Reuters Anlattı: Brexit Türkiye’yi Nasıl Ekileyecek? Dolar ve Euro’da Son Durum!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kriptokoin.com – İngiltere’nin Avrupa Birliğinden bir anlaşma olmadan çıkması durumunda, bu durumdan çok ciddi etkilenecek bir ülkenin Türkiye olacağı zikrediliyor.

Halihazırda ekonomik durgunluğun kıyısında yer alan Türkiye, İngiltere’nin AB’den anlaşma yapmadan çıkması durumunda, otomobil, tekstil ürünleri ve yan sektörler itibariyle gelecek yıllarda ikinci en büyük ihracat pazarına olan erişimini kaybediyor. Bu durum Türkiye açısından büyük bir risk demek.

İngiltere ve AB geçen hafta Brexit’i 31 Ekim’e kadar ertelemeyi kabul ettiler. Birleşmiş Milletler raporuna göre olumsuz bir durumda en çok etkilenecek ülkelerden biri İngiltere’ye yönelik 3,7 Milyar Dolarlık ihracatıyla Türkiye. Etkilenmesi potansiyel diğer ülkeler ise sırasıyla Güney Kore ve Pakistan şeklinde.

İngiltere’nin Bir Anlaşma Yapmadan AB’yi Terk Etmesi Halinde AB’nin Dışındaki Ülkeler İçin Olası İhracat Zararları

Geçen yıl % 30 oranında değer kaybeden Lirada, yaşanan krizin ardından Türkiye’nin durgunluktan kurtarılmasında ihracatın hayati olduğu düşünülüyor. İngiltere, yeni bir ticaret anlaşması olmadan bloktan ayrılırsa, AB’nin gümrük birliği kapsamına giren Türkiye, İngiltere pazarına açık erişimi kaybedecek. Türkiye ve İngiltere’nin ancak yeni bir anlaşma ile tersine çevrilebilecek gümrük vergileri koyması gerekecek ve geçen yıl 18,6 milyar dolara ulaşan ikili ticaret üzerinde bu durum kalıcı bir iz bırakacak.

İkili Anlaşma Yıllar Alabilir

Bu zorlu sürece işaret eden AB Türkiye Raportörü Kati Piri, İngiltere ve Türkiye arasında yeni bir ikili anlaşma yapmanın yıllar alabileceğine işaret ediyor. Brexit’in ertelenmesi, İngiltere’nin anlaşma yapmadan çıkması da dahil olmak üzere tüm seçeneklerin masada olduğuna işaret ediyor.

2017 yılında, Ankara ve Londra, ticaret anlaşmaları için bir çalışma grubu oluşturdu ve sanayi yetkililerine göre bu yıl görüşmelere devam edildi. Neredeyse bir yıl önce, her iki ülkenin de zorlu bir Brexit’e nasıl karşılık vereceği net olmasa da, serbest bir ticaret anlaşmasına ulaşılacağı yönündeki iyimserlik dile getiriliyor.

Türkiye, 20 yıldan fazla bir süredir AB’nin gümrük birliği kapsamında yer alıyor ve üye ülkelerle birlikte karşılıklı olarak birbirlerinin pazarlarına gümrüksüz ve engelsiz erişim sağlıyor.

İngiltere’nin bir anlaşma yapılmaksızın AB’den ayrılması durumunda Kati Piri, Türkiye ile İngiltere arasında serbest ticaret anlaşmasının yapılabilmesinin yolunun ancak Londra’nın Brüksel yeni bir anlaşma yapmasıyla birlikte mümkün hale geleceğini ifade ediyor.

Ekonomik Kalkınma Vakfı genel sekreteri Çiğdem Nas ise tarife ve gümrük duvarlarının oluşabileceğini ancak her iki tarafın da bu problemin üstesinden gelebilmesi için acil bir durum planı ortaya koymaları gerektiğini belirtiyor. Nas, ayrıca oluşan boşluğu doldurmak üzere şirketlerin İngiltere’de depo büyük mağazalar kiralama şeklinde bazı senaryoların açıklandığını ancak bunların kalıcı bir çözüm anlamına gelmediğini ifade ediyor.

Olumsuz bir durumda en çok etkilenecek sektörler ise şu şekilde yer alıyor:

  1. Otomobil endüstrisi
  2. Tekstil
  3. Ev Elektroniği

Sadece bu üçlünün geçtiğimiz yıl İngiltere’ye ihracatı 5,5 Milyar Dolar.

Türkiye’nin İngiltere’ye yıllık hazır giyim ihracatı ise toplamda 2 Milyar Dolar. Türkiye’nin en büyük hazır giyim ihracatçıları birliği başkanı Mustafa Gültepe, Ocak’ta Reuters’e yaptığı açıklamada, Brexit neticesinde ihracattan % 20’ye kadar vergi kesintisi olabileceğini ifade ediyor.

Türkiye Otomotiv Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Osman Sever, Türkiye otomotiv endüstrisinin İngiltere’ye yılda yaklaşık 170 bin araç ihraç ettiğini ancak gümrük vergilerinin ihracat için bir risk oluşturacağını ifade ediyor.

Her iki ülkenin de gümrük işlem prosedürlerini değiştirmeye çalıştığını ifade eden Sever, derneklerinin Ticaret Bakanlığı’na Brexit’in etkileri konusunda tavsiyede bulunduğunu belirtiyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen yerli araç üreticisi bir firmanın temsilcisi, sert bir Brexit yaşanması durumunda tüm seçeneklerin kapalı olduğunu ve hatta ticaretin bile tam bir durma noktasına gelebileceğini ifade ediyor ve bu etkinin düşük tutulmaya çalışılacağını ancak hemen hemen tüm senaryolarda hem ithalat ve ihracat hem de üretim maliyetlerinin artacağını vurguluyor.

Dolar ve Euro’da Son Durum

Dolar ve Euro’ya baktığımızda son günlerde önemli ivmeler kazanan Dolar ve Euro’nun bugün sakin bir seyir izlediğini görmekteyiz. Dolar yazının yazıldığı sırada % 0,09’luk bir düşüşle 5,79 seviyelerinden işlem görüyor.

Euro’ya baktığımızda ise Dolara paralel olarak bir miktar azalışın gerçekleştiğini görmekteyiz. Euro yazının yazıldığı sırada % 0,20’lik bir azalışla 6,55 seviyelerinden işlem görmeyi sürdürüyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için Kriptokoin.com’u Twitter’da takip edin, Facebook sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!

 

Reuters Anlattı: Brexit Türkiye’yi Nasıl Ekileyecek? Dolar ve Euro’da Son Durum!