TechCrunch kurucusu Michael Arrington, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Ripple aleyhine açtığı davayı ele alıyor.
Howey Testi
Layah Heilpern ile yeni bir röportajda Arrington, bir Yüksek Mahkeme davasında oluşturulan Howey testini ele alıyor ve bazı işlemlerin menkul kıymetler yasalarına tabi yatırım sözleşmeleri olarak nitelendirilip değerlendirilmediğini belirtiyor.
SEC’e göre, bir yatırım sözleşmesi, kârların başkalarının çabalarından elde edileceğine dair “makul beklenti” ile ortak bir teşebbüse para yatırımı olduğunda mevcuttur.
Arrington, testin modası geçmiş ve dijital çağda alakasız olduğuna inandığını söylüyor.
“Bir şeyin menkul kıymet olup olmadığı, hatta bu soruyu sormak bile SEC’e bağlı. Herkesin neyin bir menkul kıymet olup neyin olmadığına karar vermek için kendi tanımlarını kullanmasını isterler.
Dolar olarak ifade edildiğinde para kazanma umuduyla kripto para satın alıyoruz. Bunu artık dolara inanmadığımız için yapıyoruz. Bu bir menkul kıymet mi? Belki bilmiyorum. Duruma göre değişir, çünkü mesele sadece “Bu bir menkul kıymet mi?” sorusundan ibaret. “Bu bir teminat mı?” sorusu da sorulabilir. Eğer bir menkul kıymet ise, ki bu tamamen yasal bir tanımdır, o zaman SEC size gerçekten zarar verebilir.
Ripple İçin Suçlama Saçmalık
Sanırım bütün bunlar menkul kıymetler anlamında. Hepimiz bunları satın alıyoruz çünkü bizi doların yaptıklarından koruyacak varlıklara girmeye çalışıyoruz. Ama hayır, modern bir dünyada kesinlikle yararsız olan yüz yıllık Howey Testine bakıyoruz. Bu saçmalık.
Ripple [XRP’nin] bir menkul kıymet olduğunu düşünüyor muyum? Benim bakış açıma göre, bu hiç önemli değil. Menkul kıymet nedir? Neyin menkul kıymet olmadığı tamamen alakasız bir durum ortaya koyuyor. Asıl mesele, yalnızca zenginlerin bir varlığı takas etmesine mi yoksa herkesin bir varlık alıp satmasına izin mi vereceğinize bağlıdır.
Nihayetinde Arrington, davanın kripto para şirketlerine ABD’de yasal olarak nasıl faaliyet gösterebilecekleri konusunda netlik verebileceğini umduğunu da söylüyor.
“Bundan biraz düzenleyici netlik elde etmeyi umuyorum. Ancak SEC’in Ripple’ın işlerine takoz koymak istediğini de düşünüyorum. Şimdi, bu spekülasyondan başka hiçbir şeye dayanmayan saf bir spekülasyon anlamına geliyor.
Ayrıca, SEC, zamanla değişen ve SEC başkanlarının bakışına göre değişen bir kurum. Bu nedenle SEC’in zamanla ne yapmak istediği, büyük ölçüde yürütme organının zaman içinde ne istediğine bağlı olacak. Bu yüzden net bir şeyler söylemek zor. SEC’in muhtemelen mahkemeye gitmemizi istediğine inanıyorum ve eğer mahkemeye giderse ne olacağını göreceğiz ama bilmiyorum. “
Kriptokoin.com tarafından daha önce de belirtildiği üzere Arrington, 2017 yılında piyasaya sürülen ve XRP’yi blockchain teknolojisine yatırım yapmak için kullanan dijital varlık yöneticisi Arrington XRP Capital’in kurucusudur.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!