Yıllarca süren belirsiz sinyallerden sonra, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin sonunda Rusya’nın kripto paralara olan bakışını netleştirdi. Putin, Geçtiğimiz hafta verdiği beş bakanlık emriyle yetkililerden dijital para birimlerini işleme koymak için yasal bir çerçeve oluşturmalarını istedi. Emirlerin içeriğinde kripto madencilerinin vergi ödemesi, ICO (initial coin offering – paranın ilk arzı)nın düzenlenmesi, blok zinciri teknolojisinde gereksiz sitelerin ayıklanması ve tek bir ödeme alanının oluşturulması -Rusya Merkez Bankası’nın dijital ruble oluşturma girişimi gibi- şeklinde düzenlemeler bulunuyor. Bu durum Rusya Federasyonu’nun kripto paraları kabul etmesini pekiştirebilecek şaşırtıcı bir gelişme.
Bu yıl kripto paralar için büyük bir yıl oldu: Bitcoin ve Ethereum hızla büyüdü, değerlendi ve ICO’lar dünya çapında 2.6 milyarlık yatırım hacmi sağladı. Ayrıca bu yıl düzenleyici tetkikler de yapıldı: Çin, Güney Kore, ABD ve son olarak Vietnam, son çıkışlarla beraber mevzuat yoluna gitti. Çin Bitcoin alım satımlarını yasakladı ve Güney Kore de ICO’lar yoluyla para kazanmayla ilgili bası yasaklar uygulamayı planladı. Böyle karışık bir düzenlemeler dönemi ortasında, Rusya’nın bir ileri bir geri adımları gözlemcilerin aklını karıştırdı.
Diğer taraftan, Rusya daha geniş bir kabul etmeye işaret etti. Geçtiğimiz yıl, Rus yetkilileri aktif olarak kripto paraların madenciliğini teşvik etti. Haziran ayında Putin, Vitalik Buterin -Ethereum’un kurucusu- ile görüştü ve bir çok kişi kripto paranın arkasında hükümet desteğini onayladığı yorumunda bulundu. Putin’in St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nda yaptığı açıklamada, Rusya ekonomisini güçlendirmek ve ortalama hane halkı gelirlerini artırmak için “yalnızca inovatif teknolojileri geliştirerek bu gerçekleşebilir, buna dijital teknolojiler de dahildir.” dedi. Geçtiğimiz yıldan bu yana, Rusya Merkez Bankası Ethereum üzerinde testler yapan bir takım finansal kuruluşları gözlemleyerek muhtemelen dijital rubleleri çıkarma yolunda bazı planlar yaptı.

Geçtiğimiz Temmuz’da ise Putin’in internet danışmanı Dmitry Marinichev, uluslararası basına kendi kripto para madenini gezdirdi. Marinichev eskiden bir Sovyet dönemi otomobil fabikasını kripto para madenciliği tarlasına dönüştürdü. Madencilik düzenekleri üzerine başta net bir açıklama yapmayan Marinichev, daha sonra Russian Miner Coin (Rusya Madenci Koini) isimli bir şirket kurduğunu açıkladı. “Sanal paraya olan akın gelip geçici bir heves değil. Hayatlarımızın sanallaştırılması çoktandır başlamış ve devam edecek bir piyasa süreci.” açıklamasını yaptı.
Bundan bir kaç hafta sonra ise, Marinichev Rusya Madenci Koini’nin sanal paralar için bir ICO girişiminde bulunduğunu söyledi. Bu sayede 100 milyon dolar değerinde Bitcoin ve Ethereum’a sahip olmayı amaçladı. Planlar bir medya platformunda açıklanarak Rusya’nın soğuk ve ucuz elektriğe sahip olması nedeniyle elverişli olduğunu yazdı. Rusya’nın Leningrad valisi Alexander Drozdenko, kripto madencileri Leningrad nükleer santrali yakınında ucuz elektrikten yararlanmak üzere bir tesis kurmaları için davet etti.
Haber kaynaklarına göre kripto paralar ülke çapında daha belirgin hale gelmeye başladı. Geçtiğimiz yaz, Moskova’daki bazı kafe ve restoranlar kripto para ile ödemeleri kabul ettiğini açıkladı. Ülke çapındaki bilgisayar dükkanları, kripto madencilerinin kullandığı grafik ve video kartlarında kıtlık olduğunu belirtti. Yerel medyaya göre, Haziran ayı içinde AMD Radeon kartlarının tümü satıldı, hatta geri kalan Nvidia Geforce GTX 1060 ürünleri de şiddetle arandı. Ağustos ayından, Burger King Rusya’da yeni bir kripto para birimi çıkardı: Whoppercoin.
Geçtiğimiz ay, Rusya’nın maliye bakanı Anton Siluanov kripto paranın yakında ABD Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu tarafından kabul edilenle benzer bir yaklaşım olan düzenli finsansal menkul kıymetler gibi ele alınacağını belirtti.
Aynı dönemde, Rusya kripta para üzerine bazı yasakların yakında olduğunun sinyallerini verdi.
Ekim ayının başlarında, Putin daha geniş bir kripto para düzenlemesi çağrısı yaptı, sanal paranın sebep olabileceği “ciddi risklerden” bahsetti. Rus yetkilileri, ekonomik kalkınma bakanı Maxim Oreshkin ve Rus Bankası başkanı Elvira Nabiullina, geçenlerde kripto para madenciliğinin ve alım satım işlemlerinin “piramit şemasına” benzetiğini söyledi. Bu benzetme Rusya’nın geçen seneki kripto paralar üzerine olan tavrına bir gönderme olup, Kremlin’in Bitcoin‘e sahip olanların yedi yıla kadar hapisle cezalandırılmasını planlamıştı.
