Önemli Gelişme: SEC Ertelerken, Bitcoin ETF’si Japonya’da Alıcılarını Buluyor!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüm kripto para birimi piyasası, ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu (SEC) tarafından onaylanacak bir Bitcoin ETF’sinin, sektörde kurumsal yatırımcıları harekete geçireceği umuduyla bekliyor. Şimdiye kadar komisyon, sadece Bitcoin ETF ile ilgili teklifleri reddetti. Bununla birlikte, komisyon borsada işlem gören ürünün onayını uzatmaya devam ettikçe, diğer ülkeler bir Bitcoin ETF’sinin yararlarını anlamaya ve incelemeye başladı.

FSA, Bitcoin vadelilerine ‘hayır’, Bitcoin ETF’sine ‘evet’ diyor!

Japonya, kripto para biriminin kabulü konusunda lider ülkelerden biri. Bir Bloomberg raporuna göre, ülkenin düzenleyici kuruluşu, “varlık sınıfını” izleyen borsa yatırım fonunu yani bir Bitcoin ETF’sini onaylayabilir. Japonya’nın mali düzenleyicisi olan Finansal Hizmetler Ajansı (FSA), dijital para birimlerine dayanarak listelenen türevlere izin verme planlarını sürdürmediğini bildirildi.

Bununla birlikte FSA’nın, dijital varlıkların fiyatlarını takip etmek için kullanılan kripto borsa yatırım fonlarını (Crypto Exchange Traded Funds (ETF’ler)) onaylayabileceğinin ileri sürülmesi ETF’ler için önemli bir hamle. Meseleye aşina olan kaynaklar ayrıca FSA’nın kripto varlıklar için dünyanın en büyük pazarlarından birinde Bitcoin vadeli işlemlerine veya Ether (ETH) seçeneklerine izin vermemesinin yatırımcılar için büyük bir başarısızlık olarak görülebileceğini belirtiyor.

Japonya’daki bir kripto ETF’si, kurumsal yatırımcıların sektöre girmesini sağlayabilir

ABD’de, Chicago merkezli CBOE ve CME Group Aralık 2017’de Bitcoin vadeli işlemlerini başlattı. Ancak kripto para piyasası yeni finansal ürüne beklendiği gibi yanıt vermedi. Analistlere göre, kurumsal yatırımcılar bu yıl dijital varlık pazarına daha fazla yatırım yapabilirler. Her ne kadar kripto para birimi fiyatları hala düşük kalsa ve Tone Vays ve Willy Woo gibi önde gelen analistler ayı piyasasının büyük olasılıkla devam edeceğini öngörmüş olsalar da Japonya’daki bir kripto ETF’sinin onaylanması, daha fazla kurumsal yatırımcının dijital varlık ekosistemine girmesini sağlayabilir.

534 milyon dolar değerindeki NEM (XEM) tokeninin çalındığı Coincheck (2018 Ocak sonlarında) hackinin ardından, FSA yerel borsa ve diğer kripto para ile ilişkili işletmelerin denetimlerini artırdı. Japonya’nın mali düzenleyicisi, geçtiğimiz yıl boyunca ülkenin kripto alım satım platformları hakkında yerinde incelemeler yaptı. Ayrıca, FSA, ülkede faaliyet göstermek üzere yalnızca 16 borsaya lisans verirken, 2018 boyunca diğer kripto ile ilgili firmalara yeni lisanslar vermedi.

FSA: Kripto vadeli işlemleri ve opsiyonları sadece spekülasyonu artırır!

Özellikle, Japonya’da faaliyet göstermek isteyen yaklaşık 190 dijital para firması var ve FSA şu anda Asya ülkesinin 5 trilyon dolarlık ekonomisinde bir kripto ETF’ye olan genel talebi değerlendirmekte. Geçen ay FSA, kripto vadeli işlemlerini ve seçeneklerini yerel borsalarda listeleyebilmeleri için uyum sağlamak amacıyla Japonya’nın menkul kıymet kanunlarında değişiklik yapmamaya karar verdi.

Resmi bir açıklamada, Japon düzenleyici kripto vadeli işlem sözleşmelerinin sadece spekülasyonları artıracağı için ülke pazarlarına uygun olmayacağını söyledi. FSA’nın Bitcoin ETF’lerine ilişkin tutumu, Coincheck’in hacklenmesi ve diğer çeşitli çevrimiçi güvenlik ihlallerine neden olan olayların kapsamlı bir soruşturmasından sonra geliyor.

Bir kripto ETF’si ile ilgilenen tek ülke Japonya değil

FSA, kripto türev ürünlerine izin vermeyecek olmasına rağmen, ülkenin kendi kendini düzenleyen dijital para birimi ve Blockchain ile ilgili firmalarına daha fazla gözetim gücü vermeye karar verdi. Ek olarak, FSA  menkul kıymet yasaları kapsamında çoğu ICO’yu daha yakından izleyecek. Japonya hükümetinin ayrıca mevcut menkul kıymetler yasalarında, Ödeme Hizmetleri Yasası’nda ve Finansal Araçlar ve Borsa Yasası’nda çeşitli değişiklikler yapmayı planladığı bildiriliyor.

Özellikle, borsa yatırım fonuyla ilgilenen tek ülke Japonya değil. Geçen yıl İsviçre düzenleyici kurumu bir ETP’yi onayladı ve bu gelişme İsviçre’nin ETP’yi piyasaya süren ilk ülke olmasını sağladı. İsviçre’nin ana borsa olan SIX İsviçre Borsası, Amun Crypto ETP’nin ticaretini açıkladı. ETP, piyasadaki ilk beş kripto para biriminin, Bitcoin (BTC), Ripple (XRP), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC) ve Bitcoin Cash (BCH) endekslerinin izlenmesi için tasarlandı. ETP’nin Kasım 2018’in sonuna doğru başlatıldığını ve büyük bir başarıya tanık olduğunu daha önceki haberlerimizde bildirildik.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin, Facebook sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!

Burada yazılanlar yatırım tavsiyesi olarak görülmemeli, kripto para yatırımlarının yüksek risk içerdiği ve piyasanın 2018 yılında yüzde 80’in üzerinde değer kaybı yaşadığı gerçekleri bir sonraki adımlarınızda göz önünde bulundurulmalıdır. 

Önemli Gelişme: SEC Ertelerken, Bitcoin ETF’si Japonya’da Alıcılarını Buluyor!

Yorumlar kapalı.