Cardano Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin, Ethereum, IOTA, Ripple derken son haftalarda hayatımıza hızla giren başka bir dijital koin var: Cardano. Peki bu son yedi günde yüzde 300’ün üzerinde değer kazanan Cardano nedir, beraberinde hangi yenilikleri getiriyor? Bu yazımızda bu sorulara cevap bulmaya çalışacağız.

Cardano Nedir?

Cardano, üçüncü nesil dijital koin olma hedefiyle yola çıkan, Ethereum’daki gibi akıllı sözleşmeleri kullanarak Blockchain üzerinden merkezi olmayan uygulamalar geliştirilmesine yarayan platforma verilen isimdir. Cardano platformunun dijital para birimi ise ADA’dır. Ethereum’un kurucularından Charles Hoskinson’ın liderlik ettiği Cardano’yu devrim yaratacak bir koin gibi görmek yerine paranın dijitalleşmesini sağlayan bu evrim sürecine yapacağı katkı ile ele almakta fayda var.

Peki bu üçüncü nesil kripto para muhabbeti nedir? Şöyle anlatalım, birinci nesil dijital parayı Bitcoin olarak düşünebiliriz. Bitcoin para transferlerinde aracı kurumu ortadan kaldırarak bankaların eline geçen paranın kendi cebimizde kalmasını sağlıyor. Ne var ki, Bitcoin sadece bu görevi görebiliyor ve Bitcoin’in üzerinden herhangi bir Blockchain tabanlı uygulama yaratılamıyor. Burada da ikinci nesil dijital para birimleri devreye giriyor. Bunun en güzel örneği ise Blockchain teknlojisine programlama dilini getirerek akıllı kontratlar aracılığıyla yeni uygulamalar yaratılmasını sağlayan Ethereum. Buraya kadar her şey tamam, ama Ethereum’un da kendisine göre sorunları var ve burada da Cardano devreye girmeye çalışıyor; yarattığı platform ile Ethereum’un ölçeklenebilirlik, uygulanabilirlik ve sürdürülebilirlik konseptlerini birkaç üst seviyeye taşımaya odaklanıyor.

Ouroboros Proof of Stake Algoritması

Bildiğiniz üzere Bitcoin, Ethereum, Litecoin ve daha pek çok kripto para Proof of Work mekanizmasını kullanıyor. Bu da her işlemlerin onaylanması için bir “iş gücü kaydının” gösterilmesini gerektiriyor. Maalesef bu işlemler için inanılmaz derecede donanım boş yere harcanıyor, dünyanın ihtiyaç duyduğu elektrik kripto paralar için kullanılıyor. Bu da bana kalırsa kripto paraların temiz felsefesiyle bir noktada çelişki yaratıyor. Bu problemi çözmek için Vitalik Buterin de epey uğraşıyor, zira Ethereum’un Proof of Stake’e geçişi epeydir geliştirici ekibinin gündeminde ve birkaç sene içerisinde PoW’dan PoS’a geçiş yapılması hedefleniyor.

Cardano ekibi de bu sorunun farkında olduğu ve dijital para dünyasının sorunlarına çözüm yaratan bir platform kullanmak istedikleri için Ouroboros adını verdikleri Proof of Stake mekanizması ile yola çıktılar. Yani bu sistemde bloklar madenciler yerine koinin hissedarları tarafından onaylanacak.

Cardano’nun Geleceği

Henüz piyasaya gireli birkaç hafta olmuş olmasına rağmen Cardano, güçlü ekibi ve teknolojisinin altında yatan fikirleri ile şimdiden kripto para piyasasında en fazla market hacmine sahip 6. koin olma başarısını elde etti. Toplamda 31 milyar üretilecek olan ADA’ların şimdiden yüzde 80’i üretilmiş durumda.

Kullanıcı sayısının artması ve Cardano platformunun daha fazla kullanılması ile bu dijital koinin artı ve eksilerinin daha fazla ortaya çıkacağını söylemek mümkün. Dijital para marketine hızlı bir giriş yapan Cardano üzerinden yaratılacak tokenlar, Cardano transactionlarının hızı ve Daedalus cüzdanının güvenliği, kullanılabilirliği yönünde atılacak adımlar Cardano’nun geleceğini belirleyecek.

Cardano’nun fiyatı ne olursa olsun, dijital para dünyasının sorunlarına çözüm bulmayı hedefleyen toplulukların bu çalışma hırsı ve azmi hepimiz için güzel haber. Teknolojideki inovasyonlarla dijital paralar hayatımızdaki sorunlara çözüm bulmaya devam ettikçe, kripto para topluluğu da her türlü itibarsızlaştırma çabasından sağlam olarak kurtulmayı başaracaktır.

Cardano Nedir?

Yorumlar kapalı.