SENSO, Fortnite, Metaverse: Eğlence Endüstrisinin Geleceği!

rt
rt
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Metaverse başlarda kulağa oldukça egzotik gelebilir ancak bu durum kısa süre sonra değişecek. Yakın gelecekte, VR’den Blockchain’e kadar en son teknolojilerin kesiştiği, akıllara durgunluk veren hibrit bir alanda hepimiz etkileşime girecek, çalışacak, dans edecek, veri oluşturacak (ve bazen kötü adamlara ateş edecek) olacağız.

Neden ‘meta’?

 “Meta” kelimesi Yunanca’da “ötesinde” anlamına gelir. “Metaverse” kelimesi ilk defa Neal Stephenson’ın 1992 yılında yayınlanan kült romanı Parazit’te belirdi. Romanda insanlar tüm zamanını üç boyutlu “avatarlar” olarak sanal bir alanda geçiriyor. Sık sık üç boyutlu barları ve kulüpleri ziyaret ediyor, iş ve daha pek çok şey yapıyorlar. Romanın metaverse’ü bir nevi Web 2.0’a denk geliyor (bu arada, Parazit yayınlandığı sırada internet yaklaşık 10 yıldır vardı.)

Stephenson’ın fikri eşsiz değildi: 80’lerin sonu ve 90’ların başında alternatif sanal evrenlere dair benzer konseptler cyberpunk aleminde defalarca ortaya atılmıştı. Ancak akıllara kazınan şey o ilginç kelime, “metaverse” idi. Şimdi neredeyse otuz yıl sonra, metaverse’ün gerçek hayatta doğuşuna tanık oluyoruz. Bazı anahtar katılımcılar Neal Stephenson’dan ilham aldıklarını belirtti. Örneğin Oculus VR’ın ana geliştiricisi olan Michael Abras, bir noktada bu efsanevi konsepti birden fazla oyunculu nişancı Quake’te somutlaştırdı.

Orijinal Quake böyle görünüyordu. Kaynak: bloody-disgusting.com

Metaverse’ün 7 ana teknolojisi

Metaverse, gerçek ve sanal dünyamızın ötesine giden bir hibrit gerçekliktir. Matrix’teki gibi hayal bir gerçeklik değil, daha çok güçlü sinerji üreten karmaşık bir bağdır. Metaverse’ün gelişimi önde gelen teknolojilere bağlıdır.

1)  VR/AR/XR

VR (yani sanal gerçeklik) olayın temeli olsa da çoğaltılmış ve karıştırılmış gerçeklik de iki şu iki nedenden dolayı metaverse için çok önemlidir:

  • VR gözlüğüne sahip olan insan sayısı oldukça azdır, yani metaverse projeleri daha geniş kitleleri çekmek istedikleri takdirde platformlar arası destek sağlamak zorundadır. Bunun yanı sıra AR (çoğaltılmış gerçeklik), artık son model telefonların çoğunda desteklenmekte.
  • Şu anki VR gözlük modelleri sanal dünyada fazla zaman geçirmeye uygun değil, çünkü bir noktadan sonra kullanıcılar yorulup bunalıyor.

2) 5G

Birden fazla oyunculu sanal gerçeklik fazlasıyla hızlı veri aktarımına ihtiyaç duyar ve Wi-Fi tek başına bu ihtiyacı karşılayamaz. 4G ile otobüste Youtube videoları izlemeye alıştık ve 5G’nin gelişiyle de örnek olarak aynı şekilde iş yapmak için bir VR toplantısına katılmak bu kadar normal olacak.

3)WebVR

Bu teknoloji, kullanıcıların ağır uygulamalar indirmeye gerek kalmadan VR içeriklerine doğrudan tarayıcıdan bağlanmasını sağlayacak. Google, Oculus, and Microsoft WebVR’a destek verdi. Bu araç olmadan geniş ölçekli bir metaverse oluşturmak zor olurdu. WebVR, 5G’ye ihtiyaç duyuyor çünkü hızlı internet olmadan internet uygulamaları gecikmeye ve donmaya eğilimlidir.