Putin’in son emrine kadar, bu çelişkili durumlar gözlemcilerin kafalarının karışmasına sebep oldu. Son düzenlemeler kripto paraların Rusya genelinde sıkı olarak düzenlenmesini önerirken, halen bir yasak koymuyor.
Rusya’nın kripto paraya olan çelişkili tutumu hakkında kripto hayranı ve avukat olan Valimir Popov “toplum blok zinciri teknolojisini kabullenmeye hazır, ancak devlet değil” açıklamasını yaptı.
Cornell kriptografı Emin Gün Sirer Rusya’nın kripto para düzenlemeleri ile ilgili hem iyi (yaptırımlarla baskı uygulamanın kalkması), hem de kötü (illegal operasyonlarda kullanım, uyuşturucu ticareti gibi) iki tarafını da tarttığını söyledi. Sirer; “Bu iki arzunun arasındaki gerginlik ve katılan potansiyel düzenleyicilerin sayısı, birçok ülkenin kripto paranın yasallığı konusunda düşünmesine yol açtı.” açıklamasını yaptı.
Sirer ve diğerleri, kripto para birimlerini teşvik etmenin Rus yetkilileri için yaptırımların kenarından geçmek olabileceğini vurguladı. Rusya 2012’deki Rus avukatı Sergei Magnitsky’nin ölümü, ülkenin Ukrayna’ya müdahalesi ve Kırım’ın işgalinden bu yana ABD’nin yaptırımlarıyla karşı karşıya. Magnitsky yaptırımları, insan hakları ihlalinden suçlanan 18 Rus yetkilinin tüm ABD varlıklarını dondurdu; 2016’da 44 diğer yetkili de içerecek şekilde genişletildi. ABD, Avrupa Birliği ile koordine olarak; 2014’te Ukrayna’daki eylemleri için Rusya’yı yaptırımda bulunmak üzere ve Rusya’nın finansmana erişimini ve ülkenin ABD ve Avrupa teknolojilerini mali, enerji ve savunma sektörlerinde ABD’ye özgü petrol şisti çıkarma da dahil olmak üzere erişimini kısıtladı. Dijital para birimleri, Rus yetkililerin elektronik olarak ülkeden para gönderip almalarına ve yaptırımlardan kaçmasına olanak sağlayabilir.
Atlantik Konseyi Anders Åslund’un kıdemli üyesi, Bitcoin ve diğer popüler kripto paraların üst düzey yetkililerin kamudan gizlice para aktarmanın bir yolu olabileceğini belirtti. “Bitcoin ile, gizli para akışlarını iyileştirme fırsatı var. Normalde olan şey, sadece yasal olarak parayı Rusya’dan çıkarmak” dedi.
Rus yetkililileri daha önce de kara para aklamadan suçlanmıştı. 2014’te Organize Suç ve Yolsuzlukla Mücadele Raporlama Projesi Rusların 20,8 milyar dolara yakın paranın Rus paravan şirketler aracılığı ile dünya genelinde 96 ülkeye yayılarak aklandığı ve bunun üç buçuk sene boyunca detaylı bir şekilde yapıldığını açıklamıştı. Geçtiğimiz yıl Panama Belgeleri Putin’e doğrudan doğruya yönelen 2 milyar dolarlık deniz aşırı para transferini açıkladı.
Rusya, kripto paraların yasallığının meşru bir şekilde yararlanabilmesine de devam ediyor. Ülkenin, blok zinciri teknolojisinde lider olma yönünde güçlü bir arzusu var. Sirer, “Bu teknolojinin ön safında yer alan ülkeler, yeni teknolojiyi geliştirenler ve ortaya çıktıkları yeni ekonomideki yeni liderlik rollerini elde edecek ülkeler olacak” dedi. Zamanla, Rusya, aracıları kaldıran ve böylece sistemi daha verimli ve güvenilir hale getiren, makine tarafından çalıştırılan örgütsel yapılar kazandırarak blok zincir teknolojisinin benimsenmesinden fayda bekliyor olabilir. Blok zincir altyapısı şirketi Chain’in kurucusu Adam Ludwin, JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon’a yazdığı mektubunda şöyle dedi:
“Merkezi olmayan uygulamalar yetkili bir şekilde işletilen geleneksel hizmetlere erişimi sınırlı kalabilir. Buna rağmen internetin sınırlı olmadığı uzak yerlerde fayda ve uyum sağlar.”
Waves Platform’un CEO’su ve aynı zamanda Burger King’le işbirliği yaparak Whoppercoin’i üreten Alexander Ivanov, dijital para endüstrisinin Rusya için halen yeni ve büyüyen bir endüstri olduğunu, ve teoride Rus hükümetinin verileri depolama ve kontratları güvenceye alma konusunda geliştirilecek teknolojinin lideri olabileceği açıklamasını yaptı
“Hiç bir zaman emin olamazsınız,” sözü ICO Moscow gibi ünlü kripto para kongrelerine katılan bir blok zinciri yazarı Oleg Kudrenko’ya ait. The Verge sitesinde yaptığı açıklamada “Ancak Rusya bu sene kripto paralara karşı daha açık olacağa benziyor.” dedi. Rusya’nın kripto paralara karşı tavrı henüz net olmasa da kendi ICO’larına ve blok zinciri teknolojisinin adaptasyonuna epey kafa yoruyor gibi görünüyorlar.
Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır..
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.