha düşük bir teknolojiye adaptasyon oranı var. Yaşlı nüfus ve yerleşmiş banka sistemleri nedeniyle bu nakitsiz dünya hareketi bir çok ülkede çok daha yavaş gerçekleşiyor, örneğin Doğu Avrupa ve Latin Amerika gibi.

Nakit paraya daha az bağlı olmanın etkileri çok büyük. Bu durumda insanlar ATM aramak zorunda kalmayacak, para üstü beklemeyecek ve hırsızlık riski olmayacak – yani daha hızlı, daha kolay ve daha güvenli harcama yapacaklar. İşletmeler ise paranın güvenliği, depolanması, hesaplanması ve aktarılması gibi sorunlardan tasarruf edecek.

Tüm bu faydalardan yola çıkarak bir çok ülkenin nakitten uzaklaşması şaşırtıcı olmasa gerek. Yakında yaptığımız her bir ödeme için kartımızı kullanabilir veya akıllı telefonumuzun ekranını kaydırabiliriz.

Nakitsiz Bir Toplum

Yorumlar kapalı.