NFT Coinleri 101 Bölüm 2: Bilmeniz Gereken Her Şey!

Vural Erkan
Vural Erkan 5 Aralık 2022
84 görüntülenme
NFT Coinleri 101 Bölüm 2: Bilmeniz Gereken Her Şey!

Birçoğu kripto para birimleri, kripto sanatı ve Non Fungible Token (NFT) dünyasını gizemli buluyor. Örneğin, NFT’lerin bir özgünlük sertifikası işlevi görmesi mümkün. Ve bu yasal mülkiyeti kanıtlasa bile, fikri mülkiyet hakları üzerindeki etkisi nedir? Bu makale, NFT Coinleri 101’in ikinci bölümüdür. NFT telif hakkı, NFT pazar yerleri, cüzdanlar ve daha fazlasına bakıyoruz.

NFTS’de telif hakkı kime aittir?

Telif hakkı açısından NFT’lere artan bir ilgi var. Çünkü kısmen insanlar telif hakkı koruması altındaki birçok sanat eserini NFT olarak takas ediyor. Bir NFT satın aldığınızda ne elde edeceğiniz konusunda da bir belirsizlik var. Temel sorunlardan biri, alıcıların bir NFT satın aldıklarında kazandıkları haklara ilişkin yaygın yanlış anlamadır. Bazı alıcılar, altta yatan sanat eserini tüm haklarıyla birlikte satın aldıklarına inanırlar.

Ancak gerçekte, bir NFT’nin alıcıları asıl işin kendisini değil, yalnızca öğeyle ilgili meta verileri satın alıyor. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) telif hakkını şu şekilde tanımlar:

Telif hakkı, yaratıcıların edebi ve sanatsal eserleri üzerinde sahip oldukları hakları anlatmak için kullanılan hukuki bir terimdir. Telif hakkı kapsamına giren eserler, kitap, müzik, resim, heykel ve filmlerden bilgisayar programlarına, veri tabanlarına, reklamlara, haritalara ve teknik çizimlere kadar uzanmaktadır.

Bu nedenle, bir sanatçı, tıpkı şahsen yapılan bir müzayede gibi, bir NFT coinleri pazarında yaratılan ve açık artırmaya çıkarılan sanat eserinin telif hakkını elinde tutar. Ne yazık ki mevcut platformlar, uluslararası yasalara uygun altyapı eksikliği nedeniyle NFT telif haklarını değiştiremiyor. Sanatçı ile alıcı arasında harici bir anlaşma olmadığı sürece, NFT’ye ilişkin telif hakları paketi orijinal sanatçının mülkiyetinde kalır. Tipik bir NFT alıcısının sahip olduğu tek şey, işlem kaydı ve çizim dosyasına bir köprü ile Blockchain’de benzersiz bir karmadır.

NFT coinleri

NFT coinleri kim icat etti?

NFT coinleri, Meni Rosenfield’ın NFT teknolojisinden ‘Renkli Kripto Paralar’ olarak bahsettiği bir makale yayınladığı 2012 yılına kadar izlemek mümkün. Başlangıçta, renkli kripto paraların Bitcoin Blockchain’de basılması amaçlanmıştı. Daha sonra Bitcoin’de gerçek dünya varlıklarını temsil etmek ve yönetmek için bir yöntem olarak sunuldular. Ancak proje, daha sonra ortaya çıkan akıllı sözleşmeler ve diğer son teknoloji NFT kavramlarının gölgesinde kaldı. 3 Mayıs 2014’te sanatçılar Kevin McCoy ve Anil Dash, bilinen ilk NFT olan Quantum’u yarattı.

Şu anda en iyi NFT coinleri pazarı hangisi?

OpenSea, şüphesiz şu anda en iyi NFT pazarı. Geliştiriciler, OpenSea’yi 2017’de kurdu. NFT coinleri listelemek ve satmak için bir platform olarak oluşturdular. Başlangıçta CryptoKitties’i desteklemek için yaptılar. Ancak OpenSea, o zamandan beri en büyük NFT pazarı haline gelecek şekilde genişledi. Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, aralarında Mark Cuban, Tim Ferriss, Kevin Durant ve Ashton Kutcher’ın da bulunduğu birçok risk sermayedarı OpenSea’yi destekledi.

NFT coinleri

Bu arada, OpenSea’yı kullanmak ücretsiz. Bununla birlikte, pazaryerinde yapılan her satış için site %2,5’luk bir ücret alıyor. Öte yandan, herhangi bir yıllık veya aylık ödeme yok. OpenSea yalnızca sağlam bir NFT pazarı değil; aynı zamanda hem acemi hem de deneyimli traderları memnun edecek kullanıcı dostu bir arayüze sahip. Ayrıca etkileyici bir özellik listesi var:

  • NFT oluşturma
  • NFT satın al ve sat
  • NFT basımı
  • NFT müzayedesi
  • NFT paketleri sat
  • Çoklu kripto cüzdan seçenekleri
  • Yönlendirme ödülleri
  • Telif hakları
  • Hediye olarak NFT’ler
  • Sıralamalar sayfası
  • Nadir özellikler
  • NFT’leri beğenmek

Ayrıca OpenSea, sanat, koleksiyon, alan adları, müzik, fotoğrafçılık, spor, ticaret kartları, yardımcı program ve sanal dünyalar gibi birden çok kategoride NFT’lere sahip. NFT’ler oluşturmanın yanı sıra bunlarla trade ve yatırım yapmak, OpenSea’nin avantajlarından birisi. OpeanSea’nin mobil uygulaması sayesinde hareket halindeyken bile işlem yapmanız mümkün.