4) Blockchain

Şu an sosyal medyada yaptığınız gibi metaverse’te de kolayca bir şeyler satın alabileceksiniz. Tek fark satın aldığınız şeyler çoğunlukla sanal olacak: örneğin avatarlar için kıyafetler. Ödemelerin çoğu şu an en “sanal” para birimi olan tokenlerle yapılacak. Örneğin Sensorium Galaxy dijital metaverse’ü, sanal konserler, avatarlar, ve aksesuarlar gibi şeylere ödemede kullanılması için şimdiden yerel bir SENSO token oluşturmakta.

Sensorium Galaxy mağazasındaki tüm ürünler SENSO kullanılarak %20 indirim ile satın alınabilir. Kaynak: sensoriumgalaxy.com

5) AI (Yapay Zeka)

Metaverse’ün popülasyonu yalnızca gerçek kullanıcılar tarafından oluşturulan avatarlardan değil aynı zamanda bilgisayar tarafından üretilen karakterlerden de oluşacak. Arka planda kalabalığı oluşturmak dışında, onlara güç veren yapay öğrenme algoritması sayesinde basit sohbetler de yürütebilecekler. Yapay zeka algoritmaları geliştikçe bu karakterlerin hareketleri de kompleksleşip daha doğal hale gelecek. Örneğin Sensorium Galaxy’deki arka plan karakterleri o kadar gerçekçi konuşuyor ve hareket ediyor ki onlarla randevulara bile çıkabileceksiniz.

6) Oyun yazılımları

Önde gelen VR projeleri için kullanılan 3D grafikler, en iyi bilgisayar oyunlarıyla aynı yazılımlar kullanılarak yapılır. En bilineni, Fortnite’ın arkasındaki stüdyo olan Epic Games’in Unreal Engine’idir. Teknolojisi, gerçekçi dokular, aydınlatma ve bir varlık yanılsaması yaratmak için gereken diğer her şeyi elde etmeyi sağlar.

7)  Hareket takibi

Kullanıcılar VR’da karışık aktiviteler gerçekleştirmeye devam ettikçe avatarları o hareketleri baştan aşağı hassas bir şekilde tekrar edecek. Dans etmek, spor yapmak, resim çizmek, şarkı söylemek: Tüm bu aktiviteler ya sensörlerle ya da daha gelişmiş bir teknolojiyle vücuttaki pek çok noktayı takip edecek. Hassas hareket takibi aynı zamanda kişinin VR gözlüğünü uzun süre taktığı durumlarda fiziksel ve psikolojik olarak rahatsız hissetmesini engelleyecek.

Dijital metaverse’te ne yapabilirsiniz?

Kısaca özetlemek gerekirse istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz! Tabii sanal olarak yiyip içemeseniz de sizi güzel bir barda önünüzde bir kokteylle oturmaktan, çekici bir avatarla sohbet hatta flört etmekten alıkoyacak hiçbir şey yok. Bu arada bu, Sensorium Galaxy’deki uzay gemisinde randevulaşma böyle gerçekleşiyor (mobil uygulama fragmanı’nı izleyin.) İşte size bazı olası aktiviteler – çeşitli VR grupları şimdiden bunların üzerinde çalışıyor bile:

