SegWit’in ne olduğunu anlayabilmek için öncelikle Bitcoin işlemlerinin nasıl yapıldığını anlamamız gerekiyor. SegWit’in açılımı Segregated Witness yani ayrılmış tanık.
Bildiğimiz gibi birine bitcoin gönderdiğimizde bu işlem bitcoin blok zincirine yeni bir blok içerisinde eklenir. Eklenen bu yeni blok içerisinde yaptığımız işleme ait bazı bilgiler bulunur. Bunlar gönderici bilgisi, alıcı bilgisi ve dijital imzalardan oluşur. Bu dijital imzaya aynı zamanda witness yani tanık adı va veriliyor.
Dijital imza her bitcoin işleminin yaklaşık %50’lik kısmını kapsıyor ve bu çok büyük bir oran. Bir bitcoin bloğunda birçok bitcoin işlemi bulunuyor ve bu işlemlerini her birinin yaklaşık yarısını tanık imzaları kapsıyor.
Bitcoin blok zincirinde yeni eklenecek halkanın boyutu en fazla 1MB boyutunda olabilir. Yani 1MB bit kutu içerisinde birçok işlem mevcut ve bu işlemlerin yarısını tanıkların imzaları oluşturuyor.
Bitcoin ilk çıktığı zamanlarda kullanıcı sayısı şimdiki gibi çok değildi ve yapılan işlem sayısı da az olduğu için bu işlemleri doğrulamak fazla zaman almıyordu. Fakat günümüzde milyonlarca bitcoin kullanıcısı var ve çok fazla işlem yapılmakta. Bu işlemlerin onaylanması için kullanıcılar bazen günlerce beklemek zorunda kalıyor. Ayrıca doğrulama işlemini yapan madencilerin işi arttığı için işlem ücretleri de artmış durumda.
Diğer taraftan masaüstü cüzdanı kullanan her kullanıcının tüm blok zincirini bilgisayarına indirmesi geregerkiyor ve bu blok zincirinin boyutu günümüz itibariyle 130 GB’ı aşmış durumda. Bu blok zincirinin yarısının işlem bilgisi içermediğini, sadece tanık bilgisi içerdiğini düşünürsek bu soruna bir çözüm getirilmesi gerekli.
Bu soruna çözüm için bu yaz iki farklı seçenek ortaya atıldı.
Bir grup bitcoin blok zincirine eklenecek her bir bloğun boyutunu artırmayı öne sürdü. Bu sayede bir blok içine daha fazla işlem sığdırılabilecekti.
Kısa süre önce bitcoin’den ayrılarak ortaya çıkan bitcoin cash temelde bu çözüm mantığını kullanıyor. Bitcoin blok zincirinde 1MB olan blok boyutu Bitcoin Cash’de 8MB’a yükseltildi.
Bu çözüm kısa vadede ağı rahatlatsa da uzun vadede kullanıcı sayısı artmaya devam ettiğinde aynı problemler tekrar ortaya çıkacaktır.
İkinci grupbun sunduğu çözmün yöntemi ise blok işlem doğrulama sistemini değiştirmek. Bu sistemde yine bitcoin cash’de olduğu gibi daha büyük bloklar kullanılabilir fakat bunu sadece talep eden kullanıcılar kullanır. Büyük blok kullanmak istemeyenler için ise işlemdeki imza kısmının yani tanık kısmının işlemden ayrılması söz konusu.
Yani 1MB blok boyutu kullanmaya devam etmek isteyenler artık bu bloğun yarısını kaplayan imza bilgisini almayacak. Bloğun bu boşalan kısmına bir o kadar daha işlem bilgisi konulması anlamına geliyor.
Soft Fork ve Hard Fork
Soft fork yumuşak çatallanma anlamına gelmektedir. Ağustos ayında gerçekleşen SegWit soft fork kapsamındadır. Soft Forka geçiş tamamen kullanıcının isteğine kalmıştır. Güncellenen sürümü kullananlar önceki versiyonlar ile uyumlu halde çalışabilir. Yani geriye dönük bir uyumluluk sağlar. Bitcoin yazılımının eski versiyonları yeni blokları tanıyabilir. Soft Fork güncellemesinden sonra ister bu güncellemeyi yapmış olsun ister eski sürümü kullanmaya devam ediyor olsun tüm kullanıcılar yeni blokları tanıyabilecek.
Hard fork ise Bitcoin protokolünde geriye dönük geçerliği olmayan bir çatallanmadır. Bitcoin yazılımı kullanan kullanıcıların bu güncellemeden sonra yazılımlarını güncellemeleri zorunludur aksi halde bu yazılımları kullaılmaz ve yeni blokları tanımaz. Eğer madencilerin yarısı eski yazılımı yarısı da yeni yazılımı kullanmaya devam etmek isterse bu blok zincirinin çatallanmasına neden olur. Ortaya iki farklı blok zinciri çıkar. Yazılımınızı güncellemezseniz yeni bir blok zinciri üzerinden devam edersiniz.
Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.
Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.