Bir sabah uyandın ve hesabında yatan milyonlarca dolar var. Senin de işin zor valla! Allah başka dert vermesin… Şimdi bu parayı nasıl harcayacaksın?
Gidip bir ev daha mı alacaksın? Garajda yer kalmadı, araba alsan nereye koyacaksın? Sarhoşken mesaj atacak eski sevgilinin olmaması kadar nahoş bir durum…
NFT denilen nane sanki bu iş için yaratılmış. Türkçe meali “değiştirilemeyen token” olarak geçiyor. Orijinal dijitaline, sizden başka kimsenin sahip olmayacağının garantisini veriyor.
Fotoğraf, video, ses kaydı gibi birden çok şekil alabilen NFT’ler hayal gücünüz ile sınırlı… Dünyanın yeni çılgınlığı… İnanılmaz bir pazar yeri…
Yoksa ister copy-paste yap, ister bilgisayarına indir, ister duvarına poster niyetine as… Bedava! Kimse karışamaz sana… Ancak dijitalinin orijinali bende olsun diyorsan, o parayla…
Ben dâhil çoğunluk anlam veremiyor bu duruma… Zira ortada bir gerçek var. Anlam verip vermememiz hiçbir şeyi değiştirmiyor. NFT’ler dünyayı büyülüyor…
Para burada!
Bizim evde zeytin yok, peynire kafa atıyoruz, el alem NFT dijital resim dosyasına gözünü kırpmadan milyonlarca dolar veriyor.
En son Beeple lakaplı bir grafik tasarımcının NFT eseri 69 milyon 364 bin 250 dolara satıldı. Her şeyi anladım da, o son 364 bin 250 doları ödemesi gerçekten gerekli miydi? Düz hesap 69 milyon dolara bırakmayacak mıydı?
Sahi orijinali, NFT satış fiyatının 100’de biri etmezken nedir dijital olarak satılmış resmin özelliği? Neden ödenen paranın küsuratı bile dudak uçuklatıyor?
Her şaşırtıcı şeyin altından olduğu gibi bu işin altından da blockchain teknolojisi çıkıyor.
Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’nin 14 yıl önce attığı ilk tweet 2,9 milyon dolara, sıradan bir New York Times makalesi 560 bin dolara satıldı.
Cem Yılmaz’ın üç adet kadın resmi… NFT olarak açık artırmaya çıktı. Birinin fiyatı 18 bin doları geçti. Diğer ikisi 7200 dolar seviyesinde… Açık artırma devam ediyor.
İnanılmaz fırsatlar sunuyor
Tabii “onlar bilindik ünlü öğeler” diye düşünmeyin. Oyun haline dönüştürülmüş on binlerce çeşidi var. Gözlerinize inanamazsınız… Ben inanamadım!
Evdeki ütü ile fotoğrafı çekilmiş gibi pixeller ile oluşturulmuş dandik karakterler nasıl o paralara satılıyor, şaşıracaksınız… Erken alan kallavi fiyata satıyor.
Siz de benim gibi yapın ve bu dünyayı anlamaya çalışın. Tıpkı Bitcoin’in ilk yılları gibi… İnanılmaz fırsatlar sunuyor.
Şu anda sanat eserleriyle gündeme gelse de burada bitmiyor hikâye… Twitter’da ünlü boksör Mike Tyson’ın hesabına girsenize… Adamın 5 milyon 600 bin takipçisi var. Profil resmi gözlük takmış Viking kedisi NFT’si…
Çok büyük potansiyel var
Artık para da dijital, sanat da, oyunlar da, hobiler de… Aynı bir token borsası gibi işlem görüyorlar. NFT’lerin nadirliğine göre kabul gören bir fiyatları var. Bir hisse senedi gibi alınıp satılıyor, el değiştiriyor. Koleksiyon olarak toplanıyor.
Özellikle sanatçılar bu işe bayılmış durumdalar. Yakında hepsi eserlerini NFT olarak satacaklar. Neden? Geleneksel anlamıyla bir sanat eseri, yaratıcısına sadece satışta gelir getirirken, bir NFT her el değiştirdiğinde sanatçının önceden belirlediği komisyon hesabına yatıyor. Picasso’nun gözleri yaşlı, Van Gogh ağlıyor…
Temiz iş valla… İnsanın işi gücü bırakıp NFT tasarlayası, alıp satası geliyor. Çok açık söyleyeyim en kısa sürede işin içerisindeyim… Biraz mesai harcayın, bir öğrenin, bilgi sahibi olun… Çoğu çöp olacak, alanın elinde patlayacak ama kime zararı olur ki fazla bilginin? En kötü ortamlarda anlatır hava atarsınız.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!
Yorumlar kapalı.