  • Ünlü şarkıcılar tarafından verilen konserler (sanatçının bir avatar olarak belirmesiyle),
  • Diskolar ve gece kulüpleri,
  • Dersler,
  • Hem amatör hem de yarışma olmak üzere sporlar. Bu aktiviteleri oluşturmak daha zor çünkü hareket takibi esnasında sıfır donma ve gecikme olmasını gerektiriyor. Ancak tabii ki bu sorun da gelecekte çözülecektir.
  • Filmler: bir filmi izlerken sanal olarak ekleyebileceğiniz tüm efektleri düşünün!
  • Tiyatro ve oyun performansları,
  • Sevgililik,
  • Uzakta yaşayan aileyle ve yakınlarla görüşme. Görüntülü konuşmalardan çok daha iyi olacak. Gerçi ideal olarak aşırı gerçekçi olan ve gerçek insanlara benzeyen avatarlara ihtiyacınız olabilir. (Codec Avatars bunun üzerinde çalışan projelerden biri.)
  • İş toplantıları, görüşmeler ve konferanslar,
Kaynak: venturebeat.com
  • Ticaret fuarları ve ürün sunumları;
  • Müzeler ve sanat galerileri. Bunun yanı sıra sanal da dahil olmak üzere yeni sanat eserleri oluşturma;
  • Alışveriş: bir avatarın rahat etmesi için ihtiyacı olan çok şey vardır – gardırop, kalacak yer, bir araç vb.  Ve metaverse bizim dünyamızın fiziksel yasalarına uymak zorunda olmadığı için eviniz göğe konumlanmış olabilir ya da bir yerden bir yere gitmek için ejderhaları kullanabilirsiniz.
  • Reklamcılık: pazarlama uzmanları metaverse’te geçirdikleri her gün bayram olabilir. Reklam panoları, sponsorluk anlaşmaları, PR  organizasyonu vb. şeyler için sınırsız imkanlar bulunuyor.

Bir tane mi metaverse olacak birden fazla mı?

Uçuş hikayesinin başlangıcında da olduğu gibi metaverse de büyük ihtimalle birden fazla bağımsız platformlarda başlayacak. Bir sonraki adım bu metaverseler arasında VR gözlüğünü çıkartmaya gerek kalmadan bir geçiş sağlamak olur. WebVR topluluğunda buna derin bağlantı, deniyor, yani kullanıcıların bir uygulamadan diğerine erişimini sağlayan derin bağlantılar anlamında.

Diğer bir ilgi çekici konsept de “VR çantaları” – yani objeleri bir gerçeklikten başka bir gerçekliğe taşımanın bir yolu. Bu fikir avatarınızın kıyafetlerinin ve diğer eşyalarının başka bir metaverse’e ışınlandığınızda sizinle gelmesi gerektiğini savunuyor. Aslında oldukça mantıklı, nihayetinde yapay bir platformda gerçek para kullanarak bir şey satın aldığınızdan onları sürekli kullanabilmek istersiniz. Çantalar muhtemelen NFT (mübadelesi mümkün olmayan token) teknolojisini kullanacak. Bunlar, eşsiz dijital objeleri şifreleyen özel blok zincir tokenleridir.

Ancak, asıl amaç tüm metaverseleri tek birinin altında toplamaktır. Bunu farklı geliştiriciler tarafından oluşturulmuş galaksilerin tek bir evren içerisinde toplanması olarak düşünebilirsiniz. Bazıları aşırı gerçekçi dururken bazıları çizgi filmden fırlamış gibi duracak; bazıları fütürist temaları denerken bazıları da Yüzüklerin Efendisi’ne benzer fantezi dünyalarını ve temalarını işleyecek. Bazıları da iş ve araştırmaya adanmış alanlar olacak bazıları da tamamen eğlence sektörü için ayrılmış olacak. Bu çeşitlilik metaverse’ün potansiyelinin bu kadar büyük olmasının asıl nedeni.

Şu an deneyimleyebileceğiniz iki metaverse

Fortnite

2019 yılının Aralık ayında Epic Games CEO’su Tim Sweeney’ye Twitter üzerinden Fortnite’ın bir oyun mu yoksa bir platform mu olduğunu düşündüğü soruldu. Cevabı oldukça şifreliydi: ‘Fortnite bir oyun. Ancak lütfen bu soruyu 12 ay sonra tekrar sor.’

Fortnite (henüz) VR kullanmasa da metaverse’ün birçok özelliğine sahip:

– 2020 yılının Nisan ayında Fortnite, dünyaca ünlü hip hop sanatçısı Travis Scott’ın bir avatar olarak performans sergilediği sanal bir konser gerçekleştirdi. 

