ICO’lar ile ilgili bir önceki yazımızda bunları değerlendirirken nelere dikkat etmeniz gerektiğin konusunda az çok bilgilendirmiştik. Tekrar hatırlayacak olursak; Takım, Teknoloji, Tema, Token (jeton). Şimdi dolandırıcılık konusunda uzmanlaşmış kişilerin hiçbir şeyden habersiz masum yatırımcıları nasıl kandırdıklarına daha yakından bakalım.
Bir önceki yazıyı kaçıranlar buradan ulaşabilir.
Geçen yıl iflas eden aşağıdaki projelere göz atalım. Eğer onları incelersek bir önceki yazımızda belirttiğimiz uzak durulması gereken bir çok noktayı görebilirsiniz.
Dolandırıcılık İçeren ICO’lar
• https://nodio.net/
Etkileyici websitesi tasarımı, ekip üyelerinin sosyal medya hesapları var. Websitesini kapattılar fakat yaptıkları dolandırıcılık hakkında yatırımcıların yorumlarını bitcointalk, reddit, icorating gibi platformlarda görebilirsiniz.
• https://www.ebitz.org/
Websitesi 2015 ile 2017 arasında faaliyetteydi. Projenin CEO’su hem Linkedin hem de bitcointalkta kayıtlı biriydi fakat hiçbir aktivitesi yoktu. Bu proje hakkında birçok olumsuz görüş internette çeşitli forumlarda dolaşmaktaydı. Bir kullanıcı proje ile ilişkili bir IP adresinden yola çıkarak bu projenin daha önce yapılmış başka bir dolandırıcılık ile ilişkili olduğunu saptadı.
• http://www.tithecoin.com/
Şaşırtıcı bir şekilde websitesi hala kullanımda fakat takım ya da proje tanımı hakkında herhangi bir açıklama bulunmuyor. Bu proje “moda sözcük” kullanımına dair iyi bir örnek. Gerçekte hiçbir işe yaramayan fakat yatırımcıları etkilemeye ve güvenlerini kazanmaya yönelik etkileyici sözlerle dolu.
• https://ascendancy.io/#/
Profesyonel forumlarda dolandırıcılık olduğu teyit edilen diğer bir proje. Lütfen bir projeye yatırım yapmadan önce sosyal medyada, forumlarda bu proje hakkında insanların neler yazdığına bakın. Elbette bazı büyük projeler olumsuz yorumlar alacaklardır fakat gelen yorumlar sadece olumsuz yorumlardan ibaret ise bu proje ile ilgili yanlış giden bir şeyler var demektir.
Trajikomik Durumlar
Bazen, dolandırıcılık olduğu anlaşılan projeleri inatla aklamaya çalışan kurucuları komik durumlara düşmelerine neden olabiliyor. DeClouds isimli proje, ICO yoluyla topladıkları fonlarla değerli metaller almayı taahhüt ediyordu. Kendileri UBS Bankası ile ortaklık kurduklarını, metallerin burada saklanacağını iddia etti. İnsanlarda şüphe uyanmaya başlayınca dolandırıcılar bu ortaklığı kanıtlamak amacıyla kendilerinin banka çalışanlarına sunum yaptıkları photoshoplu fotoğrafları yayınladı.
Bu çok nadir bir durum ve akıllıca değil. Öncelikle photoshoplu fotoğraflar kolayca ayırt edilebilir, ve orijinal fotoğrafı bulmak zor değil. Maalesef her zaman yeterli araştırmayı yapmayan yatırımcılar oluyor. DeClouds bu dolandırıcılıktan 300 bitcoinden fazla bir parayı almayı başardı.

kaynak: dowbit.com
Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.
Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.