Belki de OpenSea’deki en büyük sorun spam ve korsan içeriğin yaygınlığı. Ocak 2022 raporuna göre, OpenSea’nin ücretsiz basım aracı kullanılarak yapılan şeylerin %80’inden fazlasının spam, sahte koleksiyonlar veya intihal çalışmaları olduğu bildirildi. OpenSea, bir bakıma popülaritesi nedeniyle orada dolandırıcılar ortaya çıktığı için kendi başarısının kurbanı. Ne olursa olsun, OpenSea’de satın aldığınız şeyler konusunda ekstra dikkatli olmanız gerekir.

Yeni başlayanlar için en iyi NFT coinleri pazarı hangisi?

Geliştiriciler, OpenSea’yi NFT’lere aşina olmayan kişiler için tasarladı. Bu yüzden, yeni başlayanlar için ideal. Herhangi bir teknik uzmanlık veya hatta Blockchain teknolojisine aşinalık olmadan NFT’ler oluşturmanız mümkün. Tek yapmanız gereken dolandırıcılıklara karşı dikkatli olmak. Birkaç ipucunu izleyerek orijinal NFT’ler edinebilirsiniz:

  • Koleksiyonun doğrulandığından veya ‘doğrulanmış koleksiyonlar’ altında olduğundan emin olun.
  • Sanatçıların sosyal hesaplarını kontrol edin.
  • Şüpheniz varsa bir NFT doğrulama hizmeti kullanın.
  • NFT’nin yalnızca halka açık mı yoksa kişisel kullanım için mi olduğunu görmek için sözleşme şartlarını okuyun.
NFT coinleri

OpenSea ayrıca NFT’lerin nasıl satın alınacağı ve satılacağı, kendinizi dolandırıcılıktan nasıl koruyacağınız ve diğer önemli konular hakkında makaleler içeren bir eğitim bloguna sahip. NFT’leri ücretsiz yapmak için OpenSea’nin ücretsiz basım aracını kullanmanız mümkün. Dahası, bunu tek bir kod satırına ihtiyaç duymadan yapma imkanınız var.

Hangi NFT cüzdanı en iyisi?

NFT’leri toplayıp bunlara yatırım yapmadan önce bir NFT cüzdanına ihtiyacınız olacak. Bir NFT cüzdanı, NFT’lerin Blockchain protokolünü ve NFT’yi satın almak için gereken kriptoyu destekleyen bir yazılım parçası. İki tür NFT cüzdanı var. Bunlar, NFT sıcak cüzdan ve NFT soğuk cüzdan.

Sıcak bir cüzdan daha hızlıdır. Ayrıca, NFT’lerin ticaretini veya kullanımını kolaylaştırır. Ancak, internete bağlı ve siber saldırılara karşı savunmasız olabilir. Soğuk bir cüzdan daha güvenlidir. Bununla birlikte, genellikle online değildir. Bu da onu daha az pratik hale getirir. Ayrıca, donanıma da yatırım yapmanız gerekecek. Öte yandan, sıcak cüzdanlar yazılım tabanlı ve çoğunlukla ücretsizdir.

MetaMask açık ara en popüler NFT sıcak cüzdanı. Dünya çapında 21 milyondan fazla kullanıcısı var. Metamask, birden çok popüler tarayıcıyı destekleyen bir tarayıcı uzantısı olarak geliyor. Android ve IOS’ta MetaMask’ın mobil versiyonu da bulunuyor. Merkezi olmayan uygulamalara veya dApp’lere ve NFT pazarlarına, mobil uygulamanın yerleşik tarayıcısını kullanarak erişmek mümkün.

MetaMask ayrıca birden çok cüzdan adresi oluşturmanıza olanak tanıyor. Böylece, NFT’leri kripto paranızdan farklı bir adreste saklamanıza imkan veriyor.

Sonuç

NFT coinleri pazarının doğası ve büyük kazanç potansiyeli, NFT alanında telif hakkıyla ilgili makul sayıda anlaşmazlık olacağı anlamına geliyor. Uluslararası telif hakkı uyumluluğu, bu ekosistemi spekülasyondan küresel işlevselliğe kaydırmak için kritik öneme sahip. Potansiyel olarak yıkıcı teknolojinin ilk günlerindeyiz. Bu nedenle anlaşmazlıkların ve mülkiyet iddialarının nasıl geliştiğini görmek ilginç olacak.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Kaynaklar:
  • Altcoinbuzz

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

Bunlar ilginizi çekebilir

Binance Bu Altcoinler İçin 'Son Dakika' Duyurusu Yaptı!
Binance Bu Altcoinler İçin ‘Son Dakika’ Duyurusu Yaptı! Günlük işlem hacmiyle dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance, yeni duyurular yaptı. Duyurularında bazı coin’lerin kalıcı vadeli işlem kontratlarında değişim olacağı ortaya çıktı. Ayrıca Binance Convert platformuna yapılacak yeni eklemeler hakkında bilgiler verilmekte. İşte detaylar…...
Aslı Dinçer 5 Aralık 2022