Kaynak: thedrum.com

– Son Star Wars filminin çıkış tarihinin altını çizmek adına yönetmen JJ Abrams’ın (avatar olarak) ve hatta İmparator Palpatine’in katıldığı bir sunum gerçekleştirildi.

– Oyuncular her yıl dahili para birimi olan V-bucks ile oyun içi malzemeleri satın almak için milyonlarca dolar harcıyor;

– Oyun, çoğunlukla ünlülerin görünümleri, film karakterleri ve hatta diğer bilgisayar oyunlarından karakterler gibi çok sayıda sponsorlu entegrasyona sahiptir;

– Film fragmanları ve filmlerin tamamı Fortnite’ta çoktan izlenmektedir;

Kaynak: giochipertutti.org

– Düşmanları vurmanın yanı sıra oyuncular, takılarak da zaman geçirirler.

Sensorium Galaxy

Sensorium Galaxy tam anlamıyla bir dijital metaverse idir: hem birçok egzotik dünyası vardır hem de VR kullanır. Geliştiriciler fazlasıyla gerçekçi görünen (ve Unreal Engine kullanılarak yapılmış) 3D grafikler ile arka plan karakterlerine güç veren gelişmiş bir yapay zeka sunuyor.

Kaynak: ritzherald.com

Sensorium Galaxy’nin çok platformlu bir çözüm olduğunu belirtmekte fayda var. Yani Oculus gözlükleri olmayanlar yine de diğer avatarlarla iletişime geçebilecek, SENSO tokenlerle avatar satın alabilecek ve pek çok şey daha yapabilecekler.

Birkaç ay içerisinde piyasaya sürülecek olan dünya’nın adı PRISM (video fragmanını izleyin). Dünyanın ana teması elektronik müzik: Sensorium Galaxy şimdiden David Guetta’nın da arasında olduğu pek çok dünyaca ünlü artistle sözleşme imzaladı (listeye buradan ulaşabilirsiniz).

Bilgisayarınızı kullanarak David Guetta, Carl Cox, Eric Prydz, Black Coffee, Charlotte de Witte gibi büyük isimlerin konserlerine dünya dışı olan VR kulüplerinde katılabilecek ya da daha iyisi, VR gözlüğünü takarak diğer avatarlarla beraber konserin tam anlamıyla tadını çıkarabileceksiniz.

Kaynak: vrfocus.com

İkinci dünya ise MOTION isimli, farkındalığa adanmış ve su altına konumlandırılmış bir dünya. Hakkındaki detaylı fragmanı buradan izleyebilirsiniz.

Konserlere ödeme yapmanın, avatar akseuarları, müzisyenler tarafından imzalanmış ürünler ve diğer premium içerikleri satın almanın yolu yerel SENSO tokenlerinden geçiyor. Eğer banka kartıyla öderseniz tüm fiyatın üzerinden %20 indirim yapıyorlar. 

SENSO şimdiden KuCoin, Poloniex, Bittrex vb. pek çok kripto değişim ortamında bulunuyor.

WP 2.0 ile beraber SENSO’yu Sensorium Galaxy’den almak mümkün olacak ancak işlemler, tam fiyatı olan 10$ üzerinden yapılacak. Bu nedenle SENSO almak istediğiniz takdirde bunu kripto para platformlarından almanız daha hesaplı olabilir. Metaverse bir teori ya da fütürist bir tasarı değil, yakın geleceğimizdir.  Metaverselerin gelişi aynı internetin de zamanında yaptığı gibi toplumumuzu büyük ölçüde değiştirecek. Ve bizim bu değişimde doğrudan katılımcılar olacağımızı bilmek inanılmaz derece heyecan verici!

Sorumluluk reddi: Bu bir sponsorlu içerik ve basın bülteni olup burada yazılanlar Kriptokoin.com ekibinin görüşlerini yansıtmamaktadır. Kaldıraçlı işlemlerde ve kripto para yatırımlarında yüksek kayıp riski mutlaka göz önüne alınmalı, herhangi bir platforma yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapılmalıdır. Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

SENSO, Fortnite, Metaverse: Eğlence Endüstrisinin Geleceği!