“Robin Hood” Hackerlar, Hayır Kurumlarına Bitcoin ile Bağış Yapıyor

Hacker İadeye Başladı: Bu Altcoin Fiyatı Uçtu!
Hacker İadeye Başladı: Bu Altcoin Fiyatı Uçtu!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kriptokoin.com – Bir grup hacker, çeşitli şirketlerden milyonlarca dolar çaldı ve haksız kazançlarını “dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek” için elde ettiklerini iddia ederek birkaç hayır kurumuna bağışladı.

“Darkside” isimli fidye yazılım grubundaki hackerlar, mesleklerinin en çok test edilmiş stratejisini kullandılar: Büyük, karlı şirketleri hedeflemek ve BT sistemlerini Bitcoin (BTC) aracılığıyla büyük bir ödeme alana kadar rehin tutmak. Bu strateji, Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmetini kilitleyen 2017 WannaCry saldırısı sırasında ünlendi.

Fidye yazılımı “Robin Hood’luğu”, ahlaki bir ikilem yaratıyor

Hayır kurumlarına bağışlanan bir fidye, alıcılar arasında ahlaki bir ikilem yarattı.

Bazıları, olayın olumlu tarafına odaklanmaya çalıştı. Decrypt’te yer alan habere göre Phuture DAO’nun kurucu ortağı Charles Storry, “Bitcoin biriktiren ve hayır kurumlarına bağış yapan bir ‘hacker’ kavramı, onurlu bir şey. Hayır kurumlarının Bitcoin’i geri vermesi üzücü; nihayetinde bu sözde ‘umursayan’ kuruluşlarda daha iyi bir şekilde kullanılmalı,” dedi.

Ancak diğerleri, hackerların stratejisinin pek etkili veya onurlu olduğunu düşünmüyor.

Quantum Economics’te Bitcoin analisti olan Jason Deane, “Darkside’ın, varlığın zenginden fakire yeniden dağıtılması konusunda gerçekten bir duruş sergilemeye çalışıyor olması mümkün. Hatta bazıları takdire şayan olduğunu bile düşünebilir. Ancak gerçek şu ki, tüm bunlar çok iyi düşünülmemiş,” ifadelerini kullandı.

Deane, çalınan fonların hayır kurumları tarafından kabul edilemeyeceğini ve büyük olasılıkla şirketlere geri gönderileceğini belirtti.

Hacker’lardan kim bağış kabul etti?

Çalınan fonları farkında olmadan alan iki kurum, dünyadaki yoksulluğu sona erdirmek için çalışan Children International ve Sahra altı Afrika’da temiz suya erişim sağlamayı amaçlayan The Water Project.

Paralar, “kripto para birimi bağışları için oluşturulmuş kar amacı gütmeyen özel bir platform” olan The Giving Block adlı ABD merkezli bir hizmet ile hayır kurumlarına ödendi.

The Giving Block’un “bu fonların gerçekten çalınmış olup olmadığını belirlemeye çalıştığı” bildirildi ve “eğer bu bağışların çalıntı fonlar olduğu ortaya çıkarsa” hak sahibine iade etme işlemine bağlayacağı söylendi.

Geleneksel finansta, hayır kurumlarının çalıntı veya kara paralarla yapılan bağışlara karşı önlem amacıyla belirli düzenlemelere uyması beklenir. Ancak bu bile, süregelen bir gerilime işaret ediyor.

Deane, bu konu hakkında şunları söyledi:

“Anonim bağışlar (geleneksel fiat para birimlerinde bile) sonsuza dek ‘para verme’ sürecinin temel taşı olmuştur, kripto neden farklı olsun ki? Bu, etkililerin deneyip öğrenmesi ve yanıtlaması için daha büyük, daha geniş bir soru.”

Fidye yazılımı saldırılarının maliyeti nedir?

Fidye yazılımı saldırıları maliyetli bir iştir; 2019’da bu saldırılar kurbanlara 170 milyar dolara mal oldu ve çoğu fidye Bitcoin ile ödendi. Ancak fidye, işletmelerin toplam maliyetinin yalnızca bir kısmı; kurbanlar, şirketin kapalı kalma süresi gibi ek maliyetlerle de karşı karşıya kalıyor.

Ayrıca bu saldırıların mutlaka bir kurbanı oluyor. Şirketlerin yanı sıra, elektrik üreticileri, bakım evleri ve hatta uluslararası sınırlar bile geçtiğimiz yıl hedef alınmıştı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!

“Robin Hood” Hackerlar, Hayır Kurumlarına Bitcoin ile Bağış Yapıyor