Ripple Kılavuzu – Ripple Nedir, Ne İşe Yarar?

Ad Soyad
Ad Soyad 12 Mart 2018
7 görüntülenme

Kripto dünyasının en çok tartışılan coinlerinden bir tanesi olan ripplediğer coinlerden farklı olarak merkezi bir yapıya sahip. Özel bir şirket tarafından üretilen ripple, bitcoinin bize tanıtmış olduğu decentralized  kavramına oldukça ters ama yükselen bir ilgi grafiğine sahip. Peki Ripple bu merkezi sistemi ile ne yapmak, nereye varmak istemektedir ?

Ripple Nedir ?

Ripple, finansal kurumlar arasında uluslararası bir ağ oluşturarak, finansal kuruluşların  işlem maliyetlerini düşürmeyi amaçlayan özel bir şirket.

Oluşturmuş olduğu bu  ağa  Internet of Value  adını vermiş.  Özel bir şirket olmasına rağmen,   Ripple ledger, open source  olarak piyasaya sürülmüş durumda. Open source olması ürünle ilgili bütün kodların herkese açık bir şekilde paylaşılması anlamına geliyor,  bu sayede yazılımcılar ve yatırımcılar arasında güvenlirliğini artırıyor.

Ripple’ın Amacı Nedir ?

Uluslararası ödemelerde yaşanan bir takım pürüzleri silme amacında olan Ripple, bununla birlikte finansal kurumların nakit sıkışıklığı yaşadığı durumlarda bir kaynak olarak kullanılabilme, ödeme sistemlerinin yeni pazarlara açılabilmesini sağlama ve  dövizlerin değişiminde yaşanan kur dalgalanmalarını da minimuma indirgeme, Ripple’ın  katkı sunmak istediği konular.

Finans sektörü oldukça tekelleşmiş bir durumda bu yüzden de sektörde herhangi bir yenilik pek görülmüyor. Internetin sınırları ortadan kaldırdığı günümüzde finansal kurumlar arasında sınırlar hala devam etmekte. Basit bir uluslararası transfer işlemi için bazen günlerce beklediğimiz zamanlar olabiliyor, SWIFT işlemleri bazen birer kabus olarak karşımıza çıkarken, bazen de belli ülkelerin yaptırım için kullandıkları bir araca dönüşebiliyor.

 

Ripple bugüne kadar neler yaptı ?

Ripple,  son dönemlerde birçok önemli finans kuruluşu ile işbirliğini açıkladı. Moneygram ve Suudi Arabistan Para Ajansı  ile birlikte geliştirmiş oldukları ağda çalışmalara başladılar. Fakat bu anlaşmalardan  önce de , 100 e yakın finans kuruluşu ile işbirliği yapıyordu. Ripple yapmış olduğu işbirliği anlaşmları ile finans piyasasına yeni bir soluk getirebileceğinin sinyalini veriyor,  işbirliği anlaşmaları gösteriyor ki, Ripple’ın amacı diğer kriptolar gibi finans dünyasında bir devrim yaratmaktan ziyade, işbirliği ile finans sektörünü bir adım ileriye taşımak.

 

Ripple(XRP) Nasıl Çalışıyor ?

Riple(XRP) şu anda saniyede 1500 işlem yapabilme kapasitesine sahip. Bu kadar kısa sürede bu kadar işlem yapabilmesi sistemin oldukça iyi bir performansı için oldukça iyi bir gösterge.

Ripple, Ripple Transaction Protocol (RTXP) adını verdiği bir portal ile finansal kurumları bir araya getiriyor.Bu portalda kurumların sahip olduğu  gateway  ile işlemleri  hızlıca gerçekleştiriyor.

Gateway, Ripple dünyasında her kuruma özel olarak oluşturulan blockchain ağıdır.

RTXP,   fiat paralar (USD, EUR) veya kripto paralar ile işlem kabul ediyor (BTC, ETH). Bununla birlikte bu platform paraların değişimi için de kullanılabiliyor fakat bu özelliğini kullanabilmek için öncelikle belirli bir sermayenin sisteme eklenmesi gerekli.  İşte burada devreye XRP  bir sermaye olarak gösterilebiliyor.

Üretilen Ripple  miktarı ne kadar ?

Ripple şirketi üretilebilecek olan bütün XRP coinleri üretmiştir. 100 milyar olan coin miktarının şu anda 38 milyarı piyasaya dağıtılmış durumda iken geri kalan kısımları şirket tarafından tutulmuştur. Daha sonra  yapılan  açıklama ile tutulan coinler, zaman  ayarlı cüzdanlara eklenmiş ve bu cüzdanların her biri belli bir süre sonunda  belli miktarda coini serbest bırakmak üzere tasarlanmıştır. Yaklaşık olarak 30 yıl içerisinde bu coinlerin büyük bir kısmının serbest bırakılacağı Ripple tarafından açıklandı.

Ripple nereden satın alınabilir ?

Şu anda büyük exchange borsalarının nerdeyse hepsi Ripple satışı yapıyorlar. Bitfinex, Poloneix, Bittrex, Kraken ve daha birçok borsa üzerinden ripple satın alınabilir.

Son olarak sözlerimi Ripple’ın kripto dünyasında oldukça sağlam oyunculardan birisi olduğunu belirterek bitirmek istiyorum. Ripple bugüne kadar görüşmüş en geniş kapsamlı işbirliklerini yapmış nadir coinlerden bir tanesi fakat sistemin merkezi olması hala tepki çekmesine sebep olabiliyor. Sistemin toplumdan ziyade finans kuruluşlarına daha çok katkı sağlayacak olması da işin bir diğer sıkıntılı tarafı.

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

Bunlar ilginizi çekebilir

Ekonomik Çalkantı Yaşayan Güney Afrika Bitcoin’i Kurtarıcı Olarak Görüyor Bitcoin’in, artan siyasi ve ekonomik belirsizliklerle boğuşan Güney Afrika’da korunak olarak görülmesi popülaritesini arttırıyor. Geçtiğimiz ay Cyril Ramaphosa’nın cumhurbaşkanlığına seçilmesiyle toprak reformu endişe kaynağı oldu. Ayrımcılık sona ereli 20 yıl olmasına rağmen ırk konusu hala ziyadesiyle siyasi...
Şebnem Ertan 13 Mart 2018