Siacoin Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Blockchain teknolojisine yepyeni bir boyut katan Siacoin nedir?

Günümüzde bulut bilişim teknolojisi hayatımızda önemli bir yer kaplıyor. İster arkadaşlarımızla bir ödevi paylaşacak olalım, ister müdürün gönderdiği evraklara bakacak olalım, ya da en basiti Whatsapp mesajlarımızın yedeğini alacak olalım, kullandığımız teknoloji bulut bilişim olacaktır. İşte burada Siacoin blockchain teknolojisini de kullanarak bulut depolama adına yepyeni bir projeyle karşımıza çıkıyor, Sia!

Siacoin’in esas amacı insanların yüksek paralar ödeyerek dosyalarını merkezi olan şirketlerin veri merkezlerinde saklamalarının önüne geçmek. Verilerinizi “güvenilir” firmalar olan Google, Amazon, Dropbox gibi servislerde saklamaya devam edebilirsiniz ancak geçtiğimiz yıllarda “iCloud hacklendi” tarzı haberlerle ünlülerin uygun olmayan kişisel fotoğraflarının internete sızdığını ve dosyalarınızın her an tehlikede olduğu gerçeğini unutmayalım. İşte bu noktada blockchain teknolojisini de devreye sokan Sia projesi kişilere dosyalarını farklı kullanıcıların bilgisayarlarında depolama imkanı sağlıyor. Kısacası Siacoin bulut depolama çözümleri için bir ödeme yöntemi olarak ortaya çıkmış diyebiliriz.

Sia teknolojisi nasıl çalışır?

Öncelikle dosyaları bilgisayarında barındırmak isteyen kullanıcılar Sia UI diye adlandırılan programı bilgisayarlarına indirip, sistemle entegre hale gelerek dosya depolamaya hazır olurlar. Ardından dosyalarını Sia ağında saklamak isteyen müşteriler yine Sia UI’yi indirerek bulutta tutmak istediği dosyaları seçip bir ücret belirler. Ardından bu ücret ağ üzerinde “ben bu paraya dosya depolarım” diyen kullanıcıların hesabına geçer ve müşterinin dosyaları şifrelenip binlerce parçaya bölünerek bu kullanıcıların bilgisayarlarında depolanmaya başlanır. Böylelikle müşteri düşük ücretler ödeyerek dosyalarını istediği zaman erişebileceği bir bulut ağda depolamış olur ve kullanıcılar da bilgisayarlarında kullanmadıkları alanı müşterilere kiralayarak kazanç elde edebilirler.

Peki ya kullanıcı bilgisayarını kapatırsa?

Sia projesinin geliştiricileri bunu da düşünmüş ve bu tarz olumsuz durumların önüne geçebilmek için müşterinin verdiği dosyalara önce şifreleme uygulayıp ardından binlerce parçaya bölerek her bir parçayı birden fazla kullanıcının bilgisayarında depolanacak şekilde geliştirmiş. Daha net anlaşılması için bir örnek ile durumu açıklayalım.

Müşteri olarak siz kaydettiğiniz bir videoyu Sia ağında depolamak istiyorsunuz. Programı yüklediniz, dosyanızı seçtiniz, Siacoin cinsinden ödeyeceğiniz miktarı belirttiniz ve onayladınız. Ardından program sizin videonuzu şifreleyip 100 parçaya şifreli şekilde bölüyor. Sonrasında ağ üzerinde “ben bu fiyata bu dosyayı depolarım” diyen kullanıcıları buluyor ve bu şifreli parçaları 1000 farklı kullanıcıya gönderiyor. Böylelikle bir parça 10 farklı kullanıcının bilgisayarında depolanıyor ve sistemde bir bilgisayar devre dışı kalsa bile dosyalarınıza erişmek hâlâ mümkün oluyor. Ayrıca dosyalar şifreli ve parça parça farklı kullanıcılara gittiği için sizin videonuzun parçalarını depolayan kullanıcılar asla bu verilere ulaşamıyor. Bu teknoloji ayrıca kötü amaçlı kişilerin de işini zorlaştırıyor çünkü sizin videonuza erişmek için önce 100 parçayı da ağdan kopyalayıp sonra şifreyi çözmeleri ve birleştirmeleri gerekiyor ki bu da neredeyse imkansız.

Sia projesini önemli kılan ne?

Diğer blockchain çözümlerinin arasından Sia projesinin öne çıkmasının en büyük nedeni bu projenin hâlihazırda çalışan bir uygulamasının olması. Yani tam şu anda bu yazıyı okumayı bırakıp Sia UI programını indirip dosyalarınızı depolayabilir ya da bilgisayarınızda kullanmadığınız depolama alanını kiraya verip kazanç elde edebilirsiniz. Sia projesinin aksine blockchain projelerinin büyük bir çoğunluğu şu an yalnızca fikir aşamasında ve ortada çalışan bir ürün bulmak zor. Bu nedenle Sia diğer projelerden ayrılıyor ve Siacoin her geçen gün daha fazla değer kazanıyor.

Sizler de Siacoin hakkındaki görüşlerinizi yorum alanında belirtebilirsiniz!


Bu yazı yalnızca bilgilendirme amaçlı olup kesinlikle yatırım tavsiyesi olarak algılanmamalıdır.

Siacoin Nedir?