PoW ve PoS nedir? Farkları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

PoW ve PoS Madenciliği Nedir?

Bir önceki yazımızda sizlere blockchain hakkında bilinmesi gereken temel şeyleri aktarmıştık. Bu yazımızda blockchain teknolojisini kullanan kripto paraların kullandığı iki farklı madencilik türü hakkında bilgi vereceğiz.

Bunlar Proof-of-Work ve Proof-of-Stake. Yani kısaca PoW ve PoS.

Önce bir grafikle temel farklarını gösterelim ardından her biri hakkında detaylı bilgiyi ve avantajlarını ve dezavantajlarını sunalım.

PoW madenciliği nedir?

Bu madencilik türünde kazdığınız blok kadar koin kazanırsınız. Blok zincirindeki bir sonraki bloğun zincire eklenmesi için gerekli algoritmayı çözen ilk kişi ödülü alır. Bu tarz madencilik, yatırımcıların veri bloklarını doğrulamada aktif bir rol almasını gerektirir bu da işlemlerin doğrulanmasını ve yeni koinlerin üretilmesini sağlar. Bu madencilik türünde blok doğrulaması için aktif olarak çalışmazsanız hiçbir ödül almazsınız.

Ödül, yeni bloğu çözen ilk kişiye verildiği için ve blok algoritmasını çözmek için işlemci gücü gerektiğinden dolayı, en yüksek işlemci gücüne sahip kişilerin ödülü alma ihtimali en yüksektir. Bu da madencilik işleminin kurumsallaşmasına ve milyonlarca yüksek kapasiteli işlemcinin çalıştığı büyük madencilik çiftliklerinin kurulmasına yol açmıştır. Anlayacağımız üzere artık evimizdeki masaüstü bilgisayar ile bitcoin madenciliği yapmak imkansız hale gelmiştir. Bu da bitcoin’in ilk çıkış fikri olan bir merkeze bağlı olmama düşüncesini günden güne zedelemektedir.

Bireysel kullanıcılar şu günlerde PoW madenciliği için ASIC isimli çipleri satın alıp bu şekilde madencilik yapabiliyor.

PoS madenciliği nedir?

Ağdaki işlemleri doğrulamanın bir diğer türü PoS. Bu yöntem aslında madencilik bile değildir çünkü kullanıcıların herhangi yeni para üretmeleri için herhangi bir işlem yapmalarına gerek yoktur. Bu nedenle adı mining değil minting’dir. Yani madencilik değil para basmak.

Bu yöntemde para kazanmak için elektronik cüzdanınızda para tutmaktır. Kazanacağınız ödül cüzdanınızda tuttuğunuz koin miktarı ile doğru orantılıdır. Cüzdanınızda ne kadar çok paranız varsa o kadar çok ödül kazanırsınız yani yeni para üretirsiniz.

Alacağınız ödüle etki eden diğer bir faktör koinlerinizin cüzdanınızda bulunduğu süre. Yani koinleriniz cüzdanınızda ne kadar uzun süre durursa o kadar kıdemli olacaklar ve bir işlem doğrulamasından alacakları ödül miktarı o derece artacaktır.

Her PoS coin başlangıçta belirlenen bir yıllık getiriye sahiptir. Örneğin Ohm coin yatırımcısına ilk yıl %20, ikinci yıl %15, üçüncü yıl %10, sonraki yıllar her yıl %5 vermektedir. Yatırımcılar böylece sabit bir getiri elde etmeyi garanti altına alır. PoW’da sabit getiri söz konusu değildir. Ağdaki işlem sayısı ve düğüm sayısı arttıkça ve madencilik çiftliklerinin sayısı arrtıkça bireysel kullanıcıların getiri elde etme şansı azalmaktadır.

Bir önceki yöntem olan PoW’a göre binlerce kez daha çok maliyetten tasarruf sağlar. Elektrik tüketim maliyeti nerdeyse sıfırdır. Ayrıca yatırımcıları ödül cüzdan bakiyesi bazlı olduğu için yatırımcıları daha fazla yatırım yapmaya teşvik eder.

PoS metodu ilk olarak 2012 yılında bazı alternatif kripto paralar tarafından kullanılmaya başlandı. Şuanda Ethereum PoW’dan PoS’a geçme hazırlıkları yapmakta. Peercoin, Ohm coin, MorningStar, OkCash gibi görece yeni coinlerin çoğu PoS medtodunu kullanmaktadır.

Bir bilgisayarınız olmasa bile piyasada yaklaşık 100-150 TL arasında fiyatlara satılan Raspberry Pi cihazlarından satın alıp cüzdanınızı bu cihaz üzerinde çalıştırarak PoS ile çalışan koin üretmeye başlayabilirsiniz.

PoW ve PoS nedir? Farkları Nelerdir?

Yorumlar kapalı.